Les også:

Drømmen om svensk skjærgård med blankskurte svaberg og bølgeskvulp står fortsatt sterkt hos mange nordmenn. Men de svenske prisene kryper oppover, både som følge av at den svenske kronekursen har styrket seg, og en svak prisstigning i det svenske fritidsboligmarkedet generelt.

Analytiker og partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sier til Aftenposten at prisforskjellene mellom det svenske og norske markedet er mindre, og at det er flere svensker som kjøper fritidsbolig nå.

— Både tyskere og nordmenn har bidratt til at de svenske sommerhusprisene er presset oppover. Samtidig har flere svensker fått bedre økonomi ved at kronekursen har styrket seg, og det er dermed flere potensielle kjøpere.Prognosesenteret i Oslo måler nordmenns interesse for hyttekjøp både i Norge og utlandet. Det var en klar markedstopp i 2006–2007, og en foreløpig bunn i 2010. Sverige og Spania er fortsatt nordmenns foretrukne valg når det gjelder kjøp av fritidsbolig i utlandet.

— Nå har interessen tatt seg opp igjen hos mange, sier Øye. Han anslår at mellom 8000 og 10000 nordmenn har planer om eller interesse for å kjøpe sommersted i Sverige.

— Selv om prisforskjellene er blitt mindre, er jo driftskostnadene, matpriser og det meste, rimeligere i Sverige. Og den svenske skjærgården er både vakker og tilgjengelig for alle. Svenske myndigheter har skjermet strandlinjen mot utbygging på en helt annen måte enn vi ser i Norge. Her kommer man jo nesten ikke ned til vannet om man ikke har egen strandlinje, men i Sverige lever allemannsretten, sier Øye.

Strömstad topper

Eiendomsmegler Sven-Olaf Jacobsen i Fastighetsbyrån Strömstad har hatt en god sesong så langt i år.— Vi har en bedre omsetning og flere eiendommer til salgs i år, og fortsatt selger vi mellom 85–90 prosent til nordmenn, sier Jacobsen. Nylig solgte han et sommerhus på Koster til et norsk par for 4450000 svenske kroner.

— Men selve Koster-øyene viser svenskene økende interesse for. På Strømstad-siden går nesten alt til nordmenn, sier Jacobsen.

Flertallet av hyttene som selges i Strömstad-området ligger på 2,5–3 millioner svenske kroner, men det er også et stort utbud at eiendommer på mellom 4 og 6 millioner.

— Vi merker klart at nordmenn har bidratt til å presse prisene opp i de mest populære områdene i Bohuslän. Kysten rundt Strömstad er nesten like dyr som i Østfold og Vestfold, sier eiendomsmegler Haavard G. Hoffstrøm i Hafsrød & Partners i Halden, som også selger hytter i Strömstad-området.

Nedover vestkysten

Meglere lenger ned på vestkysten — i populære Smögen og Hunnebostrand, anslår at det har vært en prisstigning på sommerboliger på mellom 5 og 10 prosent fra i fjor vår til i år. Det synes også Jacobsen virker rimelig for markedet i Strömstad og Koster, men han vil ikke tallfeste det eksakt før sesongen er over.–Men det låter rimelig, sier han.Norske Steinar Lund har siden 2006 vært daglig leder i Svensk Fastighetsförmedling i Kungshamn, en av Sveriges ledende eiendomsmeglerkjeder. Han og eiendomsmegler Tony Porali viser Aftenposten rundt i Smögen og Hunnebostrand, og har flere eiendommer fra 2,6 millioner svenske kroner og oppover til salgs langs den populære kyststrekningen ved Lysekil.

— Vi merker økt interesse fra nordmenn også her, men også fra tyskere og dansker. Det er også mange svensker som er bosatt i utlandet som kjøper sommerhus i dette området, sier Lund.

Kun 3,3 prosent av dem som er registrert med fritidsbolig i Smögen-området er nordmenn, men meglerne er sikre på at antallet vil øke.

— Veiene fra Oslo blir stadig bedre, og vi får i økende grad henvendelser fra nordmenn, sier Lund.

Han mener også at området rundt Kungshamn kan by på lavere priser enn Strömstad og Koster.–Jeg vil nesten si at det er halve prisen, men det er jo selvfølgelig vanskelig å sammenligne. Ethvert objekt er unikt, sier Lund.

Fordi det ikke finnes boplikt, blir mange helårsboliger omgjort til fritidsbolig.

Det gjelder blant annet et hus i Smögen på 120 kvadratmeter bygget i 1959. Tomten er på 250 kvadratmeter, havutsikten er storslått, men huset trenger totalrenovering.

Prisen er 7,5 millioner SEK. - Her har vi interessenter og er i forhandlinger med to par. Dette er en av de beste tomtene i Bohuslän, sier Porali.

Smögen - Hvaler

Til sammenligning ble det i midten av mai omsatt en hytte på 82 kvadratmeter på Lille Ingerholmen på Hvaler til 7,7 millioner kroner. Tomten er på i underkant av 3 mål. Huset er nyoppusset, hvitmalt og strøkent, og det er egen strandlinje og brygge.Eiendomsmegler MNEF Tormod Møller i Fredrikstad sto for salget.

— Vi selger jo også fritidseiendommer i Sverige, men der går salget tregere, sier eiendomsmegler Karl Robert Hansen hos Møller.

— For rimeligere eiendommer, det vil si under 3 millioner kroner, opplever vi nå at det ofte er budrunder, og mange av objektene går over takst, sier Hansen.

I forrige uke solgte han en enkel hytte på 48 kvadratmeter med attraktiv beliggenhet ved Papperhavn på Vesterøy. Prisantydningen var 1990000 kroner, men en travel budrunde endte med en salgspris på 2450000.

— De fleste hyttene med prisantydning opp til 3 millioner kroner på Hvaler går over takst. Og vi merker økt interesse også for dyrere eiendommer her. Blant annet har vi nå et godt objekt på Søndre Sandøy med prisantydning på 11,8 millioner kroner, sier han.