Nordea venter to rentehopp i år

Kraftig oppgang i oljeprisen, vaksiner og svak krone er noen av ingrediensene i Nordeas nye prognoser om flere renteøkninger allerede i 2021.

VENTER HØYERE RENTE: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norsk økonomi har vært gjennom en historisk dyp nedtur under pandemien, men det er snart bedre tider på vei, mener økonomene i Nordea.

De venter nå at Norges Bank vil øke styringsrenten både i september og desember, en oppjustering av prognosene fra tidligere.

For å bøte på coronakrisen har sentralbanken kuttet styringsrenten med halvannet prosentpoeng siden mars i fjor, til rekordlave null prosent.

Men stadig flere eksperter tror at tidspunktet for den første renteøkningen rykker nærmere.

DNB Markets venter ett rentehopp i år, Danske Bank tror på en renteøkning i september, mens Handelsbanken har vært mer forsiktige med forventninger om en renteøkning i mars neste år.

Coronapandemien førte til et rask og kraftig nedtur i norsk økonomi. Nordea tror også oppgangen vil bli solid og hurtig.

I Nordeas nye prognoser blir styringsrenten satt opp tre ganger til i 2022 og to ganger i 2023, slik at renten er på 1,75 prosent ved utgangen av 2023.

Styringsrenten

Oljeprishopp og vaksiner

«Det er plenty med nyheter som bør bane vei for at Norges Bank hever rentene allerede i år», skriver blant annet sjeføkonom Kjetil Olsen i et notat.

Der peker Nordea-økonomene på utrullingen av vaksiner, høyere oljepriser og høyere inflasjon, i tillegg til at rentene internasjonalt har beveget seg oppover. Samtidig er kronen fortsatt svak, mener de.

En kraftig vekst i boligprisene det siste året trekker i samme retning, mener økonomene, som tror boligprisene bekymrer Norges Bank.

Les også

Norges største bank har snudd. Stadig flere banker tror renten snart skal opp.

Oljeprisen har skutt fart etter at oljekartellet Opec har kuttet produksjonen kraftig.

Prisen falt ned mot 20 dollar per fat på det laveste i fjor da coronauroen herjet som verst, men er nå over 65 dollar fatet igjen.

Senest torsdag ble oljelandene enige om å videreføre det aller meste av kuttene også i april, hvilket ga ny fart i oljeprisen.

Fredag blir nordsjøoljen handlet for 67,8 dollar per fat i spotmarkedet. Det er over 30 prosent høyere enn ved årsskiftet.

Internasjonalt har flere viktige markedsrenter steget markant nylig, ikke minst amerikanske rentepapirer.

«I sum tilsier nyhetene en betydelig bedring av utsiktene og vi tror derfor nå at Norges Bank vil heve renten to ganger allerede i år, i september og i desember», skriver Olsen.

Les også

Boliglånsrentene er historisk lave, men ikke alle får like store kutt: – Ring banken

Les også

Økonomer tror på rentehopp etter kraftig boligprisvekst

Venter lettelser i smittetiltak

Økte smittetall i det siste har ført til strammere restriksjoner flere steder, men Nordea mener likevel at de økonomiske utsiktene har lysnet.

«Nøkkelfaktoren er utrullingen av vaksiner», skriver Olsen, som tror smittetiltakene vil bli redusert gradvis fra mai og at «livet bør starte å bli normalt igjen» fra sommeren.

Nordeas antagelser om lettere smittetiltak er mer positive enn det Norges Bank selv la til grunn i sin siste pengepolitiske rapport i desember, ifølge Olsen.

«Fordi det er tiltakene som begrenser aktiviteten bør lettelser i disse tiltakene kunne gi en rask innhenting i økonomien», skriver han.

Norges Bank har sitt neste rentemøte torsdag 18. mars, hvor sentralbanken også vil gi nye prognoser for renteutviklingen fremover.

Arbeidsledighet
Publisert: