Men Semper fortalte ikke hele sanneheten, og utelot å nevne at det dreide seg om det svært kreftfremkallende muggsoppgiften aflatoksin. Nivåene i maten var høyere enn det som er tillatt for barn. Sempers kvalitetssjef i Sverige Stina Bjørneholm sier til Sveriges Radio at selskapet ikke ønsket å skremme kundene med at det var giftstoffer i maten.

— Alle vet at man ikke skal spise mugg, sier hun.

Selges ikke i Norge

Produktene det gjelder tilhører er en type havrebar med frukt, i seiren Småfolk Junior. Disse er Småfolk Fruity Stix med banan- og daddelsmak og Småfolk Oat Stix med eple- og bringebærsmak Det selges Småfolk-produkter i Norge. Men akkurat disse er ikke på det norske markedet, opplyser Mette Bogen, produktsjef i Semper Norge til Aftenposten.no. Men de selges i de fleste store dagligvarekjedene i Sverige, og dermed kan nordmenn på svenskhandel ha fått dem med seg. I 2010 registrete Statistisk Sentralbyrå 6,3 millioner dagsturer fra Norge til Sverige.

— Nivåene ligger rett over regelverket for barnemat, så det er ingen alarmerende høye nivåer. Men det er over regleverket, så vi henter dem hjem, sier kvalitetssjef i Semper Stina Björneholm til Sveriges Radio.

Hun forteller at det dreier seg om muggsoppgiftene aflatoksin og okratoksin. Aflatoksin er den eneste mugggiften som det er påvist at kan gi mennesker leverkreft hos mennesker.

— Aflatoksin er en meget potent gift, kan du si. Sammenlignet med andre stoffer er aflatoksin det meste potente sier toksikolog Lilian Abramsson Zetterberg ved Livsmedelsverket i Sverige til Sveriges Radio.

- Finnes noen dosenivåer som er ufarlige når det gjelder aflatoksin?

— Nei, det gjør det egentlig ikke.

Tidligere i år trakk Semper også tilbake grøt og velling på grunn av høye nivåer av aflatoksin.I Norge trakk de tidligere i år tilbake produktet Småfolk Mais Puffer fordi emballasjen manglet merking om spor av selleri. I 2009 tilbakekalte de glass med kjøttkaker i brun saus fordi det var funnet glasskår i et av glassene.