Sveits' sentralbanksjef Philipp Hildebrand trekker seg etter voksende kritikk mot ham på grunn av en omstridt valutahandel som kona hans gjennomført i august, melder nyhetsbyrået Reuters.

Sentralbanksjefens kone kjøpte i august 400 000 sveitserfranc (2,8 mill. kr) tre dager før sentralbanken grep inn for å begrense stigningen i franckursen.

Valutatransaksjonen skal ha gitt henne en avkastning på 50.000 dollar.

— Jeg kom til den konklusjonen at det ikke er mulig for meg å gi et endelig bevis på at min kone gjennomførte valutahandelen uten at jeg kjente til det kjennskap, sa Hildebrand under en pressekonferanse i Bern mandag, melder Financial Times.

Har endret mening

Hildebrand skulle mandag bli grillet av det sveitsiske parlamentet i en høring om hans kones valutakjøp, men i forkant varslet han selv sentralbanken om at han trekker seg med umiddelbar virkning. Det skjer bare en uke etter at han avviste at det var aktuelt å trekke seg.

— Så lenge jeg har tillit fra regjeringen og sentralbankstyret, er det ikke aktuelt å gå av, sa han under en pressekonferanse i forrige uke.

Den offisielle etterforskningen fra sveitsiske myndigheter har ikke resultert i bevis som tilsier at valutatransaksjonen kan defineres som innsidehandel. Sveitstiske aviser har spekulert i om valutahandelen var en konsekvens av uformelle samtaler mellom sentralbanksjefen og hans kone.

Samtidig er det blitt kjent at én av de ansatte i sentralbanken, som har fått sparken for å ha lekket informasjonen om valutahandelen, er innlagt på et psykiatrisk sykehus etter et selvmordsforsøk.