- Jeg har ikke vært den beste spareren. Jeg har hatt nok med å få endene til å møtes, forteller Stian Hogstvedt (39) til bt.no.

For 19 år siden flyttet østlendingen til Bergen. I dag er han en skilt trebarnsfar.

- Jeg har en grei inntekt på 500.000–600.000 kroner, men med barnebidrag og leveutgifter kan jeg i grunnen glemme alt som har med boligkjøp å gjøre. Jeg har forsøkt et par ganger å komme inn på boligmarkedet, men bankene har sagt nei.

Som et grovt anslag tror vi at én av fire som før ville fått lån, nå vil kunne få avslag. 1. desember innførte Finanstilsynet nye regler for bankers utlånspraksis (se fakta). Det er dårlig nytt for Hogstvedt og andre som ikke har egenkapital eller kan få hjelp av foreldre.

Katrine Trovik i DNB legger ikke skjul på at de nye retningslinjene får konsekvenser:

— Som et grovt anslag tror vi at én av fire som før ville fått lån, nå vil kunne få avslag.

Etter de nye retningslinjene må nye lånekunder fra dag én være i stand til å betale ni prosent rente – altså mer enn det dobbelte av dagens nivå. Det skal heller ikke gis avdragsfrihet når man låner mer enn 70 prosent av boligens verdi.

- Selv om vi har stor tro på lånesøkers evne og vilje til å betale, og selv om vi vet at renten ikke vil bli ni prosent med det første, må vi likevel ofte avslå lånesøknaden. Dette er et dilemma for våre rådgivere, som vet at søkerne da ender opp i et ganske presset leiemarked, sier Trovik.

Har du tips om boligmarkedet? Send oss en e-post!

Trenger samboer

Stian Hogstvedt nekter å akseptere at det nå kan utvikle seg et A- og et B-lag i boligmarkedet.

- Jeg synes politikerne kunne vært mer på banen og lagt restriksjoner på boligmarkedet.

En av de største utfordringene ved å leie, er ifølge Hogstvedt at det trange boligmarkedet i Bergen gjør at man vanskelig kan velge område å bo i.

- Jeg kan heller ikke pusse opp. Det er mange begrensninger. I tillegg er husleien penger rett ut av vinduet, istedenfor nedbetaling på et lån, sier Hogstvedt, som leier en leilighet i Søreidgrend for 8500 kroner i måneden, pluss strøm. - Hvordan ser du på mulighetene til å få kjøpt deg noe?

- Da er jeg avhengig av å få en samboer, slik at vi blir to.

- Brennhett leiemarked

Også hos nettstedet hybel.no merkes de høye boligprisene og tøffe egenkapitalkravene. I januar hadde nettstedet, som formidler hybler, rom og boliger til leie, i overkant av 100.000 unike besøkende. Det er en økning på over 40 prosent fra samme måned i fjor.

— Markedet virker å være brennhett. Alt som blir lagt ut forsvinner uforskammet fort, forteller daglig leder Christian Rasmussen.

Trafikkveksten på nettsiden er langt større enn veksten i ledige rom, hybler og leiligheter som legges ut. Dermed kan det bli utfordrende å få husvære.

— Det er mangel på boliger både for eie og leie. Vi oppfordrer alle med ledige kjellere og loft til å vurdere utleiemuligheten. Det er sikre og gode inntekter og svært enkelt å finne leietagere.

Etterspørselen vises også igjen i leieprisene. Snittprisen på hybel.no for en hybel eller et rom i kollektiv i Bergen er nå 4167 kroner, 6,9 prosent høyere enn for ett år siden. Også Utleiemeglerne melder om prisvekst i leiemarkedet.

Ifølge kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleie­megleren er det en trend at deres leietagere blir eldre – og gjerne har barn.

- De har både et ønske og en reell mulighet til å betjene et normalt boliglån med renter som er høyere enn dagens rente. Men de har ikke nok egenkapital. Ved å fortsette å leie, vil deres privat-økonomi bli dårligere enn om de betalte på sin egen bolig.

Han mener balansen i utleiemarkedet forrykkes når disse nye gruppene tvinges til å leie.- Dette gir et ytterligere press på husleien i et allerede hett utleiemarked. Det rammer leie­tagere med svakere økonomi og dem som er i starten av karrieren, sier han.

Mange foreldre kausjonerer

Hos SpareBank 1 SR-Bank har det vært en liten nedgang i søkere etter førstehjemslån. Ifølge produktsjef for finansiering, Oddvar Rettedal, er det betydelig flere låntakere som nå stiller med tilleggssikkerhet – typisk i form av kausjon fra foreldre.

- Mange unge er fortvilet over de nye egenkapitalkravene. Spesielt de som ikke har mulighet for hjelp fra familie, sier Rettedal.

Boligtallene som ble presentert i går viser at prisene steg med hele 4,0 prosent i januar. Justert for sesongvariasjoner var prisstigningen 0,7 prosent.

Med stigende boligpriser vil kravet om 15 prosent egenkapital bli enda vanskeligere å nå.