28.214 kroner literen

Publisert:

EKSTREME PRISER: IT- journalist Alexander Solaat Rødland ved ITpro.no skjønner at folk kjøper ny printer i stedet for ny blekkpatron. Blekkprisene er ekstreme, sier han. Foto: PRIVAT/HP

  • Ekstreme priser på blekk, sier IT-ekspert. Kanskje ikke så rart noen kjøper ny printer i stedet for ny blekkpatron?

På bt.no lørdag kveld fortalte Øystein Eide Fredheim at han har kjøpt og kastet 16 printere, fremfor å kjøpe ny blekkpatron.

— I noen tilfeller vil det svare seg å kjøpe ny skriver. Jeg skjønner at folk gjør dette med de ekstreme prisene de får slengt i ansiktet, sier Alexander Solaat Rødland, IT-journalist og tidligere daglig leder i en detaljforhandler for IT-utstyr.

Denne blekkpatronen fra HP 363- serien, skal HP ha 79 kroner for eksklusive moms. Den inneholder 3,5 ml blekk. Inkludert moms tilsvarer dette en patronpris på 98,8 kroner, og en literpris på 28.214 kroner.

Les også

[No available link text]

Latterlig

— Flere produsenter har tidligere gått ut og sagt at blekk skal bli billigere, men i stedet produserer de skrivere som bruker mindre blekk, sier han.

Han opplyser at blekkpatroner er blitt noe rimeligere de siste årene.

Blekk er mye dyrere en den fineste champagne på polet. Det skal faktisk mye til for å matche den ekstreme literprisen

Alexander Solaat Rødland

— Produsentene har produsert flere separate patroner som er rimeligere, men innholdet er latterlig lavt, og da får man fortsatt en skyhøy literpris, sier han.

Solaat Rødland kom med flere innspill etter artikkelen på bt.no lørdag.

I kommentarfeltet har han sterke meninger mot lesere som opplyser at de kjøper patroner fra England til halve prisen.

— Se opp for kopiblekk. Det kan være rimeligere, men har lavere kvalitet og kan være skadelig for printeren, advarer han.

Lavere forbruk

I dag har nyere skrivere lavere forbruk av blekk, bedre dyser og bedre kvalitet på blekket enn skrivere fra tidlig 2000-tallet. De spesielt interesserte kan lese merher.

— Det er grunnen til at produsentene har valgt å komme med mindre patroner med mindre innhold, sier Solaat Rødland.

Det kunne med fordel ha blitt levert større patroner med langt lavere literpris, da det er profitt i logistikken som står for mye av kostnaden ifølge Solaat Rødland.

Visste du?

I de billigste skriverne er det som oftest kun en testpatron som følger med. Den har svært lavt innhold av blekk opplyser Solaat Rødland.

— Jeg ville ikke anbefale folk å kjøpe en slik skriver fremfor ny blekkpatron, men hvis du har en skriver som er eldre en fem år vil det garantert lønne seg å kjøpe en ny, de bruker mindre blekk, sier han.

Hva syns du om blekkprisene? Kommenter nedenfor!

EDLE DRÅPER: En blekkpatron fra en hvilken som helst produsent, koster rundt 250 kroner for ti til femten milliliter med blekk. Det tilsvarer en literpris på opp til 30.000 kroner.

LITE GRØNT: Elektronikken tar lite hensyn til miljøet. Et grønt stempel på elektronikk kan ta sin tid.

Publisert: