Nesten 1800 vektere går ut i streik klokken 20 i kveld. Streiken vil merkes ved flere flyplasser i form av lange køer, forsinkelser og kansellerte fly. Vekterne som jobber i sikkerhetskontrollene på flyplassene blir tatt ut i streik klokken 20.00. Klokken 17.45 gikk trafikken som normalt ved Flesland.

SAS utelukker kanselleringer som følge av streiken. Det gjør ikke Norwegian.

— Vi jobber på spreng for å forhindre at det blir kanselleringer, men vi kan ikke utelukke noe. Passasjerer kan få tilbud om ombooking, nye reservasjoner også videre. Jeg vil anbefale alle reisende om å følge med på hjemmesidene våre, ta med lite håndbagasje og beregne god tid på flyplassen, sier Åsa Larsson, informasjonssjef i Norwegian.

40 på Flesland

På Flesland lufhavn Bergen er rundt 40 vektere tatt ut i streik.

— Det kan bli litt mer kø i sikkerhetsslusene. Folk bør komme litt tidligere enn de ellers ville ha gjort, sier lufthavnsjef Adelheid Nes.

Sikkerhetsslusene på Flesland vil være stengt mellom klokken 22 om kvelden og 05 om morgenen.

Securitysjef Lasse Solberg anbefaler reisende å møte opp halvannen til to timer før avgang. Passasjerer som skal fly etter klokken 22 må komme seg gjennom sikkerhetskontrollen før den tid.

Fem flyplasser vil bli rammet fra i kveld:

  • Tromsø Lufthavn: 30 vektere i streik.
  • Værnes, Sola og Flesland : 40 vektere på hver flyplass.
  • Gardermoen Lufthavn: 149 vektere er i streik.

Landets hovedflyplass gjør det klart at flyginger i Sør-Norge vil bli nedprioritert, mens flyselskapene prioriterer flyginger internasjonalt og til Nord-Norge.

En eventuell streik vil få store konsekvenser også for en rekke andre flyplasser, blant annet Flesland i Bergen, Sola i Stavanger, Værnes ved Trondheim og Langnes i Tromsø. Hele luftfarten vil i praksis bli rammet.

Ikke så ille som fryktet

Det er Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) som er i streik, mens organisasjonen Parat har godtatt riksmeklernes skisse. Vekterne som er organisert i Parat, går dermed ikke ut i streik.

Norsk Arbeidsmandsforbund tar ut 1797 vektere i streik, 149 av dem på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det var fryktet at Parat også skulle ta ut 239 medlemmer på Gardermoen.

Totalt har Gardermoen 750 vektere organisert i de to forbundene.

— NAF har tatt ut 149 av sine folk her i streik. Fordi Parat har akseptert, får vi bedre kapasitet enn det så ut til, sier informasjonssjef Jo Kobro.

Han ber folk om forholde seg til informasjon fra flyselskapene. Også på Oslo Lufthavn Gardermoens nettsider vil det komme oppdateringer.

— Flytrafikken går som normalt frem til klokken 20. Deretter får vi se hvor mange sluser vi klarer å holde åpne. Vi har omtrent halvert kapasitet, sier Kobro.

Vanskelige punkter

Partene kunne ikke uttale seg om hvorvidt det var noen fremdrift i meklingen så lenge den pågikk. Mekler Dag Nafstad sa tidligere i dag at de hadde noen vanskelige punkter det må bli enighet om.

— Det er ikke nødvendigvis det at det er så stor avstand mellom partene, men vi har noen vanskelige punkter, sa Nafstad fredag morgen. Han ønsket ikke å sette noen ny tidsfrist.

— Nå har partene tatt en «tenkepause» og sitter hver for seg og jobber. Dette vil ta tid, men så lenge det er vilje til å finne en løsning er jeg optimistisk, sa han ved 9-tiden.

- Penger er viktig

Lars-Petter Larsen, forhandlingsleder i Parat, fortalte til NTB torsdag at penger er viktig. Han sier det blir stilt andre og strengere personlige krav til sikkerhetskontrollører på flyplasser enn til andre vektere.

— Det er myndighetene som stiller krav til utdanning og sertifisering av sikkerhetskontrollørene på flyplasser. Det må også vises i lønningsposen, sa han.

Mange som jobber ved hovedflyplassen, kan bli rammet indirekte av streiken.

Et større antall bygningsarbeidere og et ukjent antall transportarbeidere kan bli sperret ute fra jobb dersom sikkerhetskontrollørene ved Oslo lufthavn går til streik.

Bygningsarbeiderne og mange transportarbeidere vil ikke komme seg på jobb, siden de må gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn på arbeidsområdet.

Også vektere i Oslo tinghus, der terrorrettssaken pågår, og vektere som driver med pengetransport, tas ut i streik.