Tre av sju styremedlemmer i Entra, inkludert styreleder Siri Hatlen, har gitt næringsminister Trond Giske (Ap) ultimatum etter at Rune Olsø ble kuppet inn som toppsjef i det statseide selskapet, skriver Adressa.no.

Kort tid etter at daværende Ap-topp Rune Olsø ble ansatt som ny toppsjef i Entra, tok mindretallet i styret kontakt med selskapets eier, Næringsdepartementet.

Etter det Adresseavisen erfarer, har mindretallet i praksis gitt departementet et ultimatum: Departementet, med Olsø-venn Trond Giske som statsråd, må velge mellom mindretallet og flertallet i Entra-styret.

Sto ikke på dagsorden

Som Adresseavisen meldte på nett i går ettermiddag, ble Rune Olsø ansatt uten at vedtak om ansettelse sto på dagsorden da styret møttes på Clarion Hotel på Brattøra i Trondheim 26. september.

— En særdeles uvanlig saksbehandling. Jeg har aldri opplevd maken, uttalte en kilde til Adressa.no.

Mindretallet ønsket ikke å ansette tidligere Ap-topp Rune Olsø, fordi de tre styremeldemmene mente andre kandidater var bedre kvalifisert for jobben. Mindretallet føler nå at det ikke lenger kan samarbeide med resten av styret etter at et knapt flertall presset gjennom en ansettelse på styremøtet i september.

Etter det Adresseavisen forstår forventer mindretallet – bestående av styreleder, nestleder og et tredje medlem – å få en avklaring fra departementet i løpet av denne uken.

Uholdbar situasjon

Det framholdes fra flere kilder at det er en uholdbar situasjon at et stort mindretall er uenig i den kanskje viktigste beslutningen styret skulle ta: å bestemme hvem som skal lede selskapet de neste årene.

De siste dagene har det stormet rundt Entras ledelse etter at det ble kjent at den nytilsatte konsernsjefen, Rune Olsø, får en lønn på om lag fire millioner kroner. Olsøs partivenner i Trondheim reagerte sterkt fordi størrelsen på lønnen er stikk i strid med Giskes krav om moderasjon for topplederne i statseide selskaper.

Flertallet som bestemte seg for å ansette Olsø besto av tidligere Ap-topp, Ottar Brage Guttelvik, og eiendomsinvestor og mangeårig nær bekjent av Rune Olsø, Ketil Fjerdingen. I tillegg til de ansattes to representanter, Tore Benediktsen og Birthe Smedsrud Skeid.

Otta Brage Guttelvik bekrefter til adressa at styret var splittet.

Styreleder Siri Hatlen stemte imot å ansette Olsø. Det samme gjorde nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen.