Eiendomsinvestor Geir Hove: – Det er ikke mulig å redde alle, noen burde lagt ned før coronakrisen

De har forhandlet i flere uker allerede. Nå får bedrifter hjelp av staten til å betale husleien til eiendomsinvestoren Geir Hove og de andre utleierne i Bergen.

Eiendomsinvestor Geir Hove har eier gjennom selskapet Realforum AS en rekke sentrumseiendommer med leietagere som i dag sliter fordi inntektene omtrent forsvant over natten. Han har aldri vært med på en tilsvarende krise.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Torsdag kveld presenterte regjeringen detaljene i den siste krisepakken for næringslivet. Pakken vil koste inntil 20 mrd. kroner i måneden og inneholder blant annet støtte til bedrifter for å dekke faste utgifter som husleie.

De umiddelbare reaksjonene fra næringslivet selv har vært positive.

Flere av byens største utleiere har imidlertid i flere uker allerede hatt samtaler med leietagerne sine om hvordan de skal klare seg etter at inntektsgrunnlaget for mange falt bort omtrent over natten.

Geir Hove er en av dem. Tirsdag kveld hadde han ikke rukket å sette seg inn i alle detaljene, men det overordnede inntrykket hans var at dette var en god pakke.

– På meg virker det som at de bedriftene som hadde en sunn og god drift før krisen nå har gode sjanser for å klare seg gjennom den. Det synes jeg var kjekt å høre, sier han.

– Noen av dem som spør, trenger ikke hjelp

Hove mener likevel at en utfordring har vært at noen av de bedriftene som har vært ivrigst til å be om støtte, ikke nødvendigvis har vært dem som trenger det mest.

– Sosialistene har en god greie: Yt etter evne og motta etter behov. Problemet er bare det at noen av dem som er ivrigst etter å be om reduksjon i husleien, ikke er de som har mest behov for det. Og de som gjerne virkelig trenger hjelp, de gir ikke beskjed, forklarer eiendomsinvestoren.

Gjennom mange år har Hove bygget seg opp til å bli en av dem som eier flest eiendommer i Bergen sentrum. Han leier blant annet ut til flere hoteller, restauranter og barer som er rammet hardt av coronakrisen.

Vil delta på spleiselag

Han påpeker at en del virksomheter, også blant hans leietagere, driver i en bransje, eller på en måte som ikke er bærekraftig.

– Vi vil gjerne beholde alle leietagerne, men ikke de som ikke er liv laga. En del burde lagt ned før corona, sier Hove.

Han er innstilt på å gi reduksjon eller utsettelse i husleie til de virksomhetene som han tror vil klare seg i andre enden, og som ikke har egne midler til å dekke tapene.

– Men det må være et spleiselag. Vi som huseier må ta noe tap, leietagerne selv må ta noe, og staten må ta noe, sier han.

Han understreker at selskapet hans, Realforum AS, har ulike løsninger for ulike bedrifter. Noen trenger mer hjelp, noen trenger mindre.

Les også

Fest setebeltene – april blir grusom for økonomien

Aldri vært med på lignende

Selv har Hove aldri vært med på lignende krise før.

– Bankkrisen på 90-tallet var jo ille, men da gikk vi i det minste ikke rundt og var redde for å bli syke, sier han.

Han tror han ville fått problemer hvis denne krisen hadde rammet ham selv da han bygget seg opp.

– Jeg tror jeg hadde gått konkurs hvis det hadde skjedd da. Nå har vi heldigvis en del statlige og kommunale leietagere, i tillegg til andre som kommer til å klare seg, forklarer han.

Han er ikke bekymret for egen virksomhet.

– Vi har hatt tid til å bygge oss opp og betale ned gjeld. Nå har vi i tillegg fått avdragsfrihet på lånet, sier han.

Har ettergitt husleie

En annen som har fått fortvilte leietagere på telefonen er Tor Fredrik Müller i EGD Property.

– De har ringt oss og vært på bristepunktet. Det har blitt mye jobbing etter corona. Jeg har sittet på Skype fra morgen til kveld, noen ganger utover natten, forteller Müller.

EGD Property eier en rekke bygg i Bergen og har sammen med leietagerne funnet ulike og tilpassede løsninger.

Tor Fredrik Müller i EGD Property.

Noen har fått ettergitt husleien, noen har fått reduksjon i husleien, mens andre har fått utsettelse på betalingen. Det kommer an på bransje og selskapenes balanse.

– Vi må ta vare på de private selskapene som har livets rett og nå blir rammet så kraftig, sier Müller.

Selskapet vil ta sin del, understreker han.

– Vi kan ikke gi gratis husleie over hele linjen, men vi skal være med på et spleiselag. Vi skal bygge opp igjen dette sammen når krisen er over, sier Müller.

– Viktigste etter oljen

EGD Property leier ut et av de største hotellene i Bergen, Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli. De eier Quality Hotel Vøringsfoss, som er midlertidig stengt på grunn av coronakrisen. Nye Reiselivets Hus på Nøstet er også ett av deres bygg.

– Her har bunnen gått ut av næringen. Da er det klart vi må finne løsninger for de mange små, men viktige aktørene. Reiselivet er kanskje den viktigste næringen her i landet etter oljen. Her skal vi bygge opp igjen sammen, sier Müller.

Vil ikke skyve på problemene

Det er ikke alltid betalingsutsettelse er det beste, mener han.

– Betalingsutsettelse for de mest sårbare er ikke løsninger. Da skyver man bare på problemene, sier eiendomsinvestoren.

EGD har ikke finregnet på hvor mye de har ettergitt, men sier det er «et betydelige beløp». Noen leietagere forhandler de fortsatt med.

– Vi kan ikke strekke oss veldig mye lenger, da klarer vi ikke å dekke våre renteforpliktelser, eiendomsskatt og andre eierkostnader, sier Müller.

Les også

Slik rammer coronaviruset «bankenes akilleshæl»

Venter på krisepakken

Odfjell Eiendom har 100.000 kvadratmeter næringseiendom i Bergen. Så langt har de gitt betalingsutsettelse til leietagerne.

– Jeg tror nok vi må bidra i spleiselaget med reduksjon av leie for noen av leietagerne våre. Men det blir en individuell vurdering. Jeg håper at de leietagerne som ikke er alvorlig rammet ikke utnytter situasjonen, sier Tore Odfjell, daglig leder i Odfjell Eiendom.

For de hardest rammede, som Bergen Børs hotell, Torgallmenningen 2 og Scandic på Voss har de allerede kontaktet banken om betalingsutsettelse.

Han har også vært spent på regjeringens nye krisepakke.

– Endelige avtaler gjør vi først når vi ser hva som kommer i krisepakken og hvordan dette utvikler seg. Spørsmålet er hvor lenge dette vil vare og hvordan det påvirker evnen til å betale leie i neste kvartal, sier Odfjell.

Publisert: