Reagerer sterkt på forslag om boligskatt: – Kan føre til sjokk og ubalanse i boligmarkedet
Skatteutvalget foreslår en ny årlig skatt på bolig. I tillegg vil du måtte skatte av eventuelle leieinntekter du får fra primærboligen din.
Eiendomsbransjen går hardt ut mot forslaget fra Skatteutvalget og mener det kan føre til «sjokk og ubalanse».
– Mange husholdninger har høy gjeldsbelastning, og kan være sårbare for endringer i boligverdiene. Timingen er spesielt umusikalsk i en tid preget av inflasjon, høye renter, usikkerhet og fallende boligpriser, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
Dersom utvalget får gjennomslag vil det innføres en generell beskatning av fordelen av å bo i egen bolig. Skattegrunnlaget foreslås til én prosent av boligens markedsverdi. Av det beløpet må du skatte 22 prosent. Dette blir en skatt som du må betale årlig.
Bolig, arv og inntekt: Dette betyr skatteforslaget for deg
– Dette begrunnes i at beskatning av bolig er lav i Norge, og at utvalget mener at forslaget vil øke investeringer i næringslivet. Dette reagerer vi sterkt på. Vi opplever at tradisjonelle økonomer undervurderer den samfunnsøkonomiske betydningen av den norske boligmodellen og den etablerte skattepolitikken som gir nordmenn så klare incentiver til å eie sitt eget hjem, sier Geving.
Utvalget foreslår en rekke andre endringer, blant annet vil utvalget:
- Skattlegge inntekter fra utleie av primærboligen din
- Fjerne dokumentavgiften. Det vil gi reduserte skatteinntekter på om lag 12,5 milliarder kroner.
- Fjerne skattefritaket for fritidsboliger
Skatteutvalg foreslår økt matmoms og skatt på arv – men kutt på inntektsskatt
«Økonom-tilnærming»
Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, sier utvalget foreslår flere og mer omfattende endringer enn interesseorganisasjonen hadde sett for seg.
– Vi mener utvalget har tatt en «økonom-tilnærming» til det å eie en bolig. De fleste nordmenn oppfatter boligen sin som et hjem, ikke et investeringsobjekt. Det har også vært den norske skattemodellen siden krigen, og vil etter vårt syn være en god måte å fortsette på, sier Pihl.
Han mener at forslaget fra Skatteutvalget er uforenelig med de politiske signalene fra regjeringen.
– Støre-regjeringen fastslår i Hurdal-plattformen at de vil opprettholde lav boligskatt. Det er ikke forenelig med å innføre denne modellen, sier han.
Også administrerende direktør i NBBL, Bård Folke Fredriksen, mener forslaget skaper usikkerhet.
I en e-post til E24 skriver han:
– Skatteutvalgets omfattende forslag skaper stor usikkerhet for folks mulighet til å eie egen bolig. For folks trygghet, stabile bomiljøer og godt vedlikehold er det avgjørende at eierlinjen videreføres og at skattesystemet oppfordrer til dette.