Italias president: - Berlusconi trekker seg

I en melding fra den italienske presidentens kontor heter det at statsminister Silvio Berlusconi vil trekke seg.

Publisert Publisert
  • Lars Martin Gimse Lars Magne Sunnanå

Berlusconis intensjoner ble kjent i en melding fra presidentens kontor etter et møte med Berlusconi i ettermiddag.

Les hele presidentens pressemelding her. (NB: Den er på italiensk)

— Vil levere sin avskjedssøknad

Berlusconi vil trekke seg etter at viktige økonomiske reformer, som Italia har lovet EU å gjennomføre, er vedtatt.

— Når dette har blitt gjennomført vil statsministeren levere sin avskjedssøknad som statsoverhode, heter det i uttalelsen fra president Giorgio Napolitanos kontor.

Napolitano understreker videre at han vil konsultere både valgvinnerne fra 2008, så vel som opposisjonen, i sitt videre arbeid.

Berlusconi selv sier til italiensk TV at han ønsker seg nyvalg etter at innstrammingstiltakene er vedtatt, men understreker at det til syvende og sist er presidenten som avgjør.

Statsministeren ringte selv til to nyhetskanaler for å fortelle at han ønsket nyvalg. Ved halv ni-tiden tirsdag kveld var det usikkert om Berlusconi har tenkt å stille enda en gang.

Nyheten om Berlusconis avgang førte til en umiddelbar oppgang på børsene. I tillegg styrket euroen seg.

Tidligere i dag fikk Berlusconi oppslutning for sitt budsjettforslag i det italienske underhuset, men bare 308 av 630 representanter stemte for forslaget. Dermed ble det klart at koalisjonsregjeringen har mistet sitt flertall i det italienske underhuset. Opposisjonen avholdt seg fra å stemme.

Opposisjonen krevde Berlusconis avskjedssøknad

I etterkant av avstemningen var oppfordringen fra opposisjonspartiets leder Pierluigi Bersani klokkeklar.

— Dersom han har noen form for ansvarsfølelse trekker han seg, sa Bersani.

Og ifølge president Napolitano er avstemningsresultatet årsaken til at Berlusconi nå trekker seg.

— Berlusconi har vist seg bevisst følgene av dagens avstemning, samt bekymring for det presserende behovet for å gi raske svar på forventningene fra de europeiske partnerne, står det i uttelelsen fra Napolitano.

I etterkant av avstemningen tidligere i dag skal Berlusconi, ifølge BBC, ha bedt om å få se hele listen over stemmene, for å se hvem han ikke mottok støtte fra.

— Jeg føler meg sviktet, skal Berlusconi ha uttalt på italiensk TV.

Enormt press

Italia har den siste uken vært under et voldsomt press både politisk og finansielt. I obligasjonsmarkedet er rentene på den italienske statsgjelden skutt i været. Markedet frykter at eurolandenes redningsmekanismer ikke er sterke nok til å redde Italia, som har en statsgjeld på nesten 15 000 milliarder kroner. Italia har ikke store underskudd på statsbudsjettet som andre kriserammede land, men sliter med tilnærmet nullvekst i økonomien.

De andre eurolandene krever derfor at landet fornyer seg dramatisk. Det vil kreve reformer i arbeidsmarkedet og i offentlig sektor, som kan bli smertefulle for mange. Berlusconis regjering har ikke maktet å ta fatt i disse problemene, og nå er spørsmålet hevm som kan sette landet på rett kjøl.

Rekordhøye renter

Tirsdag ettermiddag steg renten på tiårige italienske statsobligasjoner til 6,77 prosent, hårfint under nivåene Hellas, Portugal og Irland opplevde før de måtte be EU og Det internasjonale pengefondet om krisehjelp. Problemet er bare at Italias økonomi er større enn alle disse landene til sammen. Landet er verdens tredje største låntager, etter Japan og USA. Dermed blir summene så store at det er vanskelig å redde det fra uføre.

Det er nettopp en krise i Italia eurolederne ville unngå gjennom redningsaksjonen for Hellas. Dersom Italia får akutte problemer, kan økonomiene i hele Europa få voldsomme problemer, og eurosamarbeidet kan kollapse.

Publisert