Scandic sender permitteringsvarsel til over 500 ansatte

Hotellkjedens toppsjef sier de «desperat» trenger forutsigbarhet og treffsikre ordninger.

Scandic-sjef Asle Prestegard.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Scandic bekrefter til E24 at det tirsdag ble sendt ut mer enn 500 permitteringsvarsler.

– Vi må komme tilbake til det eksakte antallet om noen dager. Timingen er jo elendig nå like før jul, men vi har vært nødt til å gjøre dette nå. Det er utrolig trist, sier Prestegard til Dagens Næringsliv som først omtalte permitteringsvarslet.

Han forklarer at de nå er tvunget til å sende ut permitteringsvarsel, og forklarer at ingen vet hvor lenge nedstengningen kan vare.

– Fra vi starter en permitteringsprosess tar det 24 dager til den får effekt. Hver dag med skjenkestopp og få gjester på våre hoteller, koster oss store summer. Vi trenger desperat forutsigbarhet og treffsikre ordninger som kan vare til pandemien er over. Per i dag har vi ingen lønnsstøtteordning eller en kompensasjonsordning som vil monne. Jeg håper jo dette kommer. Det haster virkelig å få dette på plass nå, sier han til DN.

E24 har vært i kontakt med Scandic, som opplyser at Prestegard foreløpig ikke har anledning til å kommentere permitteringsvarslene.

Tillitsvalgt: – Trist og leit

– De har stoppet alkoholen og da forsvinner gjestene. Så enkelt er det, sier Anne Marie Andersen, tillitsvalgt i Scandic, til E24.

Hun forteller at bestillingene renner ut.

– Vi var så godt i gang, og det virket så bra. Å stenge ned så mye som de har gjort nå er tragisk. Trist og leit, sier hun.

Tillitsvalgt Anne Marie Andersen i Scandic

Noen av varslene allerede er sendt ut, og at resten vil sendes ut i løpet av uken. Fra de ansatte mottar varselet, er det fjorten dager til de blir permittert.

Andersen er skuffet over regjeringens beslutning om å stenge kranen.

– Jeg trodde regjeringen hadde lært fra forrige gang. De burde skilt bedriftene. Vi som driver rene spisesteder burde fått servert alkohol. Folk går ut for å spise og kose seg, sier hun.

For folk i hennes bransje er permitteringer vel så tøft psykisk, og kanskje spesielt nå opp mot julen, forteller hun, og kaller det «fryktelig ille».

– Mange i vår bransje er ensomme ulver, og har kun jobb som sosial arena.

Nordic Choice venter

Da E24 tirsdag snakket med konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice kom det frem at konsernet foreløpig har bestemt seg for å vente med permitteringer til det kommer mer informasjon om den varslede lønnsstøtteordningen.

Silseth omtalte de økonomiske tiltakene regjeringen la frem tirsdag morgen som en kalddusj for alle de store, organiserte reiselivsbedriftene.

Han var spesielt lite imponert over endringene i kompensasjonsordningen blir endret. Ordningen vil nå treffe flere, men det blir også mindre penger å hente for hver enkelt bedrift.

– Når taket på kompensasjonsordningen senkes, er det svært liten mulighet for kompensasjon for oss, og det resulterer i en ordning som forskjellsbehandler vanlige arbeidsfolk i store bedrifter, sa Silseth.

Thon Hotels pressekontakt Morten Thorvaldsen skriver til E24 at de venter på hva lønnskompensasjonen eventuelt gir.

Da næringsminister Jan Christian Vestre tirsdag ettermiddag møtte restaurantdriverne Thomas Asvald Innstø og Jan Ole Veum på Frukt & Grønt i Drammen kom han med lovnader om at lønnsstøtteordningen kommer snart.

– Vi har jobbet som faen i hele høst og får ikke noe ut av denne kompensasjonsordningen, og vi vet ikke hvordan det blir med den lønnsstøtteordningen, sa Veum til Vestre.

– Den jobber vi med og den blir klar denne uken, svarte Vestre.

Kraftig vekst i permitteringsvarsel

Mandag kunne Nav melde at 5.200 personer fikk permitteringsvarsel forrige uke.

– Det er noen få virksomheter som står for en stor andel av de varslede permitteringene, sa arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Nær halvparten av alle permitteringsvarslene var omfattet av overnattings- og serveringsvirksomheter i Oslo og Viken. Totalt fikk 2.400 personer permitteringsvarsel her forrige uke.

Det totale antallet varsler i forrige uke er over ti ganger så mange som en gjennomsnittsuke det siste halvåret

Dette er de nye økonomiske tiltakene
Publisert: