— I utgangspunktet er det en veldig høy pris når man tenker leilighet, men det er en nydelig leilighet og vi får mye igjen for det, sier student Agnethe Paulsen til bt.no.

Sammen med mann og barn bor hun i en helt ny fireroms funkisleilighet på Straumsgrend i Fyllingsdalen utenfor Bergen til 16.000 kroner i måneden.

Til tross for at leien alene kunne betjent et greit boliglån, var det ikke et reelt alternativ for familien på tre. Finanstilsynets nye kontantkrav til boliglån presset dem ut på leiemarkedet.

— Vi ville kjøpe før jul, men fant ingenting. Og da det kom et nytt krav om 15 prosent egenkapital hadde vi ikke råd lenger. Hadde det fortsatt vært ti prosent, hadde vi eid nå, sier Paulsen.

12.000 for toroms

For drøye to uker siden leide Privatmegleren Boligutleie ut en 49 kvadratmeter stor toromsleilighet på Nøstet i Bergen sentrum til 12.000 kroner.

Ifølge daglig leder Even Vilnes er det prisen man ville fått for en treroms på samme tid i fjor.

— Leieprisene har steget opp mot ti prosent, og etterspørselen har økt kraftig. Jeg tror vi allerede nå vil se rekordpriser fremover mot september, som vanligvis er høysesong, forteller Vilnes til bt.no.

Tall fra Utleiemegleren viser at det i snitt koster 11.772 kroner å leie en 3-roms leilighet i Bergen. Det er en oppgang på 14 prosent fra ett år tilbake.

Til sammenligning viste prisene i februar i år at Stavanger er Norges dyreste utleieby, her må man i snitt ut med 12.920 kroner for en leilighet med to rom. I Oslo koster en tilsvarende leilighet 10.240 kroner.

Utleiers marked

Det lave tilbudet av tilgjengelige boliger driver prisoppgangen, mener samtlige aktører BT har kontaktet. Et enkelt søk på nettportalen finn.no illustrerer utviklingen:

For det dyreste rommet på 11 kvadratmeter i en nyrenovert leilighet midt i Bergen sentrum, må man ut med svimlende 6700 kroner i måneden. Fasilitetene må deles med to personer, men til gjengjeld har man blant annet et «nytt, lekkert flislagt bad med varmekabler» og «stor stue, med store vinduer, lyse vegger og peis».BT har vært i kontakt med eieren av leiligheten, men vedkommende ønsket ikke å uttale seg om prisen.

— Rekordhøye priser

Petter Grevstad Theodorsen, megler og partner i Aktiv Eiendomsmegling, mener det er svært lukrativt å sitte på utleieobjekter i dagens marked.

— Avkastningen er god og ikke minst sikker. Derfor er det fryktelig attraktivt å drive med utleie i dag, sier Grevstad Theodorsen.

Han mener dagens prisnivå er det høyeste noen gang, men at prisene også skyldes kresne leietagere, og flere studenter tar ikke til takke med hva som helst.

— De er veldig selektive og ønsker høy standard. Det skal helst være sånn som man har det hjemme hos mor og far, med flisbelagte bad og moderne og ny utforming. Når man setter slike krav er det ikke tvil om at det også øker kostnadene for utleierne, og da man må ta det igjen på prisen, sier Grevstad Theodorsen.

Kjøpte usett

For en tid tilbake kjøpte en av kundene hans en leiegård i Fosswinckelsgate i Bergen sentrum til 11,5 millioner kroner – usett.

I alt fikk han med seg seks toromsleiligheter og to bokollektiv med fem soverom hver, hvor i alt 14 personer kan bo. Det vil ifølge hybel.no's gjennomsnittlige markedspris for Bergen dra inn over 690.000 kroner i året i leieinntekter.

Men ifølge Grevstad Theodorsen kommer slike leiegårder sjelden for salg, og han mener dagens byggekrav har satt kjepper i hjulene for dem som en gang turte å satse.

Seksjonering stopper opp

— De siste to årene har jeg ikke hatt noen som kjøper eiendommer for å seksjonere. Tekniske og sikkerhetsmessige krav fra kommunen er blitt mye mer kostbare de siste årene, og ingen tør å ta den økonomiske risikoen lenger. Derfor er det mer lønnsomt å sitte på boligene uten å gjøre noe med dem, sier Grevstad Theodorsen.

Resultatet er et underernært marked, både når det kommer til kjøp og utleie.Eiendomsinvestor og utbygger Eirik Bysheim Hokstad fra utleieselskapet Sorbonne, bekrefter at mange leiegårder i Bergen står og forfaller.

— Boliger forfaller

— De skattemessige aspektene er en effektiv stopper for seksjonering, og det blir rett og slett for dyrt å seksjonere, sier Bysheim Hokstad.

Det påvirker igjen prisene i utleiemarkedet.

— Eksempelvis er det krav om heis i eiendommer på over tre etasjer som skal seksjoneres. Tar man denne kostnaden i tillegg til dagens nye tekniske krav, vil lønnsomheten forsinkes kraftig. For seks til åtte år siden var det gunstig å seksjonere og selge ut, men det har de tekniske kravene satt en stopper for, sier Bysheim Hokstad.

— Man tar ikke hardt i om man forventer at utleieprisene vil stige med minst ti prosent i 2012, legger han til.