Monti drøftet lørdag den politiske situasjonen med president Giorgio Napolitano. Etter dette møtet kunngjorde han at han vil si fra seg vervet som regjeringssjef, så snart han har forvisset seg om at det er parlamentarisk flertall for regjeringens budsjettforslag.

Partiløse Monti har ledet den italienske regjeringen siden november i fjor.

Regjeringen mistet i uken som gikk støtten fra partiet Frihetens Folk og dets leder Silvio Berlusconi, som nå vil forsøke å gjøre politisk comeback.

Til valg for eget parti

Silvio Berlusconi vil bli statsminister i Italia igjen.

Den 76 år gamle mangemillionæren vil stille til valg som statsministerkandidat for sitt eget parti Frihetens folk og det norditalienske Liga Nord.

Berlusconi er ikke ferdig med politikk, til tross for sexskandaler og korrupsjonsanklager. Lørdag bekreftet han at han vil forsøke å gjenerobre makten i Roma.

— Jeg stiller opp for å vinne, sa Berlusconi til journalister lørdag.

- Jeg håper å kunne gjøre det klart for det italienske folket at landet trenger en politisk bevegelse med kraft til å endre grunnloven, fortsatte han.

Italienerne skal trolig velge ny nasjonalforsamling i mars eller april neste år, men noen nøyaktig valgdato er ennå ikke fastsatt. Italienske politikere er heller ikke blitt enige om reformer i valgloven, selv om denne loven av mange betraktes som svak.

Silvio Berlusconi ble presset til å gå av som statsminister i november i fjor, etter en serie med skandaler som gjorde stor skade på hans anseelse. Samtidig var Italias økonomi så dårlig at landet var truet av konkurs.

(NTB-Reuters-DPA)