Olav H. Selvaag, konserndirektør i Selvaag Gruppen, forteller at de i to år har reist rundt i verden for å granske andre skihaller, sett på lønnsomhet og muligheter.

— Vi føler oss sikre på at skianlegget vil kunne gjennomføres på en kommersiell måte i sammenheng med de andre aktivitetene rundt Lørenskog stasjon, sier Selvaag til Aftenposten.no.

Denne jernbanestasjonen ble brukt som kulisser for «Sesam Stasjon» i barne-TV på 1990-tallet.

Romerikes Blad skrev om planene onsdag, og opplyser at det også er planlagt badeland i anlegget.

Eksotisk

Han viser til at planene også omfatter et stort resort- og kongresshotell, butikker, service og servering. Lørenskog kommune har i tillegg planer om å bygge ishall rett i nærheten. Samtidig vil det bygges 1500 boliger og skole i området.

— Et stort antall nye boliger, skihall og hockeyhall som et fyrtårn for norsk vintersport gjør at vi har tro på denne stedsutviklingen, sier Selvaag.

- Er ikke dette litt utenfor Selvaags ordinære drift?

— Jo, det kan du godt si. Det er ikke så mange som driver med dette som melk og brød. Men ser man historisk på Selvaag, har vi tidligere bygget både musikkskole, kulturhus, kirke, kunstmuseum og kjøpesentre i tilknytning til nye boligområder. Selvaag har også tidligere drevet stedsutvikling. Det er ikke noe unikt at vi jobber med andre ting enn bolig, men det er jo litt eksotisk og annerledes med en skihall.

Som et badeland

De fleste idretter er nå blitt helårsidretter, påpeker Selvaag, og ski er svært populært i hovedstadsområdet.

— Nesten en million mennesker bor innen en halvtimes kjøring. Vi tror det vil favne mange, både alpinister og langrennsløpere, både elite og nybegynnere. Størrelsen på anlegget tilsier at det kan arrangeres world cup her, sier han.

- Hvor mye besøk er man avhengig av for at det skal lønne seg?

— Det kan sammenlignes litt med et badeland. Vi mener man bør ha et par hundre tusen besøkende hvert år for å få det lønnsomt. Men vi legger opp til å leie ut hallen til en samarbeidspartner og sette bort driften både av skianlegg og hotell til andre.

Værsikkert

Snøforholdene sikres ved å etablere en isbre, og holde temperaturen konstant et par grader under null.

- Det høres ut til at det kan bli litt av en strømregning for å holde temperaturen nede gjennom sommeren?

— Det er to faktorer som er morsomme i miljømessig sammenheng. For det første ligger dette midt på et trafikknutepunkt for vei og jernbane som gjør at det blir kort reisevei med kollektivtransport for mange. For det andre; overskuddsvarmen som kjøleanlegget utvikler kan varme opp hotell, butikker og kanskje også boliger. Dette skianlegget vil bruke mindre strøm enn et utendørs skianlegg som må bruke snøkanoner i deler av sesongen.

- Du kan vel også melde fritt for tåke, vind og nedbør?

— Det er jo litt av grunnen til at dette er noe for fremtiden. For TV-overføring og publikums tilgjengelighet er det flott med et anlegg hvor tåke, vind eller nedbør ikke ødelegger. Skal du trene teknisk er det alltid perfekte forhold.

Cruiseturister med ski

Hotellet kommer til å ha to bærebjelker, bestående av et resorthotell tilrettelagt for familier og skiklubber hvor flere kan bo sammen, men også kongresser og møter i større sammenhenger for bedriftsmarkedet.

- Satser dere også på å trekke utlendinger til Lørenskog?

— Vi ser ikke bort fra at vi får turister fra andre land. Norge er jo en skinasjon og en vinternasjon, så at det skal være interessant for folk å komme hit for et slikt tilbud, ser jeg ikke bort fra. I tillegg kan det være noe for turister som er i Oslo, som cruiseturister, av andre grunner enn ski. Men de vi har samtaler med om drift av hallen er klare på at det ikke finnes en konsentrasjon av så mange aktive skigåere noe sted i verden som her.

«Gæernt» å reise til utlandet

Planene ble presentert for formannskapet i Lørenskog kommune onsdag kveld.

— Det er fortsatt mange skritt frem. Området skal gjennom en normal reguleringsprosess. Vi er avhengige av mange samarbeidspartnere på veien, en reguleringsprosess, og det kommer både finanskriser og andre ting før dette prosjektet i sin totalitet er ferdig. Men vi har veldig tro på at dette vil la seg gjøre.

- Hvem hadde ideen om å bruke denne tomten til en skihall?

— Det er mange som har jobbet med utviklingen av dette, men jeg tar litt skyld i det selv. Først var det bare en idiotisk idé, men jeg har barn selv som er aktive innenfor alpint. Ideen kom da jeg hørte at norske barn reiste til Nederland for å stå på ski. Noe mer gæernt enn det kunne man ikke tenke seg, sier Selvaag.

Konserndirektør Olav H. Selvaag i Selvaag Gruppen vil bygge verdens største skihall.
JON HAUGE