Vekterstreiken får store konsekvenser for aktiviteten i Nordsjøen, med uttak på helikopterbasene i Bergen, Stavanger og i Kristiansund.

— Det betyr ingen avganger fra Kristiansund og Florø, og begrensninger fra Bergen Flesland og Stavanger Sola. Vi flyttet noen flyvninger som skulle gjennomføres mandag frem til søndag. Vi har også flyttet noen flyvninger fra Kristiansund til Brønnøysund. Men det blir redusert antall flyvninger, sier Ola Anders Skauby, informasjonssjef i Statoil til Aftenposten.no.

Kan ikke vare

Flesland, som er desidert travlest for slik trafikk, ligger an til reduksjon på inntil 50 prosent av planlagte avganger, ifølge Skauby.

— Slik vil bildet være mandag, så får vi vurdere hvordan det blir seende ut videre, sier han.

- Hvilke konsekvenser får det for selskapet og de ansatte?

— Det er kjedelig for de som ikke kommer seg i land og de som ikke kommer seg ut på jobb, men det har ikke noen konsekvenser for produksjonen eller driften vår. Det er ikke helt ulikt situasjonen vi opplever som følge av ulike værforhold. De som er ute på anleggene fortsetter å jobbe inntil de kommer seg tilbake igjen. Vårt råd er at alle må beregne ekstra god tid på flyplassene, og møt opp til avtalt tid hvis ikke annet er gitt beskjed om, sier Skauby. - Hvor lenge kan det fortsette?

— Vi har ikke regnet eksakt på det, men vi kan klare oss en god stund, en del dager, før det får noen driftsmessige konsekvenser, sier Skauby til Aftenposten.no.

Blir på plattformen

Norske Shell har i utgangspunktet tre faste flyvninger denne uken fra Kristiansund til Draugen-feltet på Haltenbanken, og den første skulle ta av i dag. Informasjonssjef Kitty Eide sier Draugen har relativt lav bemanning, og at de som jobber der blir på plattformen inntil videre, ifølge adressa.no.

— Vi vurderer situasjonen fortløpende, men kan ikke si når streiken eventuelt vil få konsekvenser for produksjonen, sier hun.

Tror på tvungen lønnsnemnd

Vekterstreiken førte i helgen til lange køer og tidlige stengetider for flere av landets flyplasser, men det var ikke kaotiske tilstander. Hvis streiken fører til problemer for oljeproduksjonen vil myndighetene raskt iverksette tvungen lønnsnemnd, tror professor i samfunnsøkonomi, Rolf Jens Brunstad, ved Norges Handelshøyskole (NHH).

— Ja, det vil jeg tro. Losstreiken i Oslofjorden som rammer bensintilførselen, og en vekterstreik som rammer helikoptertransporten til sokkelen, er to ting som rammer hardt. Det er store samfunnsmessige verdier som settes på spill, selv om det ikke berører liv og helse, sier Brunstad til adressa.no.

Ingen løsning

Det var søndag kveld møter mellom partene og riksmeklingsmannen i vekterkonflikten, uten at det førte til endringer i situasjonen. Nye garantier om vekternes lønn sammenlignet med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er sentralt, ifølge forbundsleder Erna Hagensen i NAF. Men NHO Service mener de har gitt et godt tilbud.

Hvis streiken varer frem til onsdag blir flere vektere tatt ut i streik

Streiken vil påvirke minibanker som ikke vil bli etterfylt, og ved butikker og kjøpesentre vil det merkes at vekterne er borte.