— Stemningen har endret seg fra optimisme forrige uke til en avventende holdning grunnet en rekke svake makrotall fra både eurosonen, USA og Kina, sier oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt.

Et fat Nordsjøolje (Brent) handles torsdag formiddag for rundt 107,4 dollar fatet. På de siste seks dagene har oljeprisen falt rundt 8,5 prosent, ned omkring ti dollar fatet.

— Oljeprisen økte mye i forkant av rentemøtet i USA og viktige hendelser i EU forrige uke. I starten av denne uken begynte derfor aktører å ta ut noe av profitten som hadde bygget seg opp. Flere små aktører fulgte etter. Dermed begynte oljerprisen å falle, sier Saltvedt.

Saudi-Arabia vil ha ned oljeprisen

Deretter sørget meldinger fra verdens største oljeprodusent Saudi-Arabia for å forsterke nedgangen.

— Meldingene går ut på at Saudi-Arabia kanskje vil øke produksjonen av olje fordi de mener oljeprisen er blitt for høy. De vil ned på en pris nærmere hundre dollar fatet, sier Saltvedt.

Årsaken til dette er ifølge oljeanalytikeren hensynet til langsiktig vekst i verdensøkonomien.

— De er redd en for høy oljepris vil tynge veksten i verdensøkonomien for mye, sier Satvedt.

- Kan bli ruskete

På toppen av dette har svake makrotall fra eurosonen og USA, samt svakere vekst i Kina sørget for at optimismen i markedet svekkes og dermed tynges oljeprisen ytterligere.

- Hvor går veien videre for oljeprisen nå?

— Kommer det et par svake makrotall kan det falle ytterligere. Vi har fortsatt vårt estimat på 112 dollar i gjennomsnitt for fatet i tredje kvartal. Vi er mer bekymret for hva som skjer i fjerde kvartal. Særlig perioden fra valget i USA i november til nyttår kan bli litt mer ruskete, med store svingninger, sier Saltvedt.