Høyere kraftpriser løftet Statkraft-resultatet – tjente 18 milliarder på driften

Skyhøye kraftpriser bidro til at Statkraft tjente 18 milliarder på driften i første kvartal. Markedsavdelingen bidro også med et milliardresultat.

Kraftverket Nore I ved Rødberg i Buskerud er heleid av Statkraft
Publisert: Publisert:

Det viser Statkrafts resultatrapport før første kvartal.

– Statkraft oppnådde et sterkt resultat i første kvartal, drevet av høyere
nordiske kraftpriser og et solid bidrag fra våre markedsaktiviteter, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

Les også

Skyhøye strømpriser i Sør-Norge i april til tross for strømstøtten

Han legger frem et kraftig hopp i resultatene.

  • Det konsernet kaller underliggende driftsresultat steg til 18 milliarder kroner, en oppgang på 10,7 milliarder kroner fra første kvartal i fjor.
  • Resultatet etter skatt økte samtidig til 11,4 milliarder kroner fra 4,8 milliarder kroner.

Skyhøye kraftpriser

– Russlands invasjon av Ukraina har ført til menneskelige tragedier og usikkerhet rundt tilgang på energi. Krigen har også påvirket en allerede stram markedssituasjon og ført til økt usikkerhet og volatilitet. De høye kraftprisene er krevende for mange konsumenter, sier Rynning-Tønnesen.

Les også

Over 100 ganger dyrere strøm i sør: – Helt sykt

Statkraft peker på de høye kraftprisene. Den såkalte nordiske systemprisen var i snitt på 109 euro per megawattime i kvartalet, mer enn en dobling fra 42 euro i tilsvarende periode i fjor.

Statkraft hadde en samlet kraftproduksjon på 18,5 terrawattimer. Det var 2,1 Twh mindre enn i første kvartal i fjor, en nedgang konsernet tilskriver hovedsakelig lavere produksjon av norsk vannkraft og tysk gasskraft.

Milliardresultat

I tillegg var resultatet høyere fra konsernets markedsaktiviteter.

Avdelingen har ansvar for å redusere risiko gjennom å prissikre deler av kraftgigantens produksjon, men forøker også å tjene penger på kortsiktig spekulasjon i markedet.

Markedsaktivitetene bidro med et underliggende driftsresultatet på 4,7 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 976 millioner i første kvartal i fjor, viser rapporten.

I 2021 gikk imidlertid dette området på et milliardtap.

Publisert: