Oljefunnet i Aldous Major Sør er dobbelt så stort som tidligere antatt og anslås nå til mellom 900 og 1500 millioner fat, opplyser Statoil.

Dermed er et av de største funnene på norsk sokkel noensinne enda større enn tidligere antatt.

Les også:

Dobling av estimatene

Statoil har sammen med partnerne Petoro AS, Det norske oljeselskap ASA og Lundin Norway AS påvist betydelige tilleggsvolumer i avgrensningsbrønnen på Aldous Major Sør-funnet (PL265) i Nordsjøen.

Estimatene er nå på mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

Dette er en dobling i forhold til tidligere kommuniserte volumer på mellom 400 og 800 millioner fat oljeekvivalenter for PL265.

— Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, sier konserndirektør for leting i Statoil, Tim Dodson.

Ingen totale estimater klare

Aldous Major Sør er en del av det som for noen uker siden ble omtalt som det største funnet siden 1980-tallet, og blant de ti største som noen gang er gjort på norsk sokkel. De samlede anslagene for Avaldsnes og Aldous Major Sør har vært estimert til å være mellom 1,2 og 2,6 millarder fat olje.

Statoil opplyser om at de ennå ikke kan gi noen nye totale estimater i lys av oppjusteringene av funnet på Aldous Major Sør.

— Vi vil avvente ytterligere begrensninger før vi kan gi et nytt totalt estimat. Men det er ikke tvil om at dette er et enormt funn. Det er blant de fem største på norsk sokkel noensinne, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby til Aftenposten.

Ifølge NTB har selskapet Lundin beregnet den samlede forekomsten Avaldsnes/Aldous Major Sør til å inneholde mellom 1,7 og 3,3 milliarder utvinnbare ressurser.