Salen på Klingenberg kino i Oslo er stappfull av politifolk og høgskole— og universitetsansatte som har møtt opp for å få siste nytt om streiken.

- Det er spesielt, kjære forsamling, at vi som bærere av velferdsstaten, skal ha dårligere lønnsutvikling enn konkuranseutsatt industri, sier Unios forhandlingsleder i staten Arne Johannessen.

— Lykke til, avslutter han og får rungende applaus.

- Det er viktig å si fra

Etter streikemøtet på Klingenberg kino.
JØRGEN SVARSTAD

René Nilsen og Rune Glomseth tar med seg en bunke t-skjorter hver fra pappkassene. De skal levere dem til sine kolleger på Politihøgskolen.— Det er viktig å si fra. Vi er ikke fornøyde med hvordan regjeringen har lagt opp lønnsoppgjøret for staten, sier Nilsen.

Meklingen for rundt 600.000 ansatte i stat og kommune brøt sammen natt til torsdag. Mellom 25.000 og 30.000 arbeidstakere er i streik.

Unio - som blant annet organiserer lærere, førskolelærere, politifolk og forskere - har tatt ut 8500 ansatte ved 459 virksomheter i 14 kommuner.

På Høgskolen i Oslo og Akershus på Bislett voktes byggene av folk med gule vester. På høgskolen er over 700 tatt ut i streik.

Flere hundre streiker på høgskolen

Streikende får praktisk informasjon på høgskolen på Bislett.
JØRGEN SVARSTAD

En streikeleder informerer forsamlingen utenfor om praktiske ting.— Det er ikke lov å bruke tjenestetelefoner, men det regner jeg ikke med at det er så mange som har, sier han til spredt latter.

Journalistikk-professor Elisabeth Eide står i gul vest og deler ut løpesedler. Dette er hennes først streik.

— Det er deilig å stå ute i solen, smiler hun.

- Streikeviljen er stor

Elisabeth Eide (i midten) og Gunhild Salvesen sørger for at Einar Bakke har rikelig med informasjon om streikegrunnlaget.
JØRGEN SVARSTAD

Eide synes streiken er fornuftig fordi hun mener offentlig ansatte henger etter privat sektor i lønnsutviklingen.Hun er organisert igjennom Norsk Tjenestemannslag (NTL). Alle NTL-medlemmene ved Høgskolen er tatt ut i streik, og Eide sier at LO-forbundet er spesielt opptatt av lavtlønte yrker i høgskolesektoren.

— Jeg opplever at streikeviljen er stor, sier hun.

Streiken vil ikke berøre hennes studenter i veldig stor grad, tror hun. Noen forelesninger og eksamener kan imidlertid bli avlyst.

- Jeg tror det blir en langvarig streik, sier Arild Bakken ved siden av.

Han har ansvaret for utdeling av nøkler på høgskolen.

— Vi streiker fordi vi trenger det, fordi vi ligger langt etter når det gjelder lønn. Jeg opplever at folk er veldig forståelsesfulle, sier han.

- Folk må merke streiken på kroppen

Magil Raveendranathan og Raha Ataei er streikevakter. - Jeg er stolt over å streike, sier Ataei.

— Lykke til! Vi heier på dere!, kommer det fra en student på en benk til en forbipassrende mann i streike-t-skjorte.Ved inngangen til lærerutdanningen står Magil Raveendranathan og Raha Ataei med navnelister.

- Jeg er stolt over å streike. Jeg liker å være en del av fellesskapet, sier streikevakt Atei, som begynte i resepsjonen for en måned siden.

Hun synes ikke streiken rammer for hardt. Særlig barnefamiler får merke streiken, da mange skoler og barnehager er tatt ut i streik.

- Folk må merke streiken på kroppen, sier Ataei.