Yannis Stournaras, finansminister i Hellas, sier de omfattende kuttene landet er pålagt, er helt nødvendige å gjennomføre.

— Vi må holde oss i live og bli under euroens paraply, fordi det er det eneste som kan beskytte oss mot en fattigdom som vi ikke tidligere har opplevd, sier han i et intervju i det greske magasinet Vima tis Kyriakis.

Hellas har forpliktet seg til å kutte rundt 11,5 milliarder euro i løpet av 2013-14 for å få tilgang til neste planlagte kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Stournaras sier det er svært krevende, men nødvendig.

- Hvis ikke er vår fremtid i euroen truet. Vi har den dyreste velferdsstaten i eurosonen. Vi kan ikke lenger opprettholde den med lånte penger, sier finansministeren ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dyrt, men mulig

At Hellas forlater eurosonen er mulig, men det vil bli dyrt og føre til høyere arbeidsledighet, mener Joerg Asmussen, medlem av styret i den europeiske sentralbanken (ECB).

I et intervju med det tyske magasinet Frankfurter Rundschau blir Asmussen spurt om muligheten for at Hellas blir kastet ut av eurosonen.

— Én: Hellas bør bli i eurosonen. To: Det er i Hellas' makt å sørge for det. Tre: En gresk exit vil være håndterbar. Fire: En exit vil ikke bli så enkel som noen tror, sier Asmussen.

Han mener det vil føre til svakere økonomisk vekst og tap av arbeidsplasser.

— Det blir veldig dyrt. For Hellas, Europa og Tyskland, sier Asmussen.

Tyskland sier stopp

Etter noen uker i sommerdvale starter EUs diplomati opp for fullt denne uken.

Onsdag skal Hellas’ statsminister Antonis Samaras møte Jean-Claude Juncker, leder for eurosonegruppen. Torsdag møtes Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande. Fredag tar Merkel imot Samaras i Berlin.

Sist uke ble det kjent at grekerne trolig vil be om ytterligere to år til å fullføre kuttene, men Tyskland har allerede sagt at grekerne må overholde de avtalte betingelsene.

Det tyske magasinet Der Spiegel skrev i helgen at underskuddet i Hellas blir enda større enn ventet, opp fra 11,5 til 14 milliarder euro. Dette er imidlertid ikke bekreftet av offisielle kilder ennå.

Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble advarer grekerne.

— Vi kan ikke lage enda et hjelpeprogram. Det finnes grenser, sa han i helgen.

Schauble sier at de ikke kan la den greske gjeldskrisen bli et bunnløst hull for Tyskland, selv om landet vil betale den høyeste prisen dersom euroen skulle kollapse, melder blant andre Bloomberg.

Finlands finansminister Alexander Stubb støtter sin tyske kollega.

- Det blir ikke flere hjelpepakker til Hellas før de har gjennomført ordentlige strukturelle reformer, sier han til finske medier.

Hellas' finansminister Yannis Stournaras (t.h.) sammen med statsminister Antonis Samaras.
Scanpix