- Dette er tyveri

Staten skylder Per Vollset (82) mange penger. Nå er han lei av å vente.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

— Jeg synes staten har opptrådt uhederlig og løgnaktig. Dette er et tyveri, sier Per Vollset (82).

Det er 16 år siden hans kone Ågot Sofie Vollset gikk bort. I hele denne perioden har Per Vollset hatt krav på etterlattepensjon, men uten å få det. Nå er han lei av å vente.

Til tross for skrantende helse, er den tidligere overlegen sylskarp – og klar i sin tale.

— Jeg synes at vi som er nordmenn og skal frelse verden, først burde rydde opp i eget hus.

Minst 70 prosent venter ennå

Det er en EFTA-dom fra 2007 som slår fast at Norge siden 1994 har diskriminert ektemenn og gitt dem for lite eller ingen etterlattepensjon etter at deres koner døde (se fakta).

Ifølge tall Statens Pensjonskasse har utarbeidet for BT, omfatter saken mellom 2500 og 3000 enkemenn fra hele landet, som totalt har til gode mellom 400 og 500 millioner kroner. I snitt blir det godt over 150.000 kroner til hver.

Over tre år etter at dommen falt har kun 750 ektemenn mottatt pengene sine. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Sol Daler Stafsnes i Statens Pensjonskasse er gjennomsnittsalderen på enkemennene som har mottatt penger 73 år.

Dersom enkemennene faller fra før de mottar pengene de har til gode, vil beløpet bli utbetalt til deres arvinger.

Sendte brev på brev

Per Vollset ble selv kjent med saken gjennom et avisoppslag for fire år siden.

— Da forbannet jeg meg på to ting. For det første at jeg skulle bli 80 år, og for det andre at jeg skulle leve lenge nok til å få den pensjonen jeg hadde krav på. 80 år er jeg blitt, sier Vollset – og lar resten henge i luften.

Den pensjonerte overlegen har de siste årene kjørt sin egen prosess mot myndighetene og har sendt flere brev til Kommunal Landspensjonskasse.

7. februar skrev han følgende:

«Jeg er 81 år, alvorlig lunge- og hjertesyk. Det er mitt håp at mine pensjonsrettigheter som likestilt ektemann kan effektueres mens jeg ennå er i live».

«Too little, too late»

President Per Sanderud i Eftas overvåkingsorgan, ESA, mener det er alvorlig at Norge etter mer enn tre år ennå ikke har fulgt opp den fellende dommen fra EFTA-domstolen.

— Ytterligere alvorlig er det at dette rammer en veldig sårbar gruppe. Dette er nødvendigvis eldre mennesker som kunne ha trengt disse pengene, sier Sanderud.

Sist måned klaget ESA for første gang Norge inn for Efta-domstolen for manglende oppfølging av en tidligere dom.

Departementet beklager

Statssekretær Jan-Erik Støstad beklager at utbetalingene har tatt så lang tid. Arbeidsdepartementet har bedt Statens Pensjonskasse ordne opp innen året er omme.

— Statens Pensjonskasse har øremerket betydelige ressurser til å ferdigstille disse sakene. Departementet har overfor Statens Pensjonskasse stilt krav om at alle sakene skal være ferdigbehandlet i løpet av 2011, også fordi dette gjelder eldre mennesker, skriver statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet i en e-post til Bergens Tidende.

Over tre år etter at EFTA-dommen falt, har Staten kun utbetalt penger til om lag 25–30 prosent av enkemennene.

— Det er beklagelig at de som skal ha etterbetaling i denne saken har måttet vente. Det skyldes at saken er komplisert, at lovarbeidet har krevd saksbehandlingstid og at Statens Pensjonskasse må saksbehandle alle sakene manuelt, skriver Støstad.

Kjenner du til enkemenn som er rammet i denne saken? Vi ønsker å komme i kontakt med disse personene, og vil kun benytte navnet deres etter avtale.

Henvendelser kan sendes pr. e-post til frode.buanes@bt.no.

Publisert: