To ganger i året må den amerikanske sentralbanksjefen trappe opp i både Senatet (i dag) og Representantenes Hus (i går). Han har vært her tidligere, invitert til ulike høringer, men denne gangen er det et lovfestet besøk. Ben Bernanke forteller de folkevalgte at han er forsiktig optimist.

Den amerikanske økonomien fikk seg en overraskelse da ledigheten uventet falt til 8,5 prosent i desember. I januar falt den ytterligere til 8,3 prosent. Slike nyheter klamrer økonomer, analytikere og Wall Street seg til.

Da klokkene ringte på Wall Street tirsdag, og sendte alle meglerne hjem til middag, stoppet Dow Jones-indeksen over 13.000 poeng.

Det var et gledelig gjensyn. Sist gang var 19. mai 2008, da aksjemarkedet passerte den magiske grensen på vei ned i dypet av finanskrisen.

Gode nyheter har vært sjelden vare siden den gang.

Bedre og flere

Bernanke leser fra sin forhåndsskrevne tale. Han vet at økonomien er skjør. I dag forteller han senatorene, i første paragraf, at veksten er «ujevn, beskjeden og minimal».

I går stoppet han oppgangen på børsene med slik prat da han talte til Representantenes Hus, det andre kammeret i Kongressen.

Eurorusen fra Den europeiske sentralbanken ble kortvarig for Wall Street. Men mens en forrykende meningsutveksling med presidentkandidat Ron Paul fant sted, tikket det inn gode nyheter.

  • Veksten siste kvartal ble oppjustert til 3 prosent på årsbasis etter at statistikere fikk inn mer data. Gode nyheter.
  • Etter en ringerunde til innkjøpssjefer i går steg Chicago Business Survey indeksen fra 60,2 til 64,0. Alt over 50 betyr optimisme og lysere utsikter, og hoppet var uventet. Gode nyheter. Selv sentralbankens egne hadde godt å si mens sjefen satt skolerett. Sentralbanken har 12 regionale avdelinger, og de rapporterte «beskjeden» til «moderat» vekst. Gode nyheter. Det var i går. Hva med i dag?

Bernanke er klar over de gode nyhetene, eller «grønne skudd» som analytikerne kaller dem. Men han har sett forhåpningene om en ny vår briste før.

Fremdeles høy ledighet

— Til tross for de gode tallene er arbeidsmarkedet langt fra normalt. Arbeidsledigheten forblir høy, langsiktige ledige er fortsatt nær rekordnivåer, og antallet personer som jobber deltid er veldig høy, sier Bernanke.

Han har selvfølgelig helt rett. Boligbygging står i ro, og holder mange utenfor arbeidslivet. Produktivitet står i ro, og det holder ledigheten kunstig lav. Kutt i det offentlige drar ledigheten opp. To minutter senere kommer mer edruelighet.

— Estimater for veksten gjort i sammenheng med det siste rentemøtet i januar anslås til mellom 2,2 til 2,7 prosent. Dette er vesentlig lavere enn hva vi trodde i juni i fjor, leser han.

Festbrems

Han gjør sitt aller beste for å holde beina plantet på jorda. Bare timer før han satte seg på ny i høringsstolen spratt det opp flere tegn på grønne skudd.

Det amerikanske arbeidsdepartementet annonserte at antallet nye søknader for arbeidsledighetstrygd falt til det laveste nivået på fire år. Analytikere trodde tallet skulle øke. Gode nyheter.

Videre økte private inntekter med 0,3 prosent, mens privat konsum økte med 0,2 prosent. Selv om prisstigningen spiser opp det meste av kjøpekraften er det gode nyheter.

Den amerikanske økonomien er tung å snu, og med en fastlåst finanspolitikk er det ikke uten grunn at Princeton-professoren med det hvite skjegget ble kåret til årets person i Time Magazine i 2009.

De gode nyhetene har kommet fra ham, og ikke politikerne. Det betyr ikke at berømmelsen har gått til hodet på ham. Tvert imot fyrer han av noen vådeskudd, vel vitende om hvor han sitter og hvem han snakker til i dag.

— Når det kommer til langtidssysselsetting og produktivitet kan ikke pengepolitikk være svaret på dette. Svaret er privat sektor, sammen med handel, reguleringer, utdanning, infrastruktur, skattesystemer og mer. Det er innenfor Kongressens område, svarte Bernanke på spørsmål om begrensningene av pengepolitikk.

Neste uke kommer nye tall på ledigheten, for sysselsettingen, for produksjonen og for lønn.

Det går bedre for USA. Sakte men sikkert. Så lenge man tar det, som Bernanke vil, dag for dag.