Eiendomsmegler Andreas Jølstad i ABCenter Fritid tror det blir tyngre å selge i populære Blindleia i Lillesand på Sørlandet.

— Blindleia blir litt langt unna for en del mennesker. Vi merker økt interesse for Kragerø, Risør og Tvedestrand. Det er en del kortere vei for dem som bor rundt Oslo, sier Andreas Jølstad i ABCenter Fritid til fvn.no.

Han peker likevel på at det er et skille mellom «gamle» og «nye» penger. De etablerte foretrekker fortsatt den attraktive kystlinjen mellom Lillesand og Kristiansand, der Blindleia inngår.

Folk med litt ferskere penger ser mer på reiseavstand.

Totimersgrense

En fersk undersøkelse på Vestlandet sier at to timers reisevei er en grense mange setter.

— Vi hadde nylig møte med en rekke fritidsmeglere i Kragerø. Gjennomgangsmelodien var at markedet etterspør tilgjengelighet og god standard, sier Jølstad.Han sier at Blindleia kan bli litt langt unna.

— Blindleia har hatt sin storhetstid. Den er kanskje litt på hell, sier han til fvn.no.

Jølstad sier likevel at han har god tro på salg av hytter i strandkanten i år. Han har allerede hatt et svært attraktivt salg, men har fått pålegg om taushet fra kjøper og selger.

— Det virker som det er god bevegelse, sier Jølstad og viser fram en hytte til 9,5 millioner i Søgne. En uke etter den ble annonsert på Finn.no har det vært flere interesserte.

Mystisk status

Selv om det er rekordstort tilbud av hytter ved sjøen, tror ikke ekspert på fritidsboliger, Bjørn Erik Øye, at prisene vil falle på de mest attraktive stedene langs Sørlandskysten. Han støtter ikke spådommene som sier at Blindleia er over toppen.

Sier du at du har hytte i Blindleia, så trenger du ikke si noe mer. Alle vet da at du har mange penger eller at familien har hatt stedet i lang tid

— Blindleia har den mystiske statusen over seg. De riktige menneskene har hytte der. Sier du at du har hytte i Blindleia, så trenger du ikke si noe mer. Det kommer ikke noen oppfølgingsspørsmål. Alle vet da at du har mange penger eller at familien har hatt stedet i lang tid, sier Øye.

— Jeg er enig i at flere og flere ser på reiseavstand. Men for Blindleia kompenserer statusen, sier Øye.

Hytter for 1,3 milliarder

Ved sesongstart for hyttemarkedet i skjærgården ligger det nær 200 fritidsboliger til salgs sjønært på Sørlandet. Verdien er til sammen rundt 600 millioner kroner, eller tre millioner i snitt.

Like over påske kommer også 50 leiligheter på Rosfjord brygge for salgt, med en pris fra 2,5 millioner kroner.

Om du har en 10-15 millioner til overs kan denne lekre eiendommen midt i Blindleia utenfor Lillesand bli din.
ARKIVFOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

For halvannen måned siden skrev Fædrelandsvennen at det på fjellet i landsdelen er hytter til salgs for samme sum. Totalt er det 570 fritidsboliger til salgs for 1,3 milliarder kroner i landsdelen.— En del mennesker vil oppleve at hytta ikke er like mye verd som de tror. Likevel tror jeg ikke på et stort prisfall. Norsk økonomi går så det suser, og det blir flere rike. En hytte ved sjøen står svært sterkt i folks bevissthet. Får de tilgang på penger, så realiserer de gjerne drømmen, sier Bjørn Erik Øye.

Det dyreste drømmeobjektet på Sørlandet akkurat nå er en hytte i nettopp Blindleia. 350 meter strandlinje hører med til hytta på Støa i Kosvik. Prislappen er på 15 millioner kroner. Riktignok finnes det dyrere for salg, men de inneholder flere boenheter.

— Det kom bud på 12 millioner kroner i fjor, men det holder ikke. I hvert fall ikke ennå, sier eiendomsmegler Synnøve Nyhagen i Eie.

- Rogalendinger bor gjerne tett

I de vestlige delene av Sørlandet popper det stadig opp nye hyttefelt med felles strand.

— Det er et annet marked enn Blindleia. 80 - 90 prosent går til rogalendinger. Det er kort kjøreavstand, og det passer bra for helgeturer, sier eiendomsmegler Audun Remesvik i Eiendomsmegler 1.

Spesielt i Lindesnes og Lyngdal er det svært mange fritidsboliger for salg. I Lindesnes er det 37 enheter for salg, i Lyngdal 27. Flere av dem inneholder mange enheter, slik at det reelle tallet er høyere.

I Lindesnes er det leiligheter og hyttefelt blant annet på Båly, Øksnevik, Njerve, Lillehavn, Underøy, Furuholmen, Lussevika og Åvik. I Lyngdal åpner salget av 65 tomter og første trinn av 80 leiligheter ved Rosfjord like etter påske.

— Det ser ut som rogalendingene er mer sosiale. De bor gjerne tett. Selv om hyttene ligger nær hverandre, er de gjerne utformet slik at det ikke er så mye innsyn, sier Remesvik. Han sier at salget for disse typene fritidsboliger allerede er godt i gang denne sesongen.