Slik vinner du 204 millioner

Driver du og regner på hvordan du har størst mulighet til å ta potten i Vikinglotto? Vi har gjort det for deg - og det er ikke spesielt oppløftende.

SJANSESPILL: Selv om du bruker 61 millioner kroner for å spille alle rekkene i Vikinglotto, er man ikke garantert suksess. I onsdagens trekning er potten 204 millioner kroner. ARKIVFOTO: SCANPIX
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Potten i kveldens Vikinglotto er på 204 millioner kroner. Det kan friste til store innsatser. Men en er ikke garanter å få toppgevinsten — selv om en kjøper opp alle rekkene til 61,4 millioner kroner.

1:12.271.512

I spillet er det om å gjøre å få seks vinnertall. Av 48 mulige. Det gir mange flere kombinasjoner enn vanlig Lotto, og en teoretisk sannsynlighet for seks rette er på 1:12.271.512. I tillegg trekkes det et lykketall, som dersom det også finnes blant de seks vinnertallene, utløser utbetaling av en ekstra lykketallpott. Dette skjer i teorien hver 10. uke.

Minste innsats er 8 kroner (to rekker), og det er ca 12,2 millioner mulige rekker. Hvor høy må egentlig potten må være for at det skal forsvares å kjøpe alle disse rekkene?

Les også

På shopping med 12,2 millioner

Les også

- Jeg fikk sjokk, tok kortetmitt og løp og gjemte meg

Nå må man jo enten være steinrik fra før, eller danne tidenes tippegruppe — men tanken er likevel ganske morsom. Spesielt siden dagens pott er på svimlende 204 millioner kroner - hvorav 100 millioner er i lykketallspotten, ca 14. mill i førstepremiepott og ca 90 mill i internasjonal pott.

61,4 mill. for å spille alt

— Det koster cirka 61,4 millioner kroner å spille alle rekkene (5 kroner per rekke). Den nasjonale omsetningen er omtrent like stor som dette, mens jeg antar at den totale internasjonale er om lag tre ganger så stor. Når en spiller alle rekkene regner jeg derfor med at en i gjennomsnitt må dele den nasjonale lykketallspotten med en annen og den internasjonale med tre andre, sier Anders Løland.

Han er seniorforsker ved Norsk regnesentral, og tok oppdraget på strak arm.

— Hovedkonklusjonen er at lykketallspotten bør firedobles for at en i gjennomsnitt skal få tilbake innsatsen. Det er 1/8 sjanse for at lykketallspotten trekkes ut, og en vil med dagens potter sitte igjen med litt over 60 prosent av innsatsen. Dersom pottene firedobles, til 400 millioner i den nasjonale potten og 360 i den internasjonale, vil en i gjennomsnitt få tilbake innsatsen, og kanskje litt over det, sier han.

Og dersom du fortsatt henger med, kan det være greit å merke seg følgende:

— Å bruke 61,4 millioner på å spille alle rekkene med en total pott på 760 millioner er ikke en garanti for suksess. Sannsynligheten er i så fall 7/8 for at en går i minus, påpeker Løland.

Vinner du er du derimot garantert å få premien din.

- Penger på konto i morgen

— Norsk Tipping innførte 100 prosent registrert spill 23. februar 2009. Det betyr at alle som spiller Norsk Tippings spill (unntatt skrapeloddet Flax) må være registrert med spillerkort. Da har vi adresse, kontonummer med mer på alle kundene, samt oversikt over hva hver enkelt har spilt, sier kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Asbjørn Langmyr.

Han forteller at mens de norske vinnerne vil få pengene på konto allerede i morgen, er det annerledes i Sverige, Danmark, Island, Finland, Estland, Latvia og Litauen. Der er ikke alle spillere registrert, så der må spillerne selv følge med på kupongene sine.

Registrert spill innebærer blant annet at samtlige spillere garantert får premiene sine.

— Vi vet at mange ikke sjekker kupongene sine fordi de vet at dersom de har vunnet, så kommer premiene uansett. En annen viktig effekt av registrert spill er at det hindrer hvitvasking av penger, sier Langmyr.

Senest for to uker siden fikk han en telefon fra en Lotto-vinner.

Sjekket konto, fant 2,6 mill.

— Han hadde tilfeldigvis sjekket kontoen sin og så at det sto 2,6 millioner kroner der. Da ringte han selvfølgelig for å få bekreftet at det virkelig var sant at han hadde vunnet. Vi ringer jo alltid de som vinner førstepremiene etter trekning, men det hender at vi ikke får tak i vedkommende.

Publisert: