En vanlig familie kan spare 5000 kroner på strømregningen i år. Det er like mye som et kvart lønnsoppgjør.

Aftenposten i løssalg koster 25 kroner. Gjennomsnittsforbruket av strøm for en familie hele den siste uken i juli kostet 22 kroner, ifølge tall fra Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE).

Kraftig prisfall

Ekstremvær, styrtregn og dårlig ferievær fyller opp vannmagasinene og senker kraftprisene mot rekordlave nivåer. Aftenposten skrev i går om prisen på kraftbørsen i juli i år. Den var i gjennomsnitt den laveste siden 2000.

Gjennom juli har prisene for dem som kjøper strøm til børspris, falt fra rundt 23 øre pr. kilowatt-time (kWh) til rundt 10 øre/kWh som gjennomsnitt for den siste uken i juli. Dette er strømprisen inklusive moms og påslag til leverandøren. Elavgift til statskassen og nettleie kommer i tillegg.

Følg oss på Facebook!

Den første uken inn i august fortsatte den lave børsprisen, selv om den steg litt i forhold til den siste uken i juli.

NVEs beregning av ukekostnaden på 22 kroner siste uke i juli er basert på et årsforbruk på 20.000 kWh. Det er gjennomsnittet for en husholdning med enebolig.

I Nord-Norge er det ikke moms på strøm, så der ligger strømkostnaden ifølge NVE på 18 kroner for den siste uken i juli.

Regn betaler ferien

Mye regn og lite sol fører til at mange legger om ferieplanene og bestiller seg en sydentur. Den kan et stykke på vei finansieres av sparte strømpenger. NVEs tall viser at en familie med et strømforbruk som gjennomsnittet for eneboliger frem til utgangen av juli hadde spart 3200 kroner på strømregningen, sammenlignet med samme periode i fjor.

Fortsetter prisforholdet mellom i fjor og i år resten av dette året, kan besparelsen ende rundt 5000 kroner. Det er som et pent ekstra tillegg i lønnsoppgjøret.

I en familie med to lønninger på 400.000 kroner hver betydde vårens lønnsoppgjør omtrent 20.000 kroner ekstra i alt, regnet etter skatt. Billig strøm kan derfor bety like mye som et kvart lønnsoppgjør.

Det er ikke bare lave priser som gjør at ukeforbruket av strøm i slutten av juli kostet mindre enn en avis. Forbruket er på sitt laveste i juli. NVEs forbruksprofiler viser at ukeforbruket i juli er omtrent halvparten av ukeforbruket i de kalde vintermånedene januar og februar.

Rundt 55 prosent av kraften til husholdninger blir solgt på kontrakter knyttet til børsprisen. Rundt 40 prosent av kraften blir solgt på kontrakter med såkalt «standard variabel pris». Her blir prisene endret etter særskilte vedtak hos leverandøren, og prisen følger hovedbevegelsene i børsprisen med et tidsetterslep. Ifølge NVE har besparelsen frem til slutten av juni i denne typen kontrakter vært 3900 kroner i forhold til i fjor, regnet etter et årsforbruk på 20.000 kWh.