Strømprisene har ikke vært lavere siden 2007, melder bransjeorganisasjonen Energi Norge.

Gjennomsnittlig pris på den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot var i første kvartal 29 øre per kilowattime (kWh), mot 52 øre samme periode i fjor.

Mye nedbør gir billig strøm

— De lave prisene skyldes at vi har hatt en uvanlig mild vinter med mindre strømforbruk enn vanlig. I tillegg fikk vi svært mye nedbør i fjor som fylte opp magasinene våre. En tredje faktor er nedgangen i europeisk industriproduksjon, som har redusert etterspørselen etter kraft på kontinentet, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i bransjeorganisasjonen Energi Norge i en pressemelding.

En vanlig familie vil spare rundt 2000 kroner i året på de unormalt lave prisene. Også i høst og i vinter har prisene til tider ligget på det som da var laveste nivået på fem år, og Energi Norge tror trenden vil fortsette godt inn i 2012.

Fortsatt lave priser mot sommeren

Fyllingsgaraden på vannmagasinene tilknyttet norske kraftverk er nå på 48,7 prosent, noe som er 12,4 prosentpoeng mer enn snittet for perioden 1990-2011.

«Strømkundene kan uansett glede seg over lave priser helt frem til sommeren, slik prisbildet nå ser ut på Nasdaq OMX Commodities. Fremtidsprisene for andre kvartal ligger i underkant av 29 øre/kWh, noe som er det laveste nivået på fem år sammenliknet med reelle historiske priser», skriver Energi Norge.

Følger du nøye med på strømprisen? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!