Se listen over virksomhetene som rammes i faktaboksen. (Hvis du leser artikkelen på mobil trykk på fanen merket «faktaboks» like ovenfor denne teksten.)

To av partene på arbeidstagersiden i tariffområdet Oslo kommune kom ikke til enighet med arbeidsgiver. Det betyr at Unio også er i streik i Oslo, melder Norges nest største fagorganisasjon i en pressemelding. I tillegg går YS Kommune ut i streik.

Streiken vil først ramme skoler og barnehager i morgen.

— Vi skjermer tredjepart i dag. Vi kan teknisk ta våre medlemmer ut i streik umiddelbart, men vi ser at det blir vanskelig for folk å planlegge. Derfor har vi bestemt at de som starter på jobb før klokken 12 i dag skal fullføre arbeidsdagen, mens de som starter på jobb etter klokken 12 går ut i streik, forteller Terje Vilno, forhandlingsleder i Unio Oslo, til Aftenposten.no.

— Fra i morgen tidlig må de som har barn i skoler eller barnehager forholde seg til at ansatte ikke er i jobb. Kommunen er kjent med vårt streikeuttak. Publikum kan henvende seg direkte til skoler, barnehager og sykehjem for å vite mer om de praktiske konsekvensene av streiken, sier Vilno.

Meklet seks dager på overtid

I første streikeuttak har Unio i Oslo tatt ut 547 medlemmer som jobber i Oslo kommune.

— Det er beklagelig at en streik nå rammer innbyggerne i Oslo kommune. Det er ingen annen mulighet enn streik når kommunen ikke er villig til å gi de ansatte en lønnsutvikling på linje med det andre grupper i samfunnet får, sier Vilno.Fristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag i forrige uke, men partene fortsatte meklingen langt på overtid.

— Oslo kommune hadde muligheten til å komme oss i møte og vise at den vedsetter kompetansen til de ansatte. Det er de ansatte som sørger for at kommunen kan levere gode tjenester, uttaler Vilno.

YS går ut torsdag

YS Kommune har også brutt meglingen.

— Våre folk går ut i streik fra arbeidstidens begynnelse i morgen torsdag 31. mai, sier Arve Paulsen i YS Kommune til Aftenposten.no

Han forteller at 88 medlemmer ansatt i blant annet Oslo Havn, på energigjenvinningsetaten og i bymiljøetaten, altså parkeringsvakter, legger ned arbeidet fra torsdag morgen.

— Det var såpass stor avstand at riksmegleren ikke fant noen grunn til å legge frem noen skisse, sier Paulsen.

Fagforbundet fortsetter

Meklingen med Kommuneansattes hovedsammenslutning (LO-forbundene, blant annet Fagforbundet og Akademikerne) fortsetter, til tross for at to andre forbund har brutt.

— Meklingen i Oslo kommune fortsetter onsdag 30. mai selv om Unio og YS har brutt. De medlemmer som er tatt ut i første streikeuttak, møter på jobb, men må holde seg løpende orientert om utviklingen i meklingen gjennom våre informasjonskanaler, skriver Fagforbundet Oslo på sine nettsider.

Partene har meglet hele natten.

– Vi prøver å se om det er mulig å finne en løsning for de gjenværende partene, sier Geir Engebretsen til NTB, og legger til at det er løpende dialog, og at det ikke er satt noen endelig frist.

Unios forhandlingsleder har liten forståelse for at noen forbund fortsetter meklingen med Oslo kommune.

– Jeg synes det er underlig at noen fortsetter med de betingelsene som lå til grunn, men det får de si mer om selv. For oss og YS var det i hvert fall ikke aktuelt, sier Vilno til NTB.