Rapport: Norge blant de dårligste på å bruke krise­penger til grønn omstilling

Sammenlignet med 30 andre land er Norge blant de dårligste til å bruke coronakrisepakkene til grønn omstilling. – Ikke overraskende, sier WWFs generalsekretær.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF mener enkeltinvesteringer til grønne tiltak overskygges av de store skattelettelsene til oljeindustrien.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

En ny rapport fra Vivid Economics sammenligner hvilken effekt coronakrisepakkene har på klima, miljø og nye grønne jobber.

Nederst på rangeringen sammen med blant annet Mexico og Saudi-Arabia, ligger Norge på en 25. plass. G20 landene pluss 10 andre rike land er med i rapporten.

Grunnen til den dårlige plasseringen, er ifølge rapporten at store summer har gått til oljeindustri og flyfart, uten å stille krav til grønn omstilling.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond er ikke overrasket.

– Det viser hvor oljedominert vår økonomiske coronahåndtering har vært, og hvor skadelig det er for både miljøet og vår egen omstillingsevne. Dette er nok en pinlig plassering for Norge, sier Andaur til E24.

Les også

Oljebransjen varsler økte investeringer etter statens krisepakke

Grafen viser at Norges krisepakker har en negativ påvirkning på klima, miljø og nye grønne jobber.

USA rykker fremover

Det er første gang at de nordiske landene er regnet med i den såkalte GSI-indeksen, som ser på krisepenger som har gått til sektorer med historisk høye utslipp: landbruk og areal, energi, industri, avfall og transport.

De har deretter vurdert om pengene skaper nye grønne jobber, fremmer miljø og bidrar til å kutte, øke eller opprettholde utslipp.

USA er et av landene som har rykket oppover på indeksen, blant annet på grunn av Bidens klimapolitikk.

Funnene er omtalt av blant annet The Guardian og Bloomberg.

– Mens flere land bruker coronakrisen som en mulighet til å bygge bro til fremtiden, insisterer Norge på å kjøre på som før. Det vil gå utover miljøet, klimaet og vår egen lommebok, sier Andaur.

Etterlyser grønn industriavtale med staten: Tror eksportverdien kan dobles
Tidligere SV-leder og nåværende leder av Cicero klimaforskningssenter, Kristin Halvorsen, mener flertallet på Stortinget har latt en viktig mulighet for gått fra seg.

Mener Norge vil henge etter

Tidligere SV-leder og nåværende leder av Cicero klimaforskningssenter, Kristin Halvorsen, mener oversikten viser at våre nærmeste naboland, viktigste handelspartnere og største konkurrenter har benyttet omfattende krisepakker mot effektene av coronatiltak, til å fremme grønn omstilling.

– Dette er en stor fordel for disse landene fordi de bygger konkurransekraft og posisjonerer seg for lavutslippsøkonomien, sier hun.

– Stortingsflertallet har latt en viktig mulighet til grønn omstilling gå fra seg og jeg håper at denne oversikten kan bidra til økt vekt på klimaomstilling i fremtidige tiltak, sier Halvorsen.

Ingen tro på «grønn» norsk oljepakke: -Helt bakvendt

«Har satt inn kraftige tiltak»

E24 har stilt klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn spørsmål om hva han tenker om funnene i rapporten og om han er fornøyd med egen innsats i forhandlingene om krisepakkene.

Han ønsker ikke å svare på spørsmålene og henviser til Finansdepartementet.

I en e-post til E24 skriver finansminister Jan Tore Sanner (H) at «regjeringens krisepakker i møte med coronaen har som formål å holde levedyktige bedrifter flytende gjennom en vanskelig tid, redde arbeidsplasser og gi trygghet for permitterte og arbeidsledige».

Videre skriver han at «vi skal komme godt ut av krisen, samtidig som vi ivaretar de langsiktige utfordringene. Derfor har vi både i 2020 og 2021 satt inn kraftige tiltak for å skape en grønn fremtid. Det er blant annet satt av penger til forskning, teknologiutvikling, sirkulærøkonomi, grønn skipsfart og karbonfangst og -lagring».

Publisert: