Ukvemsordene har haglet over Stein Erik Hagen de siste par uker. Bakgrunnsteppet er at Orkla er i vanskeligheter. Det har tatt tid å gjennomføre planen om å gjøre Orkla til et rendyrket merkevareselskap ved å selge seg ut av tunge industribedrifter som tradisjonsrike Borregaard og det problemfylte eierskapet i Rec. Solcelleprodusenten har stupt som en stein på børsen og påført Orkla et gedigent tap. Orklas konsernsjef, Bjørn M. Wiggen, har fått sparken etter bare 19 måneder i jobben, det samme har sjefen for Orkla Brands, Torkild Nordberg. Begge har arbeidet flere tiår i Orkla-konsernet. Åge Korsvold tar over toppjobben etter Wiggen, men har gjort det klart at dette er en kortvarig løsning. En ny må finnes ganske raskt.

Og dette er bare fornavnet: Orklas hovedeier, Stein Erik Hagen, hadde lenge mer enn nok med å håndtere en høyst fortjent kritikk over at Wiggen og Nordberg ikke ante at de skulle skiftes ut før de leste det i Dagens Næringsliv. Nå kaster også en flokk gamle kjenninger seg over ham. Og kjenningene er ikke hvem som helst. Den ene er toppsjefen gjennom 22 år og mannen som bygget opp Orkla fra 100 ansatte og 300 millioner i omsetning til 35 000 ansatte og 45 milliarder i omsetning, Jens P. Heyerdahl. Den andre er den mer eller mindre Heyerdahl-utpekte etterfølger, Finn Jebsen. Med seg i kritikerlauget har disse to Jan Lindt og Halvor Stenstadvold, begge tidligere direktører i konsernet. Tilsammen begår disse fire, godt hjulpet av de to oppsagte sjefer og noen mindre sentrale personer i Heyerdahls gamle Orkla, det nærmeste man kommer et karakterdrap på Stein Erik Hagen.

Finn Jebsen er sterkest: Hagen har en indre uro og en psyke som er vinglete og uforutsigbar og gjør ham lite konsekvent over tid. Samtidig tar han selv ikke ansvar, men skylder på andre.

Jens P. Heyerdahl slutter seg til Jebsens karakteristikk og sier svært lite utover at ”det er trist å observere”. Typisk Heyerdahl, slik jeg kjenner ham. Offisielt sier han alltid lite eller ingenting, men uoffisielt desto mer. Han er det nærmeste man kommer en gammeldags sladrekjerring. For i det øyeblikk han slipper å bli sitert, snakker han ustoppelig. Og han har et enormt nettverk. Hans spesialitet har alltid vært å sikre seg allianser. Kanskje har han hentet denne del av sin væremåte fra sin nære kontakt med Arbeiderpartiet. I AP-kretser er begrepet ”noen av oss har snakket sammen” gammelt og velkjent, om enn en smule utdatert. Det kan virke som om Heyerdahl har hentet det verste fra denne kulturen frem fra glemselen.

En skal være bra blåøyd for ikke å oppfatte de fire toppdirektørenes attakk på Hagen, som en hevn fra den gang administrasjonen bestemte det meste i Orkla, og styret lite eller ingenting. I stor grad var da også styret håndplukket av Heyerdahl selv. Men denne ”idyllen” tok en brå slutt da nye eiere kjøpte seg tungt inn i Orkla. De nye eierne ville gjøre det et styre skal gjøre: Ta de viktige beslutninger selv. Det aksepterte ikke Heyerdahl. Striden mellom styret og Heyerdahl toppet seg da styret satte Heyerdahl under gransking. I 2001 måtte Heyerdahl forlate jobben som Orkla-sjef, men klarte det mesterstykket å, langt på vei, ansette sin egen etterfølger, Finn Jebsen. Dermed ble det ikke satt en effektiv stopper for det gamle regimet. På toppen av det hele ga styret tillatelse til at Heyerdahl fortsatt skulle få lov å ha sitt kontor i Orkla-huset. Onde tunger hevder at han aldri ga helt slipp på sjefsjobben og sammenligner situasjonen med forholdene i Kreml, hvor Putin og Medvedev saktens bytter jobb, men uten at det forrykker maktforholdet mellom dem i særlig grad.

Til slutt fikk styret nok. Heyerdahl måtte flytte og da Finn Jebsen på ekte Heyerdahl-vis glemte å fortelle styret at kjøpet av Elkem og datterselskapet Sapa kostet to milliarder mer enn Jebsen tidligere hadde sagt, var begeret fullt. Finn Jebsen måtte gå etter snaue fire år i jobben. Men tilbake satt likevel en solid flokk trofaste Heyerdahl-folk og som det heter i Johnny Mercers og Hoagy Carmichaels gamle westernsang: He’s dead, but he won’t lie down. Den offisielle versjon fra Orkla er fortsatt at det var overskridelsen som gjorde at Jebsen måtte forlate jobben. Men få tror på den. Overskridelsen ville nok blitt godtatt hvis ikke det var fordi styret ønsket å sette en effektiv stopper for Heyerdahl-tiden i Orkla.

Når så alt dette er sagt, skal Stein Erik Hagen ha sin romslige del av skylden for den skittkasting som nå pågår omkring Orkla. Hagen har aldri utmerket seg med gjennomtenkte uttalelser og refleksjoner og uttrykket ”promillegjeng” er en tvilsom måte å omtale aksjonærer på, selv om de ikke når opp i prosentklassen når det gjelder eierskap. Han er dessuten, og kanskje forståelig, en utålmodig mann. Bjørn M. Wiggen fikk en tøff oppgave i en vanskelig tid, hvor det ikke er lett å avhende et problemengasjement som Rec, eller et gammelt selskap som Borregaard, for den saks skyld. Det betyr ikke at ikke Wiggen har forsøkt. Spørsmålet er nå om en ny toppsjef vil klare det raskere og til en fornuftig pris. Jeg har heller ikke hørt noen si et ufordelaktig ord om merkevarenestoren Nordberg. Det er nettopp merkevarebygging som er Orklas adelsmerke. Men om oppsigelsene i beste fall var tvilsomme, finnes det knapt unnskyldning for ikke å gjennomføre dem på en skikkelig måte. At to topper i Orkla-pyramiden får lese i Dagens Næringsliv at de er oppsagt før de selv har fått beskjed, hører bare hjemme i Sovjet-tiden. Hagen er sterkt mistenkt for å stå bak fadesen.

La meg til også få med at Orkla under Hagens styreformannskap har et kompetent styre og en bedriftsforsamling på 20 personer. Bedriftsforsamlingen er sammensatt av personer som ikke er vant til å bli skubbet rundt. Bedriftsforsamlingen har rett til å foreslå nye styremedlemmer til et styre hvor alle styremedlemmer er på valg hvert år. Ingen forslag til utskiftninger er kommet til valgkomiteen, som har tidligere Storebrand-sjef Idar Kreutzer som leder. Min begrensede dømmekraft sier meg at det meste er på stell i Orklas styrende organer.

Unntaket måtte i så fall være evnen til å holde kontroll på styreformannen!

Ha en god søndag!

valebrokk@online.no