Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har stanset oljestreiken.

Publisert Publisert

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: NTB scanpix

  • Jone Østebø Arvid Berentsen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
Les også

Departementet kaller inn partene i oljekonflikten

Les også

Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

Les også

Oljestreik er over

Arbeidsministeren kalte inn partene i oljekonflikten til møte mandag klokken 23.30 — en halvtime før den varslede lockouten skulle settes i gang på norsk sokkel.

Etter møtet, rundt klokken 00.10, varslet Bjurstrøm at hun går inn med tvungen lønnsnemnd på grunn av de enorme økonomiske konsekvensene en stenging av norsk sokkel ville hatt.

Dermed må oljearbeiderne avslutte streiken som har pågått siden 24. juni.

Fra midnatt tirsdag var det varslet full lockout på norsk sokkel. 6.500 arbeidere ville bli utestengt fra arbeidet, og det er anslått at en nedstengning av olje- og gassleveranser ville koste 1,8 milliarder kroner hver dag.

Kostet 200 millioner om dagen

— Streiken var lovlig, men konsekvensene av en lockout førte til at vi måtte gripe inn. Den varslede lockouten ville ha ført til full stans i olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel og fått store konsekvenser for Norge som oljenasjon, sier Bjurstrøm og peker på at Norge leverer rundt 20 prosent av gassen til Europa.

Hun legger ikke skjul på at det ikke var med lett hjerte hun grep inn i konflikten og legger mye av skylden på arbeidsgiversiden, som hun mener har opptrådt direkte uansvarlig.

– Arbeidsgiversiden har tatt et stort grep med lockouten, et for stort grep synes jeg, så da måtte noen opptre ansvarlig og gripe inn, sier Bjurstrøm.

— Arbeidsgiverne har tatt et uhyre uansvarlig valg. Prosessen måtte stoppe. Når ingen har tatt ansvar, måtte jeg gjøre det, sier Bjurstrøm ifølge E24.

Rasende fagforeningsleder

Leder for fagforeningen Industri Energi, Leif Sande, var rasende etter møtet.

– Vi føler oss sviktet. Det er en meget trist dag for alle de 62-åringene som mister pensjonen sin, og det er sannsynligvis en veldig flott dag for Helge Lund som får beholde sin gullpensjon ved hjelp av den rødgrønne regjeringen som griper inn for å stoppe en fullt lovlig konflikt på norsk sokkel, sier Sande etter det korte møtet hos arbeidsministeren.

Les også

Streikestans sendte oljeprisen ned

Arbeidstakerorganisasjonen SAFE varsler at deres medlemmer vil gå tilbake til arbeidet umiddelbart.

Forbundsleder Jan Olav Brekke i organisasjonen Lederne understreker at kampen om pensjonen ikke er over med dette.

– Dette engasjementet forsvinner ikke. Statoil og OLF vet at pensjonsspørsmålet vil bli tatt opp ved hver anledning fremover. Å beholde driftspensjonen i Statoil ville kostet bedriften 35 millioner kroner årlig, sier Brekke.

— Fornuftig avgjørelse

Tonen fra administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Gro Brækken, er en helt annen.

– Vi synes det er en fornuftig avgjørelse fra regjeringen ut ifra det store omfanget streiken har fått. Den har kostet tre milliarder kroner så langt, og jeg synes motparten har streiket lenge nok. Vi var nødt til å få en slutt på streiken, sier Brækken.Også forhandlingsleder Jan Hodneland mener det var riktig av regjeringen å gripe inn.

– Vi er lettet over at vi ikke trenger å stenge ned produksjonen på norsk sokkel, men hadde ikke regjeringen grepet inn nå, hadde vi gjort det. Alt var klart til nedstengning etter midnatt, sier Hodneland.

Streiken har kostet rundt 200 millioner kroner dagen i de 16 dagene den har vart. Dermed var det samlede inntektstapet på rundt 3,2 milliarder kroner. Fagforeningene har imidlertid tidligere sagt at de pengene vil de kunne få igjen senere siden oljen og gassen ikke forsvinner.

Statoil melder også at de vil gjenoppta produksjonen på installasjonene som har vært rammet av streik så raskt det lar seg gjøre.

Oljeprisen gikk ned

Publisert