Antikapitalist på formuetoppen

  • Trond Mohn er en radikaler som jeg setter høyt, men jeg er enda mer radikal, sier Bergens nest rikeste mann, Helge Eide Knudsen (76).
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Radikaleren som eier Spar Shipping og Spar Kjøp kjeden, kvittet seg med omtrent all gjeld like før finanskrisen. Nå sitter han med milliarder i kontanter og obligasjoner.

— Riktignok har jeg fortsatt litt StatoilHydro aksjer igjen. Staten må for Guds skyld ikke selge seg ned i det selskapet. Jo rikere staten er desto bedre er det for alle, sier Eide Knudsen.

Lokket inn i shipping

Han har stor tro på selskapet og mener han har mye å takke dem for, også når det gjelder egen rikdom.

— Salg av aksjer i Statoil ga meg stor gevinst og startkapital til å satse i shipping for rundt 15 år siden, sier Eide Knudsen.

— Ikke nok med at jeg ble rik på aksjer i statsoljeselskapet. Det var også staten som lokket meg inn i shipping.

- Lokket staten deg inn i shipping?

— Gjennom kommandittselskapsordningen ga staten meg store avskrivningsfordeler. På en måte har jeg staten å takke min shippingformue for, sier Eide Knudsen og gliser godt.

Preget av Laksevåg

I fjor hadde Spar Shipping et overskudd på nesten en milliard kroner av en omsetning på halvannen milliard. Nærmere å trykke penger er det vanskelig å komme.

Helge Eide Knudsen nekter likevel å kalle seg skipsreder.

— Nei, jeg er ikke med i rederiforeningen. Ingen fra Laksevåg er redere. Der ute vokste jeg opp blant kommunister og Ap-folk og det har formet meg, sier han.

Å oppleve bombingen av Holen skole i 1944 setter selvfølgelig også sine spor i en 11 åring.

— Jeg kom meg ned i tilfluktsrommet og ble gravd frem igjen, men ni av klassekameratene mine ble drept. Og hele parallellklassen vår røyk til da bomben falt ned i klasserommet deres. Denne felles opplevelsen er en av årsakene til at vi på Laksevåg står sammen, sier Eide Knudsen.

Grådighet

  • Det er ikke rart at solidaritet og radikale strømninger slo rot der ute. For det kapitalistiske systemet er jo feil.

Er det feil?

— Ja det appellerer veldig til grådighet og lite til fellesskapsfølelse. Det er ødeleggende.

Eide Knudsen er fortsatt mye sammen med sine barndomskamerater fra Laksevåg og svært aktiv i Minneforeningen av 4. oktober. En forening som skal ivareta interessene til ofrene etter bombingen av Holen skole.

Som 17 åring begynte han å jobbe hos sin far, kjøpmann Olav Knudsen. Men han og faren var begge sta og temperamentsfulle. De kom på kant med hverandre og han brøt derfor ut av familiebedriften i 1962.

Startet i kjelleren

Sammen med konen Reidun startet han opp for seg selv hjemme i kjelleren på Hjellestad. Herfra ble strikkegarn solgt via postordre. Noe butikklokale hadde de ikke. Derfor måtte de annonsere i lokalaviser og reise rundt i Skodaen sin og reklamere for varene. Gradvis ble det forsendelser av varer til hele Skandinavia og Eide Knudsen ble den store postordrekongen. Da ble det også råd til egne butikker.

Men suksess ga han ikke automatisk innpass i det gode kjøpmannsskap i handelsbyen Bergen.

— Kjøpmannsstanden i byen den gang var full av selvdiggere og du kan bare se hvordan det er gått med dem, sier Eide Knudsen og viser til at Bergen sentrum nå domineres av kjeder som styres fra helt andre byer.

Hans egen Spar Kjøp-kjede er et viktig unntak.

— Det er de dyktige sønnene mine Tom og Iwan som nå driver Spar Kjøp og har full kontroll med det selskapet, sier Helge Eide Knudsen.

16 butikker og 16 skip

Kleskjeden har vokst til 16 butikker med en samlet omsetning i fjor på 865 millioner kroner og et overskudd før skatt på 33,7 millioner kroner.

Far sjøl tar seg av pengemaskinen Spar Shipping og morselskapet West Coast Invest.

— I 2009 har vi solgt syv av våre skip og sitter nå igjen med 16 skip, sier Eide Knudsen.

Han avviser at finanskrisen er over og sier at han vil fortsette å selge gammel tonnasje.

Dette betyr ikke at han er i ferd med å kvitte seg med alt.

Tvert imot sitter han klar til å bruke deler av sin store kontantbeholdning på nye shippinginvesteringer.

— Vi har en fantastisk stab og leder i Spar Shipping som vi skal utvikle videre. Men fortsatt er prisen på nykontraheringer for høye og markedet er ikke klar for ny tonnasje riktig ennå, sier styrelederen i Spar Shipping.

Nei til formueskatt

  • Bruker du også rådgivere utenfor selskapet til dine shippinginvesteringer?

— Jeg bruker Reidar Lien som både er en god venn og en veldig god rådgiver, sier Eide Knudsen.

Lien har vært sentral finans og shipping i byen i mer enn en generasjon.

— Vi ble kjent da jeg satt i representantskapet i Bergensbanken hvor han var sjef. Da banken ble solgt til Handelsbanken gjorde jeg faktisk en gevinst på mellom 40 og 50 millioner kroner, sier Spar Shipping-eieren.

Inntektene fra shipping er i amerikanske dollar, men Laksevåg-gutten er snar med å veksle dem inn i norske kroner.

— For å si det rett ut har jeg ikke så mye tro på USA og amerikansk økonomi.

Han frykter at stadig flere vil dele hans skepsis og at det vil svekke etterspørselen etter dollar.

Det eneste likhetstrekket mellom Helge Eide Knudsen og andre norske milliardærer er motstanden mot formuesskatt.

— Men jeg er bare motstander av formuesskatt på arbeidende kapital. Tas pengene ut av selskapet bør de absolutt beskattes, sier milliardæren.

Natur i ubalanse

  • Det er klart at vi som er har mest midler også skal bidra med mest skatt. Det skulle bare mangle. Men kapital som ikke tas ut, men er i arbeid og skaper nye arbeidsplasser, bør ikke beskattes. Statsminister Jens Stoltenberg er et fornuftig menneske. Det der tror jeg også han forstår, sier radikaleren.

Han er mer urolig over regjeringens tempo i oljeutvinning.

Både ut fra økonomisk forsiktighet og klima burde vi redusere olje og gass produksjonen, mener Spar-eieren.

— Det er nesten bare å se på regnet denne høsten. Noe er galt der ute. Naturen er i ubalanse. De grådige kapitalistene tenker ikke på klima. De må holdes i nakken, sier milliardæren.

Publisert