Tørken i den amerikanske Midtvesten i sommer er den verste i landet på over femti år, ifølge myndighetene. Avlinger blir ødelagt — og matvareprisene øker.

I en kunngjøring fra det amerikanske landbruksdepartementet advares det mot økte matvarepriser i 2013 som resultat av tørkekatastrofen. Prisene på melk, egg og kjøtt er ventet å øke mer enn vanlig inflasjon, generelt opp med 3-4 prosent. Prisene på kjøtt er ventet å øke med 5 prosent. Vanlig inflasjonsrate for matvarer i USA er 2,8 prosent, ifølge AP.

Prisene på mais og soyabønner har allerede økt kraftig ettersom avlingene har sviktet på grunn av tørken. Prisene på kylling og kalkun vil også begynne å stige om ikke lenge, ifølge The Washington Times.

— Kommer til å merke det

— Tørken kommer virkelig til å ramme matvareprisene neste år. Forbrukerne kommer garantert til å merke det, sier Richard Volpe, økonom i det amerikanske landbruksdepartementet til Reuters.

— Prisene på mais og soyabønner har blitt rammet allerede, men effektene må jobbe seg gjennom hele systemet før det når utsalgsprisene, sier han.

Man frykter at de økte prisene i USA vil ha innvirkning på verdensmarkedet, ettersom landet er verdens største eksportør av mais, soyabønner og hvete, skriver BBC.

NaturkatastrofeI 31 stater har landbruksdepartementet nå kategorisert den pågående tørken som en naturkatastrofe, og myndighetene bistår de rammede bøndene med tilbud om billige lån og andre økonomiske ordninger.

— President Obama har bedt landbruksdepartementet om å ta nødvendige skritt innen våre eksisterende programmer for støtte til bønder som sliter. De hardtarbeidende amerikanerne som produserer maten vår og bidrar til en hjemmedyrket energipolitikk trenger handling nå. Derfor gjør landbruksdepartementet alt vi kan for å hjelpe bøndene gjennom denne vanskelige tiden, sier landbruksminister Tom Vilsack i en kunngjøring.

Forrige uke kunngjorte statistikktjenesten ved landbruksdepartementet at hele 45 prosent av den samlede maisavlingen er i "dårlig til svært dårlig" stand.

The New York Times skriver at 2012 så langt er det varmeste året som noensinne er målt i USA.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har målinger som går tilbake til 1895.

Økonomiske utfordringer

Økonomer mener at de økte matprisene ikke vil ha noen større innvirkning på økonomien som helhet, ifølge The New York Times. Amerikanske husholdninger bruker i snitt 13 prosent av budsjettet sitt på mat, og den lave og fallende bensinprisen vil bidra til at prisene på matvarer i butikken ikke øker så mye.

Det er forbrukerne som får betale prisen for tørken, særlig fattige og arbeidsledige blir rammet når prisene øker.

— Det er et ekstra spark i magen for lavinntektsfamilier, sier Chris G. Christopher, seniorøkonom ved konsulentselskapet IHS.

— Det er mange i dette landet som lever fra lønnsslipp til lønnsslipp. Dette er ikke en bra ting for dem, sier han til The New York Times.

Økonomene frykter konsekvensene på verdensmarkedet mer enn hva økte matpriser vil gjøre med amerikanske husholdninger. USA er en stor eksportør av mange landbruksprodukter, som hvete, mais og bønner. Når produksjonen hjemme er lavere, blir det lavere tilbud av varer til utlandet, og dermed økte priser.