Begge forretningsmennene løslatt

Retten fant ikke skjellig grunn til mistanke mot den korrupsjonssiktede Åsane-mannen i 50-årene. Også den andre korrupsjonssiktede forretningsmannen, i 60-årene, ble lørdag løslatt av retten.

«LØSLATT»: - Tingretten har avsagt kjennelse om at min klient er løslatt. Tingretten har ikke funnet at det er skjellig grunn til mistanke for det som er inntatt i siktelsen, sier advokat Einar Drægebø, forsvarer for den korrupsjonssiktede forretningsmannen i 50-årene. Han mener saken mot klienten nå må henlegges. I bakgrunnen tingrettsdommer Irene Amundsen, som ikke fant skjellig grunn til å mistenke forretningsmannen for korrupsjon.
LØSLATT: Den korrupsjonssiktede forretningsmannen i 60-årene forsvares av Svein Aage Valen (bakerst) og medforsvarer Tarjei Hovland fra samme kontor. Også deres klient ble løslatt av tingretten lørdag, etter et flere timer langt rettsmøte. Her fra fengslingsmøtet på Bergen tinghus lørdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

I går, fredag, ble én av de to korrupsjonssiktede forretningsmennene i Bergen fremstilt for ny varetektsfengsling — etter at lagmannsretten opphevet den første kjennelsen mot ham. Lørdag ettermiddag ble det klart at tingretten vil løslate forretningsmannen i 50-årene.

Noen timer senere ble det klart at også den andre forretningsmannen, i 60-årene, er løslatt av tingretten. Han satt i et mange timer langt fengslingsmøte lørdag.

Forsvarer: - Ikke skjellig grunn til mistanke

— Tingretten har avsagt kjennelse om at min klient er løslatt, sier forsvarer for den ene av forretningsmennene, advokat Einar Drægebø, til BT.

Denne saken har allerede tatt unødvendig lang tid

Einar Drægebø, forsvarer for forretningsmannen i 50-årene

— Retten har ikke funnet at det er skjellig grunn til mistanke for det som er inntatt i siktelsen.

Les også

Krever ny fengsling av forretningsmann

— Hva synes du om avgjørelsen? - Jeg synes den er riktig, og jeg er fornøyd.

Forsvareren til forretningsmannen i 60-årene, advokat Svein Aage Valen, sier politiet anket løslatelsen på stedet og ba om oppsettende virkning.

— De fikk ikke medhold i oppsettende virkning. Det vil si at min klient fysisk slipper ut av i løpet av lørdag kveld, sier Valen.

- Hvordan reagerte han på løslatelsen?

— Han var ikke til stede da kjennelsen ble lest opp i 17-tiden. Jeg har ennå ikke fått formidlet gladnyheten til ham, sier Valen.

- Hvorfor ble han løslatt?

— Retten kom til at det ikke var fare for bevisforspillelse ved å løslate min klient, sier Valen.

- Er det en riktig avgjørelse?

— Ja, min klient og den medsiktede forretningsmannen er holdt i nesten to uker i full isolasjon, i en sak av begrenset omfang. Da har politiet rukket å etterforske det de skal.

— For min klient var det viktigste å slippe ut nå. Han satt elleve timer i avhør fredag, og mange timer i retten lørdag. I kveld trenger han ro sammen med familien.

- Tror du dette fremstår som et prestisjenederlag for politiet?

— Ja, at begge løslates, og på to ulike grunnlag, er ikke bra for politiet. Det betyr jo at politiet gjør vurderinger som ikke støttes av domstolen. Overfor min klient gikk de svært hardt ut, med krav om full isolasjon i to uker, og begrunnet det med enda større bevisforspillelsesfare enn før. Men de klarte ikke å begrunne det godt nok.

Også John Christian Elden, som forsvarer bystyrepolitikeren Jan Sverre Stray i korrupsjonssaken, synes løslatelsen av forretningsmannen er riktig.

— Det virker veldig riktig slik jeg ser saken. Det er neppe grunnlag for noen korrupsjonspåstand her, og jeg regner med at det til slutt vil bli politiets konklusjon, også, skriver Elden i en tekstmelding.

«Har behov for ro»

- Har du formidlet resultatet til din klient?

— Ja, det har jeg. Men hvordan han reagerte på det, vil jeg ikke si noe om. Han ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer, og vil at all kontakt med media skal gå gjennom meg. Både han og familien har nå behov for ro, sier Drægebø.

Jeg regner nå med at saken mot min klient kan henlegges

Einar Drægebø, forsvarer

- Hva tenker du om at din klient først ble fengslet, så ble kjennelsen opphevet - og så blir han løslatt?

— Jeg har hele tiden sagt at i denne saken må man holde hodet kaldt. Det er riktig det som skjedde til slutt, det er min kommentar til rettsbehandlingen. Bevisene skal vurderes nøkternt og korrekt, og politiet har plikt til å fremskaffe også de opplysninger som kan tale til siktedes fordel. Det var ingen nye momenter i saken under det siste fengslingsmøtet, sier Drægebø.

— Politiet hadde riktignok foretatt noen vitneavhør før fengslingsmøtet, men etter mitt syn svekket de mistanken mot min klient.

- Regner med henleggelse

Drægebø påpeker at han ikke kan kommentere selve innholdet i kjennelsen, siden det er lagt ned referatforbud og fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

— Men jeg regner nå med at saken mot min klient, med de bevisene som ligger i den, kan henlegges for min klients del, sier forsvareren.

Drægebø mener det vil være «oppsiktsvekkende» om politiet anker løslatelsen.

— Det vil det være når retten ikke en gang har funnet at grunnvilkåret for fengsling, altså skjellig grunn til mistanke, er oppfylt, sier Drægebø.

— Denne saken har allerede tatt unødvendig lang tid.

Politiet vil anke

Politiadvokat Kari Trones, vakthavende jurist i Hordaland politidistrikt, bekrefter at de er blitt informert av retten om løslatelseskjennelsen.

Det er neppe grunnlag for noen korrupsjonspåstand her

John Christian Elden, forsvarer for Jan Sverre Stray

— Men politiet har ennå ikke tatt stilling til anke, sa Trones i 14-tiden lørdag.

I 16-tiden lørdag sier påtaleansvarlig for korrupsjonssaken, politiinspektør Liv Mette Karlsen, at politiet vil anke løslatelsen til lagmannsretten.

— Vi er uenig i løslatelsen og har begjært anke. Jeg vil følge opp med en begrunnelse for anken innen mandag, hvis vi får frist til da, sier Karlsen.

Hun sier at politiet har bedt om oppsettende virkning, altså at siktede skal sitte inne til anken er avgjort.

- Lukket med syv segl

Lørdag ble også den andre korrupsjonssiktede forretningsmannen, som er i 60-årene, fremstilt for ny varetektsfengsling. Politiet krevde to nye uker i varetekt - i full isolasjon.

— Min munn er lukket med syv segl, sa aktor, politiinspektør Liv Mette Karslen, i forkant av lørdagens fengslingsmøte.

Forsvarer for mannen i 60-årene, Svein Aage Valen, sa at klienten avviser beskyldningene om korrupsjon.

I 17-tiden lørdag får BT opplyst fra Bergen tingrett at også forretningsmannen i 60-årene er løslatt av tingretten.

Publisert: