Advarer mot aksjekjøp med forbrukslån: – Kan tape mer enn innsatsen

Eirik Bakkes veddemål på Tesla-aksjer med lånte penger har foreløpig mangedoblet innsatsen, men forbruker- og aksjeeksperter advarer andre mot å prøve sjansespillet.

ADVARER: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Dette er ikke å anbefale for andre, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til E24.

Han får følge av flere eksperter. Daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug, mener det er «veldig høy risiko» forbundet med å ta opp forbrukslån for å kjøpe en enkeltaksje.

E24 fortalte i helgen om Eirik Bakke, som skrapte han sammen alt han kunne av penger for å kjøpe Tesla-aksjer da han ble coronapermittert i mars.

Sjansespillet inkluderte opptak av forbrukslån for å kjøpe aksjen som har mangedoblet seg, og gjort Bakke til børsmillionær på papiret.

Les også

Eirik (24) har tjent 1,7 millioner kroner på Tesla-aksjer

Daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug.

– Da er det ikke gambling

Forbrukerrådet advarer mot å ta opp dyre forbrukslån for å investere i aksjer, sier fagdirektør for finans, Jorge Jensen.

– Frykter dere at historier som dette kan lede andre til å gjøre det samme?

– Nei, jeg tror de fleste som er i markedet for enkeltaksjer kjenner til alle måter å finansiere investeringer på, så det er nok ikke noe som kommer av at det blir omtalt. Men spør de Forbrukerrådet, så anbefaler vi å ikke gjøre det og heller velge noe mer traust som et globalt indeksfond, sier Jensen.

– Det hadde likevel vært formålstjenlig å også omtale forbrukeres mislykkede forsøk med lånefinansierte investeringer, men jeg forstår jo at få har lyst å fortelle omverden om egen fiasko, legger han til.

Han fremhever riktignok at «man skal ta høyde for at det er en kalkulert risiko».

– Er man spesielt dedikert og følger nøye med på verdiutvikling av enkeltaksjer, så bygger man kunnskap. Da er ikke investeringer i enkeltaksjer gambling, sier Jensen.

Bakke selv kommenterte risikoen han har tatt slik:

– Du kommer ingen steder uten å ta risiko. Og før hatet jeg mandager, men nå gleder jeg meg som en unge. Gevinsten er jo også helt hinsides. I tillegg er ikke jeg en som bare gamblet helt blindt på aksjen, jeg gjorde research, så min sjanse og hoppet, sa han.

Les også

Marius shortet Tesla i desember – klar for å kaste kortene allerede

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

– Kan tape mer enn innsatsen

Skaug i AksjeNorge peker blant annet på de høye rentene, som overstiger forventet avkastning i aksjemarkedet, samt den ekstra risikoen man påtar seg ved å kun kjøpe én aksje istedenfor å spre risikoen på flere aksjer.

– Det viktigste i forhold til å investere er at han har brukt alt på én aksje. Det er ikke anbefalt, sier hun.

– Han er langt ute på risikoskalaen siden han tok opp forbrukslån med høy rente i en periode hvor han hadde svak personlig økonomi. Han kan prise seg lykkelig over at han hadde flaks og god timing, sier Sættem i Nordnet.

Sættem peker på at investeringer med lånte penger er høy risiko, fordi man kan bli tvunget til å selge på et ugunstig tidspunkt.

– Da kan du blåse hele egenkapitalen din, eller enda verre – tape mer enn innsatsen din.

Les også

Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

Kan «gå på en skikkelig smell»

Sættem understreker at han på «ingen måte vil henge ut» Bakke som kjøpte Tesla-aksjer.

– Heldigvis gikk det bra denne gangen, men hvis en annen leser forsøker seg med samme strategi er sannsynligheten stor for at vedkommende vil gå på en skikkelig smell.

Sættem sier også at det er vanskelig å skille mellom flaks og dyktighet i markedet.

– Mange har skapt rikdommen sin på grunn av flaks, men de med flaks klarer som regel ikke å forbli rike. De vil da fortsette å satse for høyt, og da skilles de av med pengene, før eller senere.

Publisert: