Iverksetter rentekutt allerede torsdag: – Det er ikke i kriseår bankene skal tjene gode penger

Sparebank1 Hallingdal Valdres er blant bankene som gir kundene størst kutt i lånerenten – og det skjer raskere enn flere andre. Det koster banken et tosifret millionbeløp.

LAVERE RENTER: EN lang rekke banker har kuttet utlånsrentene sine som følge av Norges Banks rentekutt torsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Sparebank1 Hallingdal Valdres setter ned renten allerede neste torsdag. Da får boliglånskundene kuttet renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng. 

Banken var også blant de første til å gi låntagerne ny rente ved forrige bølge av rentenedgang i slutten av mars.

Da kuttet banken renten umiddelbart. Også Sbanken begynte rentekuttet for sine kunder med en gang.

– Vi tenker at det vi gjorde sist var en håndsrekning til kundene våre. Det blir feil å ikke holde den linjen i den situasjonen vi er i, sier administrerende banksjef Knut Oscar Fleten, i Sparebank1 Hallingdal Valdres. 

Fleten mener det er viktig at kundene kan ha tillit til at banken er med dem både i opp- og nedgangstider.

Flere banker har siden torsdag kuttet sine renter med 0,40 prosentpoeng. Rentekuttene kom etter at Norges Bank overraskende besluttet å kutte de siste 0,25 prosentene som var igjen av styringsrenten. Aldri før har vi hatt nullrente i Norge.

Fremskynder rentekutt

Banken har gitt kundene en rente som er 1,35 prosentpoeng lavere siden starten av mars. 

Flere andre banker har valgt å sette ned renten med 1,25 prosentpoeng. Noen banker har kuttet hele 1,4 prosentpoeng siden Norges Bank begynte å sette ned renten i mars. Styringsrenten er ned 1,5 prosentpoeng i perioden.

Danske Bank var først ute med å varsle at de setter ned renten for sine kunder, men endringen vil tre i kraft først 25. mai. Det samme gjelder for DNB. Nordea-kundene kan nyte lav lånerente fra 28. mai.

– Vi har ved forrige, og denne, anledning valgt å fremskynde rentekuttet vesentlig, i lys av den spesielle situasjonen vi er i, skriver Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Nordea, i en kommentar til E24.

RASKE: Administrerende banksjef Knut Oscar Fleten i Sparebank1 Hallingdal Valdres
Les også

DNB og Nordea kaster seg inn i rentekrigen

– En grunn til at den settes kraftig ned

Denne gangen må de fleste bankkunder altså kun vente rundt tre uker før de ser en endring. Ved siste runde med rentekutt i slutten av mars tok det over en måned før DNB- og Nordea-kunder så effekten av den lave styringsrenten.

– Vanlig praksis for renteendringer er seks uker, men vi har nå valgt å halvere tiden for at rentekuttet skal komme våre kunder raskere til gode, sier Thorsen i Nordea. 

Det er vanlig at boliglånsrenten kommer samtidig som endringen i innskuddsrenten. Men det går ikke i krisetider, da må man være raskere ute med lånerenten, mener Fleten.

Fleten synes det er positivt at flere banker velger å fremskynde rentekuttet. 

– Det er en grunn til at renten settes så kraftig ned, vi er i en vanskelig økonomisk situasjon og kundene skal ha tillit til at man kommer seg gjennom dette, sier Fleten.

Tar markedsandeler

Bankene har tidligere fått kritikk for å sette ned rentene for sent og for lite. Blant annet har Frp-leder Siv Jensen og Rødt-leder Bjørnar Moxnes kritisert bankene for å somle med å redusere lånekostnadene.

Sparebank1 Hallingdal Valdres sier banken fikk gode tilbakemeldinger fra kunder for å være raskt ute i mars.

– Sist fikk vi ikke en eneste kunde som kjeftet på oss for at vi var trege, sier Fleten. 

Han påpeker også at banken har fått flere kunder og tatt markedsandeler, men at det generelt er god konkurranse i finansbransjen og liten forskjell mellom bankene. 

Også Nordea har fått flere kunder.

– Vi skal være konkurransedyktige på pris, og merker god kundetilstrømming for tiden, sier Thorsen. 

Les også

– Rentebunnen er nådd

Helt greit med milliontap

Fleten forteller at banken taper penger på å sette ned renten så mye som 1,35 prosentpoeng og så raskt. 

– Det koster oss et tosifret millionbeløp, men det er helt greit, sier banksjefen.

Han estimerer at rentegrepet vil koste banken mellom ti og 15 millioner kroner. 

Men sparebanken vil sikre kundelojalitet og vise at kundene kan ha tillit til at banken også tar en del av dugnaden under corona-krisen.

– Det er ikke i kriseår bankene skal tjene gode penger, sier Fleten.

Dessuten er ikke Sparebank1 Hallingdal Valdres notert på Oslo Børs og må dermed ikke forholde seg til aksjonærer på samme måte som noterte banker, påpeker banksjefen.

– Vi kan tillate oss å tenke litt annerledes. Vi har bare to eiere som vi har god dialog med, så om vi ikke har et så godt år er det annerledes enn for bankene som skal betale utbytte og være attraktive på børs.

Rente
Publisert: