• Overhold fristen og unngå ett års rentebelastning.

Er du blant dem som får restsskatt i årets skatteoppgjør? Da lønner det seg å betale denne før 31. mai. Det skriver Skattebetalerforeningen på sine nettsider skatt.no.

Da slipper du å betale renter på det beløpet du skylder.

— Betaler man tilleggsforskudd innen 31. mai slipper man renter. Venter man lenger blir det beregnet rente på hele restskatten fra 1. juli 2011. Man blir altså belastet med løpende renter for et helt år, sier administrerende direktør i Bank2, Helge Dalen, til aftenbladet.no.

— Hva med forfallsdatoen for restskatt 20. august?

— Dersom man ikke overholder den, kan det fort bli dyrt. Forsinkelsesrenten på 8,75 prosent løper fra dag én, sier han.

Mange betaler i tide

Tall fra Skatteetaten viser at hele 242.000 skattebetalere valgte å betale innen fristen i fjor.

Til sammen kvittet de seg dermed med en samlet restskatt på 13 milliarder kroner, eller 53.955 kroner i gjennomsnitt for her skattebetaler, skriver skatt.no.

— Skatteetaten er opptatt av riktig skatt til rett tid. Når skattyter oppdager at det er trukket litt for lite skatt gjennom året, er det flott at vi har denne muligheten til å gjøre opp for seg uten å bli belastet med renter, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum til nettstedet.

Betaler du inn for mye til etaten, vil du få dette tilbake - med renter.

Kjedelig å vente

— På hvilken måte bør man forholde seg til renteøkning eller rentenedgang?

— Hvis man får et fall i renten, så kan det være smart å regulere forskuddsskatten. Da vil ikke fradraget bli så stort. Og motsatt, hvis renten stiger, vil man få et større fradrag. For dem med stram økonomi eller store boliglån, er det viktig at man får regulert skattetrekket i takt med fradragene, sier Dalen i Bank2 til aftenbladet.no.

— Hvorfor er det lurt å regulere dette?

— Det er fordi at man får mer forutsigbarhet i privatøkonomien. Betaler man for mye skatt fortløpende, må man vente helt til neste skatteoppgjør for å få tak i pengene man har til gode. Det kan være kjedelig, og spesielt hvis man har et større behov for pengene i dag.

– Er folk flinke til å overholde betalingsfristen?

– Ja, på sett og vis. Men folk er ikke spesielt flinke til å ta kontakt med kommunen for å regulere skattetrekket. Det er liksom mye enklere å vente til man får en innbetalingsgiro med rentepåslag, og det tror jeg skyldes sløvhet hos veldig mange.

— Og da svir det i lommeboken?

— Ja, det kan det! Det er jo selvsagt forståelig at noen synes det er en ekstra jobb å gi beskjed til skattekontoret og regulere skatten, og heller velger å betale restskatten med rentepåslag. Økonomisk er jo dette en dårlig løsning og venter man for lenge så blir det enda dyrere på grunn av renten.

Ta kontakt med banken

— Hva med dem som sliter med å betale – hva bør de gjøre?

— Jeg anbefaler at man tar kontakt med banken man er kunde i. Der kan man forhøre seg om hvilke alternativer som finnes og som passer for den enkelte. Det er jo også slik at denne utgiften kommer uansett, enten nå eller til høsten, og det er veldig gunstig å betale før rentene løper.

- Som en spareordning betaler mange for høy skatt med vilje. Men da taper man vel egentlig penger?

— Ja, det er ikke noen særlig gunstig spareordning. Jeg ville heller spart penger fortløpende på en høyrentekonto i stedet, eller spart i et aksjefond med større avkastning. For dem som ikke ønsker å ta noen risiko med sparepengene sine, så er innskuddsordningen en god spareordning.

— Hvordan bør man forberede seg til det neste skatteoppgjøret?

— Prøv å ha et korrekt skattetrekk og foreta beregninger på hvilke nivå man bør ha, dersom renten går opp eller ned. Ta kontakt med ligningskontoret og finn en skattetabell som passer best mulig. Målet må være å komme ut omtrent i null, og der skattetrekket er korrekt fra måned til måned.

Helge Dalen i Bank2.