Over syv prosent av de mellom 35 og 45 hadde en betalingsanmerkning i oktober. Blant 18 og 19-åringene og de over 60 år så er det under to prosent som har anmerkninger. Det viser nye tall fra kredittinformasjonsbyrået Experian.

Samlivsbrudd

— Folk mellom 35 og 45 år er gjerne de som har de største økonomiske forpliktelsene. Barn og boliglån krever sitt av privatøkonomien. Det er også i denne perioden mange opplever samlivsbrudd. Det kan være en av grunnene til at denne aldersgruppen topper statistikken, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

At man har høy inntekt betyr ikke at det er mindre sannsynlig at man er en dårlig betaler.

— Dette viser at folk tilpasser forbruket til inntekten sin, så dette kan ramme alle, sier Warloe.

Er man kvinne er det mindre sannsynlig, ettersom menn uten tvil er de dårligste betalerne. 6,1 prosent av alle norske menn har en betalingsanmerkning, mens dette kun er tilfellet for 3,8 prosent av kvinnene.

Alvorlige konsekvenser

Betalingsanmerkinger kan skape store problemer for privatøkonomien.

- Det gjør at man vil ha problemer med å få lån, kredittkort og forsikringer. Det vil også bli vanskelig å få tegnet abonnement på strøm, telefon og lignende, advarer Warloe.

Tidligere ble betalingsanmerkninger lagret i tre år, mens nå blir de slettet umiddelbart etter at personen har gjort opp for seg.

— Nå får man en ny sjanse med en gang. Det er bra dersom man har lært og vil endre atferd, men det er problematisk for en del som får en ny sjanse til å begå nye feil, sier Warloe.

Lag en sperre

Hun anbefaler folk som stadig sliter med gjeldsproblemer å legge inn en sperre for seg selv. Det kan man blant annet gjøre ved å kontakte Experian eller Soliditet.

— Ved å sende inn et slikt ønske vil man ikke kunne ta opp forbrukslån eller få kredittkort.

I Norge har ikke bankene mulighet til å få en oversikt over lånene som har blitt inngått etter forrige ligning, slik de blant annet har i Sverige.

— Dette gjør at en del folk kan pådra seg mer gjeld enn økonomien har bæreevne til, sier Warloe.