-Jeg utelukker ikke at det kan får en negativ effekt i markedet, sier ølentusiasten og eieren av Henrik Øl— og Vinstove, Johnny Ve.

-Mirobryggerier som Nøgne Ø, skal være alternativer til de store bryggeriene. Derfor kan dette selvfølgelig skade merkevarenavnet til Grimstadbryggeriet.

Ve understreker imildertid at han for egen del ikke tror oppkjøpet vil bety noen ting, verken for kvaliteten eller den videre utviklingen av mikrobryggeriet. Det prøver da også gründerne som nå selger seg ned å overbevise om i en pressemeldling.

Har økt øl-interessen

— Nøgne Ø startet i en garasje i 2002, og vi har vokst til å bli en nasjonal merkevare. Gründerånden og den kompromissløse kjærligheten til ølbryggingen vil bestå, lover daglig leder Tore Nybø og sjefsbrygger Kjetil Jikiun i en pressemelding.

Begge de to fortsetter i sine stillinger og forblir aksjonærer etter salget.

— Nøgne Ø er et eventyr i norsk bryggeribransje, og vi har fulgt dem nøye i mange år. Ikke bare er de blitt en betydelig arbeidsplass i sitt lokalmiljø, men de har også skapt økt interesse for norsk øl i både Norge og utlandet, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg.

Ikke skuffet

-Når vi kommer inn på eiersiden, skal ikke gründerånden bare bestå, men videreutvikles. Vi skal sørge for at bryggeriet får vokse videre på sine egne premisser, sier Hansasjefen.

Johnny Ve mener hans forsikringer er troverdige. -Hvis Hansa hadde hatt planer om å inkorporere Nøgen Ø i egen produksjonslinje ville det gått riktig ille. Så det ville Hansa-ledelsen aldri funnet på.

Han finner heller ikke noen grunn til å være skuffet over gründerne i Grimstad som nå selger seg ned.

Lønnsomt bryggeri

— Det vil trolig redusere deres økonomiske bekymringer og øke deres trygghet. Og det kan jo hende at det vil gi rom for mer tid til å utvikle nye gode ølsorter, sier Ve.

Nøgne Ø hadde i fjor et driftsresultat på hele 9,5 millioner kroner av en omsetning på 37,7 millioner. De har 21 ansatte og produserer mer enn 20 sorter øl.

Hansa Borg har rundt 500 ansatte og eies i hovedsak av Egenæssfamilien gjennom inversteringsselskapet Borg Invest.

Verken Hansa eller Nøgne Ø ønsker å oppgi hvilke pris det betalte for drøye halvparten av aksjene i mikrobyggeriet.