Isarealet som er blitt observert til nå i august er på 3,26 millioner kvadratkilometer. Det er 380.000 kvadratkilometer mindre enn det tidligere rekordlave nivået som ble observert i september 2007.

Sommerisen kan være borte om 40 år

Forsker Ola M. Johannessen ved Nansensenteret har utarbeidet en analyse som viser at sommerisen vil være borte fra Arktis om cirka 40 år. Han presiserer at dette er et røft estimat som ikke tar hensyn til naturlige variasjoner.

Målingene er gjennomført ved hjelp av satellittdata.

På Nansensenterets nettsider, arctic-roos.org, kan du selv sammenligne issmeltingen i Arktis på ulike datoer ved hjelp av satellittbilder.

På tokt med luftputebåt

Akkurat nå har Nansensenteret en luftputebåtekspedisjon i Polhavet. 27. august befant den seg på 85 grader nord og 4 grader øst.

De siste dagene har forskerne meldt om lufttemperaturer på 6-8 grader og lett regn, noe Nansensenteret betegner som unormalt og sjeldent for årstiden.

— Disse observasjonene indikerer at en fortsatt kan forvente betydelig sjøissmelting i løpet av årets sommersesong, selv om værforholdene kan endre seg hurtig, skriver Nansensenteret i en pressemelding.

Forskerne har også målt isutbredelse, det vil si posisjonen til iskanten.

Isutbredelsen er nå observert til 4,64 millioner kvadratkilometer, noe som ifølge Nansensenteret er betydelig mindre enn det tidligere minimumsnivået som ble registrert 19. september 2007 på 4,73 millioner kvadratkilometer.