Grunnen til vaniljemangelen skal være to dårlige innhøstinger på rad i India og Mexico som er blant verdens mest vaniljeproduserende land, skriver Management Today.

I India falt produksjonen av varen med 90 prosent, ifølge analysebyrået Mintec. Det er svært få land som produserer vanilje, noe som gjør varen ekstra sårbar for dårlige avlinger.

Hamstrer vanilje

Vaniljeprisen har allerede økt 40 prosent på bare to måneder. Fra 25 dollar kiloen til mellom 35 og 40 dollar Dette påvirker en rekke mat og drikkeprodusenter, deriblant iskremprodusentene. Vanilje brukes i mange typer leskedrikker, parfymer, konfekt, iskrem og til og med medisin.

Eksperter the Telegraph har snakket med mener det er sannsynlig at prisene vil fortsette å stige.

Dette kan føre til at prisen på iskrem stiger med 10 prosent, advarer eksperter ifølge avisen Telegraph.

Flere produsenter har allerede har begynt å hamstre vanilje, noe som fører til at det allerede er økt etterspørsel etter varen. Nylig ble det sendt ut 1000 tonn vanilje fra Madagaskar som følge av økt etterspørsel. Dette kan bidra til å presse prisene ytterligere opp.

Prishopp merkes i Norge

Pressekontakt i Diplom-Is Erik Kruse sier de har merket at prisene har steget, men sier at varetilgangen fortsatt er god.

— Dersom vaniljeprisen stabiliserer seg på et høyt nivå kan dette føre til at vi setter opp isprisene. Men vi vil avvente og se hvordan prisene utvikler seg, sier han til Aftenposten.no.

Kruse kan fortelle at nordmenn stappet i seg langt mer iskrem enn vanlig i godværet i mars.

— Vi solgte 40 prosent mer is i mars i år sammenlignet med fjoråret, forteller han.

Men langt fra all vaniljeis er laget med ekte vanilje, det kunstige stoffet Vanillin er den mest vanlige smakstilsetningen i is (se fakta).

Dette er årets isnyheter.

Iskremen kan bli 10 prosent dyrere.
Knut Snare