Samsung og Apple er i dag verdensledende i mobilbransjen og deres toppsjefer er vant til å få det som de vil og styre showet selv, i dag må imidlertid Choi Gee-sung og Tim Cook stå skolerett foran dommeren i den føderale domstolen i San Francisco.

De to selskapene har i lang tid beskyldt hverandre for å «stjele» hverandres teknologi.

«Kopierer» hverandres løsninger

Apple som var tidlig ute med sin iPhone og dermed fikk et forsprang både teknologisk og markedsmessig med avanserte smarttelefoner med berøringsteknologi, har gått rett i strupen på konkurrentene nesten hver eneste gang de har kommet med forsøk på konkurrenter til den populære mobiltelefonen iPhone, og siden nettbrettet iPad.

Apple er heller ikke alene om å gå til sak, flere av de store produsentene og patenteierne har også saksøkt dem tilbake.

Tar opp tid og krefter i domstolene

Dommere flere steder i verden begynner nå å få nok av denne detaljerte striden om små pattenterte utviklingstrekk i teknologien som lanseres, brukes og delvis kopieres av de ulike elektronikkprodusentene.

Flere stater og domstoler i USA har de siste årene i økende grad forsøkt og endog beordret partene i sivile saker og ikke minst nettopp i slike strider om patentrettigheter, om å forsøke å forhandle seg frem til løsninger.

Ønsker forhandlingsløsning

En dommer i California har nå altså bestemt seg for at krangelen mellom gigantene Apple og Samsung må kunne avgjøres ved at toppsjefene snakker direkte med hverandre. Med rettens bistand ønsker man å forsøke å oppnå en løsning alle parter kan være fornøyde med.

Senest i forrige uke ble representanter fra Apple og taiwanske HTC beordret om å forhandle direkte av en annen amerikansk dommer, i dag er det altså toppsjefene i Apple og Samsungs tur.

Viktig sak — på topplan

De to selskapene skal allerede ha hatt ett forhandlingsmøte på domsstolens initiativ, i følge rettpapirer Reuters har fått tak i. Hvorvidt toppsjefene deltok der, er imidlertid noe uvisst.

Dette er en viktig sak for de to selskapene, «vinneren» kan komme til å få en stor markedsfordel fremfor de andre.

Patentstriden mellom de sterke konkurrentene foregår i flere markeder og fleres steder omkring i verden, men sakene i USA er de som har fått mest oppmerksomhet og er av enkelte regnet som de viktigste, ikke minst på grunn av det enorme hjemmemarkedet Apple har i nettopp USA.

Saken er opprinnelig satt opp for å komme for retten i slutten av juli måned i San Jose i California. Nå venter mange på hva de to toppsjefene eventuelt kan klare å bli enige om under de innledende forhandlingene de nå gjennomfører ved retten hjelp.

Ønsker løsning

Samsung har flere ganger sagt at de svært gjerne vil få saken ut av verden.

— Det er fortsatt et stort gap mellom oss i patentstriden med Apple, men vi ser fortsatt flere mulige forhandlingsløsninger, sa sjefen for Samsungs mobildivisjon JK Shin før han reiste fra Seoul til USA søndag for å støtte sin toppsjef i forhandlingene.

Nytt søksmål

Senest på fredag gikk Apple på ny til sak mot Samsung. Dennegang er det sørkoreanernes nyeste surfeplate, Galaxy 10.1 de vil ha stansetsalget av i USA, melder nettstedet Mashable.