— Dette er faktisk en liten krise, sier en stresset Stian Aadland (28) til bt.no.

Førskolelærerstudenten ved Høgskolen i Bergen (HiB) skal opp i muntlig eksamen tirsdag i et fag som gir 23 studiepoeng. Klassen har jobbet mot denne siste eksamenen gjennom hele utdanningen.

Nå er begge faglærerne for klassen på 32 studenter tatt ut i streik.

— Problemet er at vi ikke får noe informasjon. Lærerne har ikke lov til å snakke med oss på grunn av streiken. Vi aner ikke hva som skjer dersom vi ikke får gått opp til eksamen, sier Aadland.

Lærerutdanning rammet

Fra og med torsdag streiker 160 ansatte ved Høgskolen i Bergen. Det er lærerutdanningen som er hardest rammet.

Streiken har også følger for Avdeling for helse- og sosialfag.

— Streiken har gått ut over eksamener i dag ved begge avdelingene. Størst problemer med eksamensavviklingen har vi ved lærerutdanningen, både på grunn av det høye antallet ansatte som streiker, men også fordi mange av dem er ledere, sier personaldirektør ved høyskolen, Eli Glambek til bt.no.

Fordi administrativt ansatte også streiker, aner de ennå ikke omfanget av studenter som er og kan bli berørt.

Glambek kan heller ikke si hvilke løsninger de finner for studentene som ikke får tatt eksamen som planlagt.

— Det er så mange usikre faktorer. Vi vet ikke hvor lenge streiken vil vare, og fordi mange ledere streiker, får vi ikke diskutert hvilke alternativer vi kan finne for studentene.

— Kan de måtte vente til neste semester med å ta eksamen?

— Jeg kan ikke si noe om konsekvensene nå. Men høyskolen vil gjøre alt som er mulig for at studentene blir minst mulig skadelidende, sier hun.

Studentene får beskjed kl 08.00 hver morgen dersom streiken får konsekvenser for skriftlige eksamener den dagen.

— Vi vil informere studentene så godt det lar seg gjøre underveis i de kanaler vi kan, sier Glambek.

Skal rett i jobb

Stian Aadland har lest intenst i tre uker til sin siste eksamen. Nå frykter han konsekvensene dersom den utsettes.

- Det er ganske dramatisk å miste den. De fleste i klassen er klar for å gå direkte ut i arbeidslivet. Alle har underskrevet kontrakter der det står at samtlige fag må være bestått, sier han.

Selv planlegger han å gå videre med en masterutdannelse om et år. Det krever at han får en god karakter på den tirsdagens eksamen.

— Selv om jeg har lest veldig mye nå, så betyr ikke det at jeg med letthet kan ta den i september. Da bor jeg i Sogndal og jobber med et årsstudium, sier Aadland.

HiB-studentene har fått beskjed om å stille til avtalt tid for eksamen. Avlyses streiken, kan eksamenene bli gjennomført på kort varsel.

— Jeg må bare innstille meg på å lese som vanlig, men jeg får det ikke til. Man er jo stresset før en eksamen. Nå er jeg ekstra stresset, sier Aadland.

Han sier at han og medstudentene har forståelse for streiken.

— Mange i klassen ønsker jo å bli lærere selv. Men selve tidspunktet nå er katastrofalt for oss, sier han.

Eksamensstopp i skolen

Også elever i grunnskolen og på videregående skoler i Hordaland har fått avlyst eksamen på grunn av streiken. 25 skoler i bydelene Fyllingsdalen, Ytrebygda og Årstad er blitt stengt, skriver bt.

— Enkelte elever i 10. klasse på disse skolene skulle hatt avgangseksamen i sidemål, men for disse elevene blir det ikke eksamen i år, sier Eva Hille, informasjonssjef i Bergen kommune.

Elever ved blant annet Sandsli og Landhaugen videregående skole fikk ikke ta eksamen i kjemi som planlagt torsdag, opplyser administrasjonssjef Berit Rogsvåg i opplæringsavdelingen i Hordaland fylkeskommune til Kommunal Rapport.

Tirsdag skal alle 3.-klassinger i videregående skole ha eksamen i norsk hovedmål.

Hordaland fylkeskommune har nå sendt tekstmelding til alle sine elever der de ber elevene følge med på nettsiden til fylkeskommunen.