Storstreiken avverget

Storstreiken er avverget etter mekling mer enn 13 timer på overtid. Riksmekleren har varslet pressekonferanse klokken 15:15.

OPTIMIST: Riksmekler Mats Ruland er fortsatt optimistisk for å finne en løsning i oppgjøret.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

NHO bekrefter på sine sider at partene har kommet til enighet.

Flere medier, som NRK, VG og TV 2, erfarer at rammen de er enige om er på 2,7 prosent.

Det er 0,1 prosentpoeng unna LOs krav. NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS på 2,8 prosent. Mellomoppgjøret er spesielt viktig da det legger rammene for oppgjørene som kommer på rekke og rad utover våren.

NRK melder også om at lønnsoppgjøret gir én krone i timen i lavtlønnstillegg.

Riksmekleren har kalt inn til en pressekonferanse klokken 15:15.

De 30.000 arbeidstakerne det var meldt plassfratredelse for har jobbet som normalt søndag, i påvente av ny beskjed.

Streik kan føre til forsinkelser på Johan Sverdrup-feltet

Riksmekler Mats Ruland møtte pressen klokken 23 lørdag kveld for å informere om fremdriften i den viktige forhandlingen.

– Det er tøffe forhandlinger mellom partene, sier han.

Til NRK sa han at det er umulig å si hvor lenge forhandlingene vil pågå.

– Vi jobber målrettet, og håper på å bruke kortest mulig tid. Vi er innstilt på å bruke den tiden som er nødvendig.

Mulig reallønnsnedgang

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, som betyr at det bare skal forhandles om lønn. Likevel har det vært steile fronter i tiden frem mot meklingen.

LOs konstituerte leder Peggy Hessen Følsvik har tidligere uttalt til VG at det ville bli streik om kjøpekraften ikke opprettholdes. Dette tilsvarer en lønnsøkning på 2,8 prosent, som er forventet prisvekst i år.

På motsatt side har NHO foreslått en lønnsvekst på 2,2 prosent. Det mener de er gunstig for å sikre konkurransedyktighet opp mot utenlandske aktører.

I tillegg diskuterer partene et lavlønnstillegg, som LO er tilhenger av. NHO er imot dette og krever at det skal omfatte færre en tidligere år om det skal bli gitt, ifølge NTB.

Avverget kollektivtrafikk-krise

Flere bransjer ville blitt rammet hardt av en eventuell streik. Særlig gjaldt dette bussnæringen der både LO og YS meldte plassfratredelse for sjåfører. YS har gikk lengst og var klare til å ta ut 5.500 bussjåfører ut i streik, og sa at en streik ville stoppe alle rutebusser i Norge.

Ruter har bekreftet overfor NTB at bussene i både Oslo og tidligere Akershus ville blitt stående dersom streiken blir et faktum.

En rekke fergesamband ville også stoppet opp dersom partene ikke hadde kommet til enighet.

Oljeserviceselskapet Aibel sa også at en langvarig streik ville føre til at de måtte stoppe arbeid på verftet, som ville gått utover prosjekter som fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Et annet selskap som også kunne blitt hardt rammet av streiken er Aker, der det ble meldt om plassfratredelse for 2.362 ansatte fordelt på de ulike lokasjonene.

Publisert: