Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, fortsetter sin shoppingrunde i verdens eiendomsmarked. Etter først å ha sikret seg 25 prosent av leieinntektene fra den fasjonable handlegaten Regent Street i London i 100 år fremover, gikk turen til Paris. Der brukte fondet 5,5 milliarder kroner på halvparten av en portefølje med syv eiendommer, i samarbeid med AXA Group. Nå er det et gigantisk kjøpesenter utenfor Sheffield i England som står for tur.

Den britiske avisen The Telegraph har også tidligere varslet om Oljefondets interesse for kjøpesenteret Meadowhall, og skriver nå at handelen er nær ved å være fullført.

Først ble det meldt at Oljefondet skulle overta 75 prosent av selskapet som eier senteret, men nå er det snakk om 50 prosent. Prisen for halvdelen skal være rundt 750 millioner pund, som tilsvarer syv milliarder kroner (Regent Street-kjøpet var verdt 450 millioner pund). Dermed ligger det an til at det norske folk blir med på én av Storbritannias største eiendomshandler noen sinne, ifølge avisen.

Dobbelte av Sandvika storsenter

Dagens eiere er eiendomsselskapene London & Stamford og British Land.

Kjøpesenteret med mer enn 280 butikker er ifølge Wikipedia Storbritannias åttende største. 25 millioner handlende besøker årlig det 139,4 mål store senteret. På grunn av stor pågang rundt jul og nyttår, har senteret fått det lokale kallenavnet «Meadowhell».

Meadowhall er dermed mer enn dobbelt så stort og har tre ganger så mange besøkende som Norges største; Sandvika storsenter (60 mål, åtte millioner besøkende).

New York neste?

Oljefondet, som i skrivende stund er verdt 3730 milliarder kroner, har retningslinjer fra Finansdepartementet som tilsier at 5 prosent skal plasseres i eiendom, mens resten skal fordeles på aksjer og obligasjoner.

I sommer var omtrent 0,3 prosent av fondets verdier plassert i eiendom.

Fondet vil kjøpe seg inn i eiendomsmarkedet i USA «senest innen utgangen av neste år», skal fondets nestkommanderende Trond Grande ha sagt i forrige uke, ifølge Bloomberg Business Week.

— USA har det største eiendomsmarkedet i verden, så hvis man vil ha en global portefølje, må man være inne i USA, skal Grande ha uttalt.

Så Asia

Amerikanske eiendomspriser har nå steget 42 prosent siden bunnen i januar 2010, men er fortsatt 22,5 prosent under toppnivået fra fem år tilbake, ifølge Bloomberg Business Week.

- Det finnes noen begrensninger for hvor raskt vi kan gå frem. Man bør ikke gjøre alle kjøpene i en gitt tidsperiode, sa Grande.

Oljefondet har uttalt at de vil konsentrere seg om det de kaller «modne markeder» med handel og kontor som leietagere.

Etter kjøp i USA, vil asiatiske eiendommer stå for tur.

Norges Bank Investment Management (NBIM) kommenterer ikke enkelttransaksjoner før de er endelig gjennomført.