Ukraina-krigen: Dette har skjedd

Torsdag 30.juni

  • VG
Publisert: Publisert:

Fredag 24. juni

  • Ukraina trekker styrkene ut av Sievjerodonetsk: – Vi må dessverre trekke våre tjenestemenn tilbake fra Sievjerodonetsk. Det gir ikke mening å bli stående i tapte stillinger, og antall døde stiger, sier guvernør Serhij Hajdaj i Luhansk fylke i Donbas-regionen fredag morgen. Det har i ukevis pågått harde kamper om kontroll over den strategisk viktige byen.
  • Russland hevder de kontrollerer to nye byer: De russiske styrkene og den selverklærte utbryterrepublikken Folkerepublikken Luhansk (LPR) sier fredag morgen at de har tatt kontroll over småbyene Hirske og Zolote. Det hevder en offiser i de prorussiske styrkene ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået TASS. Han hevder at de har drept de ukrainske styrkene som befant segi området.
  • Mener Russland har personellmangel: Det britiske forsvarsdepartementet mener det ser ut til at Russland sliter med å få inn nok personell med lufttrening. Det skriver de i sin daglige etterretningsrapport fredag. Dette har bakgrunn i at ukrainske styrker sier de har tatt en russisk pilot til fange, etter å ha skutt ned et russisk fly. Piloten har innrømt å tilhøre Wagner-gruppen, som består av leiesoldater.

Torsdag 23. juni

Onsdag 22. juni

  • Mener journalist ble henrettet: Den ukrainske fotojournalisten Maks Levin og soldaten som ledsaget ham, ble henrettet i russiskkontrollert territorium, mener Reportere uten grenser (RSF). Pressefrihetsorganisasjonen har gjennomført en etterforskning i skogområdet nord for Kyiv der Levin ble funnet død 1. april.
  • Hevder våpenleveranse er ødelagt: I en uttalelse onsdag hevder det russiske forsvarsdepartementet å ha destruert våpen av typen M777 Howitzers, som er sendt til Ukraina fra vesten.
  • Skal trene opp ukrainere: Det tyske militæret planlegger å lære opp ukrainske soldater i bruk av artillerivåpenet Mars II, uttalte den tyske forsvarsministeren Christine Lambrecht til det tyske parlamentet onsdag. Opplæringen skal finne sted i Tyskland så tidlig som neste uke. Tyskland skal levere tre slike våpensystemer til Ukraina så snart opplæringen er gjennomført.
  • Flere drept i bombinger: Fem kvinner skal være drept som følge av bombeangrep mot landsbyen Prysjib i Kharkiv, skriver Euromaidan Press ifølge The Guardian.

Tirsdag 21. juni

  • Ber hæren være klar: Den britiske hærsjefen ber i et internt brev soldatene sine være klare til å konfrontere trusselen fra Russland. Signaliserer at de mener alvor, mener norsk professor.
  • Bekreftet borerigg-angrep: Ukraina innrømmer at de angrep boreplattformer som ble brukt av det russiske militæret utenfor kysten av Krim-halvøya i Svartehavet.
  • Putin vil styrke militæret: Putin sa tirsdag at Russland vil ruste opp sine militære styrker ytterligere, ifølge Reuters. Putin uttaler at Sarmat-missilet vil bli utplassert for tjeneste i løpet av året. Missilet er hypersonisk og kan reise med en hastighet på over 25 000 kilometer.
  • Ukraina har fått mer kontroll i Svartehavet: Ukrainske styrker melder om vellykket bruk av sjømålsraketten Harpoon for første gang, ifølge det britiske forsvarsdepartementet. Ifølge det britiske forsvarsdepartementet, har Ukraina i stor grad nøytralisert Russlands evne til å etablere kontroll over områdene nordvest i Svartehavet.
  • Russland med fremskritt i Luhansk: Russiske styrker har erobret flere landsbyer rundt byene Lysytsjansk og Sievierodonetsk. Samtidig holder ukrainske styrker stand i Lysytsjansk til tross for russiske artilleriangrep.

Mandag 20. juni

Søndag 19. juni

  • Hevder Russland vil intensivere angrep: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at Russland trolig vil intensivere angrepene i påvent av EUs beslutning om å Ukraina status som kandidat til å bli med i unionen. Russlands president sa tidligere denne uken at Russland ikke har noen innvendinger mot at Ukraina eventuelt blir EU-medlem.
  • Gir ikke Sør-Ukraina til noen: – Vi vil ikke gi sør til noen, alt vil tas tilbake og havområdene vil bli trygge og ukrainske igjen, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en tale til folket.
  • Russiske tropper rykker inn mot Kharkiv: Situasjonen nord for Kharkiv, Ukrainas nest største by, tilspisser seg. Russiske styrker har prøvd å rykke nærmere for å bombe byen igjen.
  • Problemer med moralen: Fire måneder med brutale kamper i Ukraina har ført til store belastninger på soldater på begge sider. Det har rammet kampmoralen, ifølge britisk etterretning.

Lørdag 18. juni

  • Nedgang i ukrainsk kornproduksjon: Analyser av satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar viser en nedgang i ukrainsk kornproduksjon. Områdene med størst årlig prosentvis nedgang i kornproduksjonen er Tsjernihiv-regionen og Zjytomyr-regionen, med et fall på henholdsvis nesten 70 prosent og 67 prosent, melder BBC.
  • Harde kamper ved Sievjerodonetsk: Det pågår harde kamper i flere landsbyer utenfor byen Sievjerodonetsk i Øst-Ukraina- – Våre forsvarere kjemper mot russere i alle retninger, sier guvernør Serhij Hajdaj i fylket Luhansk på meldingstjenesten Telegram.
  • Ønsker nye fredsforhandlinger: Myndighetene i Ukraina sier de ønsker å gjenoppta fredsforhandlingene med Russland i slutten av august.Planen er at de ukrainske styrkene innen den tid skal ha iverksatt flere motangrep mot Russlands invasjonsstyrker.
  • Zelenskyj ved fronten: Lørdag besøkte Ukrainas president fronten ved byen Mykolajiv, sørøst i Ukraina, i en sjelden reise utenfor Kyiv. En video postet på Zelenskyjs offisielle Telegram-kanal, viste at presidenten delte ut medaljer og lot seg avbilde med soldater.

Fredag 17. juni

  • Putin taler til folket: I en tale til sitt russiske folk, gikk president Vladimir Putin hardt ut om Vesten. Han hevdet at han ikke har skylden for den høye inflasjonen i verden. Presidenten kommer med en rekke angrep spesielt mot USA: – USA kan når som helst stjele andres penger når de ikke liker noe, raste han, i en henvisning til sanksjonene mot landet.
  • Hackerangrep utsatte presidenttalen: Putins tale måtte utsettes med mer enn én time etter et massivt hackerangrep mot det som er en stor økonomikonferanse i Putins fødeby St. Petersburg.
  • Ingen Eurovision i Ukraina: Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har fredag bedt britiske BBC om å arrangere neste års Eurovision Song Contest, som følge av krigen i Ukraina. Det ukrainske bidraget vant årets konkurranse, og landet skulle derfor egentlig få være vertskap for konkurransen neste år.
  • Tror 15.000 dollarmillionærer vil ut av Russland: I sin daglige morgenrapport skriver det britiske forsvarsdepartementet fredag at russiske migrasjonssøknader tyder på at hele 15.000 dollarmillionærer forsøker å komme seg ut av landet. Russlands rikeste næringslivstopper og oligarker er trolig er blant de i landet som er mest skeptiske til krigen.

Torsdag 16. juni

  • Alle broer til Sievjerodonetsk trolig ødelagt: I sin daglige morgenrapport, skriver det britiske forsvarsdepartementet torsdag at alle broer til Sievjerodonetsk over elven Donets trolig har blitt ødelagt. De mener Ukraina sannsynligvis har klart å trekke tilbake store deler av sine kampstyrker, men beskriver situasjonen som «ekstremt vanskelig for de ukrainske styrkene». Siden broene nå er ødelagt, mener forsvarsdepartementet at Russland nå enten vil forsøke å krysse elven uten, eller konsentrere seg om andre fronter i krigen.
  • Russiske styrker angivelig underbemannet: Forsvarsdepartementet mener også at de har etterretning som tyder på at de russiske styrkene nå opererer med underbemannede grupper. Enkelte av Russlands bataljoner skal nå ha så få som 30 medlemmer, mot normalt mellom 600 og 800 soldater. På frontlinjen skal kampene ha utvikler seg til kamper mellom små grupper

Onsdag 15. juni

Tirsdag 14. juni

  • Tilbud om å overgi seg: Russlands forsvarsdepartement skal ha tilbudt ukrainske styrker i Sievjerodonetsk, å overgi seg. Dette kommer samtidig som Ukraina har bedt om å få evakuere sivilie fra kjemikaliefabrikken Azot.
  • Dårlig trente soldater: Russland fortsetter å sende dårlig trente frivillige soldater og reservestyrker til krigen i Ukraina, skriver amerikanske Institute for the study of war (ISW) i sin nyeste oppdatering.
  • Hevder at kun en brøkdel av våpnene som ble lovet er levert: Den ukrainske viseforsvarsministeren Anna Maljar sier at Ukraina kun har mottatt ti prosent av våpnene som Vesten har lovet å gi. Hun tar til orde for en fast tidsplan for våpenleveranser.

Mandag 13. juni

  • Ber Tyskland om mer hjelp: Ordfører Vitalij Klitsjko i Kyiv ber Tyskland gjøre mer for at Ukraina skal være i stand til å fortsette kampen mot Russland.
  • Anklager Russland for krigsforbrytelser: Hundrevis av sivile er drept i russiske angrep, mange utført med klasebomber, mot den ukrainske storbyen Kharkiv, hevder Amnesty International i en rapport.
  • Samtlige broer til Sievjerodonetsk ødelagt: Det pågår intense kamper i Sievjerodonetsk. Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj sier at samtlige av de tre broene over elven Donets til Sievjerodonetsk er ødelagte.

Søndag 12. juni

  • Advarer om russiske våpen: I sitt forsøk på å erobre det østlige Ukraina bruker trolig Russland gamle våpen som forårsaker store antall falne, sier britiske forsvarseksperter. Russiske bombefly har etter alt å dømme sluppet seks tonn tunge missiler fra 60-tallet som er beregnet på å senke skip, i Ukraina, sier det britiske forsvarsdepartementet.
  • Sårede soldater i Norge: De første sårede ukrainske soldatene ankom Norge søndag. Soldatene skal få behandling på norsk sykehus for å avlaste det pressede ukrainske helsevesenet.
  • Vil ikke benåde: Dødsdommen til tre utenlandske soldater blir stående, opplyser en separatistleder i Donetsk søndag. Han ser ingen grunn til å endre dommen til to britiske og en marokkansk fremmedkriger som har kjempet for Ukraina.

Lørdag 11. juni

  • Kampene øst i Ukraina: – Russerne presser på fra øst og ukrainerne holder i vest, også er det små bevegelser i alle retninger. De tar lite terreng og det handler mest om å bruke store mengder artilleri for å skyte motstanderne i filler. Det sier oberstløytnant Palle Ydstebø til VG om Sievjerodonetsk, der det de siste ukene har pågått en dragkamp om byen.
  • Russiske baser smadret: Den ukrainske presidentrådgiveren Oleksej Arestovitsj hevder at to russiske baser i det okkuperte Kherson-området er smadret i et ukrainsk artilleriangrep denne uken.
  • Litauen-forslag i Russland: En politiker fra Vladimir Putins parti leverte fredag et forslag til Dumaen om å «oppheve sin godkjenning av Litauens uavhengighet», som ifølge politikeren kan gå ut over landets Nato-medlemskap. Kreml har foreløpig ikke kommentert forslaget.
  • Kan få kandidatstatus neste uke: EU-kommisjonen er klar med Ukraina-innstilling neste uke, opplyste president Ursula von der Leyen lørdag.

Fredag 10. juni

Torsdag 9. juni

  • Angriper kjemikaliefabrikk: Hundrevis av sivile søker tilflukt i en kjemikaliefabrikk i Sievjerodonetsk øst i Ukraina. Situasjonen ligner på det som skjedde på Azovstal-stålverket i Mariupol.
  • Mister 100 hver dag: Hver dag mister det ukrainske forsvaret opptil hundre av sine soldater i kampen mot russiske styrker, sier landets forsvarsminister.
  • Evakuering ikke lenger mulig: 10.000 sivile skal fortsatt være i Sievjerodonetsk, hvor det pågår harde kamper. Ifølge byens ordfører Oleksandr Strjuk er det ikke lenger mulig å evakuere fra byen.
  • Skal ha funnet flere hundre lik: Arbeidere har saumfart Mariupols ruiner og funnet flere hundre lik, ifølge ukrainske myndigheter. I flere bygninger har de funnet mellom 50 og 100 drepte mennesker, hevder de. Minst 21.000 sivile i Mariupol ble drept under den flere måneder lange russiske beleiringen, har ukrainske myndigheter tidligere anslått.
  • Skal ha tatt landsby: Russiske styrker er nå tilstede øst for Sviatohirsk, melder The Institute for the Study of War (ISW), som også skriver at ifølge russiske kilder har russiske styrker tatt landsbyen Tetyanivka, som ligger på andre siden av (sør for) Seversky Donets-eleven.
  • Konstante angrep: Ukrainske soldater som forsøker å holde stand i Sievjerodonetsk, blir utsatt for konstante artilleriangrep fra russiske styrker, ifølge Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj. Ingen vil gi opp, sier han. The Institute for the Study of War (ISW) tror ukrainerne er mer opptatt av å påføre russerne så mye skade på deres personell som mulig enn å beholde kontroll over hele byen.
  • Øker innsatsen i retning Izium: Britisk etterretning melder at russerne har økt innsatsen for å avansere sør for Izium. Russlands fremdrift i området stoppet nærmest opp i april etter at ukrainske styrker ifølge etterretningen utnyttet seg godt av landskapet. Britene tror Russland har brukt tiden siden de feilet i Kyiv å gjenoppbygge avdelingene som nå er i dette omårdet, men skriver i sin daglige rapport at de russiske styrkenes kapasitet trulig fremdeles er redusert.

Onsdag 8. juni

  • Enorme mengder artilleriangrep: Siden månedsskiftet mars/april har russiske styrker prøvd å rykke ned fra Izium mot den strategisk viktige byen Slovjansk. Nye satellittbilder tatt nordvest for byen på mandag gir innblikk i hvor omfattende bombingen er:
Dette jordet nordvest for Slovjansk er fullstendig dekket av krater fra artilleriild.
Byen Dolyna ligger langs hovedveien som strekker seg fra Izium til Slovjansk, nettopp der hvor russiske styrker prøver å rykke frem. Satellittbilder fra mandag viser hvordan artilleriild treffer områder rundt byen.
  • Prøver å bryte gjennom ukrainsk forsvar: Russiske styrker har altså lenge prøvd å bryte gjennom det ukrainske forsvaret langs hovedveien ned fra Izium mot Slovjansk:
Etter at russiske styrker tok byen Lyman 26. mai, kommer de også inn mot Slovjansk fra denne retningen.
  • Hevder Russland ikke har hele Sievjerodonetsk: Den russiske strategien går ut på å bruke massiv artilleriild på å tilintetgjøre «alt i sin vei» før bakkestyrker kan rykke inn, mener tankesmien Institute for the study of war i en analyse. Den strategien har de brukt i kampen om byen Sievjerodonetsk, som de anslår at Russland nå har tatt mesteparten av. Luhansk-guvernøren skriver på Telegram onsdag morgen at det fortsatt pågår gatekamper i byen og at de ikke skal overgi den.
  • Motangrep i Kherson: Ukrainske styrker har i det siste klart å slå tilbake mot russerne flere steder. Det britiske forsvarsdepartementet melder onsdag at Ukraina har hatt noe fremgang med sine motangrep i den okkuperte byen Kherson.
  • Våpen fra Norge til Ukraina: Norge har donert 22 artilleriskyts av typen M109 med utstyr og reservedeler, samt artilleriammunisjon til Ukraina. Norge har også hatt opplæring av ukrainske styrker for å kunne bruke våpnene, denne treningen har skjedd i Tyskland.

Tirsdag 7. juni

  • Meldinger om kolerautbrudd: Det har kommet meldinger om et mulig kolerautbrudd i havnebyen Mariupol. En talsmann for byens ordfører sier at situasjonen i byen stadig forverres på grunn av at mange lik fortsatt ligger ute. Kolera forårsakes av en bakterie som smitter lett når sanitærsituasjonen er dårlig.
  • Russlands fremgang ved Popasna har stagnert: Ifølge britisk etterretning har russiske styrker hatt fremgang ved byen Popasna i løpet av mai, men stagnert den siste uken. Meldinger om artilleriangrep nær Izium tilsier at Russland forbereder seg på en ny offensiv i nord, skriver de i en oppdatering tirsdag.
  • Tror på EU-medlemskap: President Volodymyr Zelenskyj sier han er sikker på at Ukraina vil bli gitt status som kandidatland i EU i løpet av de neste ukene, trass i Tysklands motstand, sa presidenten i en videotale.
  • Forlot FN-møte: Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia forlot et møte i Sikkerhetsrådet etter at EU-president Charles Michel anklaget Moskva for å skape en global matkrise.

Søndag 5. juni

  • Eksplosjoner i Kyiv: Ukrainas hovedstad Kyiv ble rammet av de verste rakettangrepene på flere uker da Russland skjøt raketter mot flere mål i Kyiv og byens forsteder ved daggry. Militær og sivil infrastruktur ble truffet, ifølge det ukrainske militæret. Det er ikke meldinger om drepte.
  • Trusler fra Putin: President Vladimir Putin sier at Russland vil angripe nye mål hvis Ukraina får levert langdistanseraketter. USA har lovet å levere nye avanserte raketter til Ukraina, som kan treffe russiske mål på opp mot 80 kilometer avstand.
RAKETTANGREP: Røyken stiger over boligblokkene i Kyiv etter at eksplosjoner rammet hovedstaden søndag morgen.

Lørdag 4. juni

  • Tror krigen vil vare et halvt år til: Mykhailo Podoljak, en av president Zelenskyjs rådgivere, spår at krigen vil vare i ytterligere to til seks måneder avhengig av hvor mye våpen Ukraina får.
  • Vinner fram med luftangrep: Russland oppnår «taktisk suksess» med sine omfattende luft- og artilleriangrep i den utbryterkontrollerte Donbas-regionen, ifølge britisk etterretning. Ved å konsentrere seg om dette området har målrettede angrep fra luften i større grad kunnet støtte en «snikende fremrykking» på bakken, ifølge etterretningsrapporten.
  • Forsterkninger til Sievjerodonetsk: Russland sender nye reservestyrker til den beleirede østukrainske byen i Luhansk fylke, ifølge det ukrainske militæret. Kampene i byen fortsetter lørdag, etter at Russland tok seg inn dit i forrige uke.
  • Takker Norge for artilleri: Valerij Zaluzjnij, sjefen for den ukrainske generalstaben, takker Norge for artillerivogner. En video lagt ut på Facebook skal vise de norske haubitsene i aksjon i Donbas.
  • Tankevekkende kart spres: Kart som viser et like stort område som det Russland har okkupert i Ukraina, bare overført på et annet geografisk område i Europa – i dette tilfellet Norge – sprer seg på sosiale medier:

Fredag 3. juni

  • Bønn: FNs generalsekretær António Guterres gjentar sin oppfordring om umiddelbar stans i krigshandlingene i Ukraina. Guterres påpeker at krigen allerede har tatt flere tusen liv og ført til «ufattelige lidelser», og i tillegg til å drive millioner av mennesker på flukt, har den også «resultert i uakseptable brudd på menneskerettigheter.
  • Måtte lære nye ord: 100 dager med krig har gjort at ukrainerne har måttet lære seg nye og fæle ord som raketter og deportasjoner, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

På dag 100 av krigen oppsummerer vi hvor Russland står:

  • Har tatt områder på størrelse med Bulgaria: En ny statistikk-side VG har satt opp viser at anslagsvis 19 prosent av Ukraina er under russisk kontroll. Ukraina er Europas nest største land, etter Russland. Så selv om det har gått sakte med den russiske fremrykningen - og de har mislyktes i sine mål - så har Russland tatt områder av betydelig størrelse. Den russisk-okkuperte delen av Ukraina er nemlig større en hele landet Bulgaria - eller til sammenligning 30 prosent av Norge.
Til venstre ser du status før den russiske invasjonen 24. februar, med Krim og deler av Donbas i rødt. Bildet til høyre viser situasjonen nå.
  • Uenige om Russlands resultater: Hva Russland egentlig har oppnådd siden 24. februar, hersker det dog uenighet om. Putins talsperson Dmitrij Peskov mener «noen resultater er oppnådd». Natos Jens Stoltenberg sier krigen vil fortsette i lang tid, mens FN slår fast at ingen kommer til å vinne krigen.
  • Rykker frem i Luhansk: Målet om å ta hele landet raskt mislyktes åpenbart. I overgangen mars/april snudde Russland fokuset mot å ta Donbas-området, men heller ikke der kom en stor og rask fremgang. I det siste har Russland dog hatt fremgang i Luhansk - og nå har de anslagsvis 72 prosent av det totale Donbas-området.
  • Hevder Sievjerdonetsk: Det store slaget står nå om de to siste ukrainske byene i Luhansk fylke. Luhansk-guvernøren skriver på Telegram 10.46 at «Sievjerdonotesk holder», altså har ikke russiske styrker tatt full kontroll over byen.

Klikk i kartet i toppen for å se hvordan frontene har endret seg siden krigens start - eller se mer statistikk her over områdene Russland kontrollerer.

Torsdag 2. juni

  • Hundrevis gjemmer seg under kjemifabrikk: Omtrent 800 ukrainere skal gjemme seg i sovjet-æra bomberom under kjemifabrikken Azot i Sievjerodonetsk. Det opplyser en ukrainsk myndighetsperson overfor CNN. Russland har bombet fabrikken.
  • Zelenskyj: Russland har okkupert 20 prosent av Ukraina: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uttaler torsdag at russiske styrker nå okkuperer rundt 20 prosent av Ukraina. Det melder nyhetsbyrået Reuters.
  • Britisk etterretning: Russland har kontroll over viktig by: Russiske styrker har nå kontroll over byen Sievjerodonetsk i Ukraina, melder britisk etterretning. – Dette har ikke vært uten kostnader, og russiske styrker har lidd tap i prosessen, skriver de på Twitter.
  • Hevder Russland har tatt barn: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder at Russland med tvang har fraktet ut 200.000 ukrainske barn. Det dreier seg om barn fra barnehjem, barn som er i følge med sine foreldre, og barn som er blitt separert fra familiene sine. Det hevder han i sin daglige videotale.
  • Rakettsystem til Ukraina: Storbritannia skal sende rakettsystemer av typen M270, med rekkevidde på opptil 80 kilometer, til Ukraina. Det opplyser den britiske forsvarsministeren Ben Wallace i en uttalelse som CNN siterer.
  • Øker oljeproduksjon: EU-diplomater godkjente om sider en sjette sanksjonspakke, der kutt i oljeimport fra Russland var blant tiltakene. Oljeproduserende land er enige om å øke oljeproduksjonen som følge av EUs beslutning om å redusere importen fra Russland. USA varslet også ytterligere sanksjoner.

Onsdag 1. juni

  • Innrømmer tap: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har onsdag kommentert hvor mange ukrainske soldater som daglig blir drept. Ukraina har så langt vært svært tilbakeholdne med å innrømme egne tap, men ifølge Zelenskyj mister mellom 60 og 100 ukrainske soldater livet hver dag slik krigen er nå.
  • Lavrov-trussel: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa under en pressekonferanse onsdag at risikoen for at et tredje land dras inn i krigen «så absolutt finnes». Det sa han som en kommentar på at USA har besluttet å levere mer avanserte rakettsystemer for å hjelpe Ukraina.
  • Nærmer seg kontroll over viktig by: Russiske styrker rykker frem og nærmer seg å ta de siste delene av Luhansk fylke. Sievjerodonetsk er sammen med sin naboby de to siste byene Ukraina kontrollerer i Luhansk fylke. Men nå skriver Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj på Telegram at rundt 70 prosent av byen har falt til de russiske invasjonsstyrkene:
«Noen ukrainske styrker har trukket seg tilbake til mer fordelaktige posisjoner. Andre kjemper fortsatt inne i byen», skriver Luhansk-guvernøren om Sievjerodonetsk, som har vært omringet fra flere sider.
  • Luhansk-guvernøren forsikrer samtidig om at nabobyen Lysytsjansk fremdeles er fullstendig under ukrainsk kontroll. Spørsmålet er hvor lenge det kan vare, når russiske styrker har konsentrert seg om å ta nettopp dette området.
  • Lover mer våpen: USAs president Joe Biden lover Ukraina mer avanserte rakettsystemer i en ny våpenpakke, som er ventet offentliggjort onsdag. Rakettsystemene kan treffe russiske mål på 80 kilometer avstand.

Tirsdag 31. mai

  • Slaget om Sievjerodonetsk pågår for fullt: Russiske styrker fortsetter de massive angrepene mot Sievjerodonetsk. Ifølge guvernør Serhij Hajdaj, har russiske styrker tatt kontroll over «mesteparten av byen». 90 prosent av byen er ødelagt, ifølge guvernøren.
  • Noe fremgang for ukrainerne: President Volodymyr Zelenskyj sier tirsdag kveld at ukrainske styrker har hatt noe suksess nær Kherson i sør, at ukrainske styrker har gjort framgang i Kharkiv-regionen i øst og at de holder tilbake russiske styrker i Zaporizjzja-regionen.
  • Zelenskyj fordømmer russisk havneblokade: Presidenten sier at den russiske blokaden hindrer landet i å eksportere 22 millioner tonn korn. I sin nattlige tale sa Zelenskyj at resultatet av blokaden er fare for sult i landene som er avhengig av dette kornet, noe som kan føre til en ny migrasjonskrise.
  • Hevder å ha funnet 152 lik i stålverket: Russlands forsvarsdepartement oppgir at det er funnet 152 døde ukrainske soldater og krigere i de underjordiske bunkerne i stålverket Azovstal i Mariupol.
  • USA vurderer nye våpenleveranser: Ifølge Wall Street Journal, vurderer amerikanske myndigheter å forsyne Ukraina med våpen som vil gi dem mulighet til å beskyte russiske artillerisystemer. Amerikansk og vestlig rakettartilleri stått høyt på Ukrainas ønskelisten over våpen de siste ukene.

Mandag 30. mai

  • Rykker inn i Sievjerodonetsk: Russiske styrker har rykket inn i sentrum av byen Sievjerodonetsk i Luhansk, ifølge guvernør Serhij Hajdaj. Byen er blant de siste i regionen under ukrainsk kontroll. Guvernøren opplyser at 60 prosent av bygningene i byen er totalskadet, og at én million mennesker i Luhansk er uten vann.
  • Forbereder ny offensiv: Ifølge den ukrainske generalstaben er russiske styrker i gang med å omgruppere seg for å gjenoppta offensiven mot Slovjansk fra Izium og Lyman. 250 våpen og annet militært utstyr skal ifølge ukrainske myndigheter være flyttet til de okkuperte områdene nord for Slovjansk.
  • Donbas er Russlands hovedprioritet: Å ta kontroll over Donbas-regionen er Russlands fremste prioritet i Ukraina, sier russernes utenriksminister Sergej Lavrov. Lavrov sier målet er å presse ukrainske styrker ut av Donetsk og Luhansk, som Russland anerkjente som selvstendige stater like før de invaderte 24. februar.
  • Sikkerhetssjef sparket: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sparket sikkerhetssjefen i Kharkiv. Årsaken er slett arbeid, ifølge presidenten.
  • Sender mer våpen: Tsjekkia planlegger å sende Ukraina ytterligere militærutstyr til en verdi av mellom 24 millioner og 28 millioner euro, ifølge forsvarsminister Jana Cernochova. Det vil si mellom 244 millioner og 284 millioner kroner.

Søndag 29. mai

  • Vanskelige kamper: Ukraina holder stand mot tunge russiske angrep mot byene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i Luhansk, men styrkene står overfor «ubeskrivelig vanskelige» forhold. Det sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale lørdag.
  • Frykter nederlag: ISW skriver søndag at det ukrainske militæret står overfor den mest alvorlige utfordringen siden isoleringen av Azovstal-anlegget i Mariupol. Ifølge instituttet, kan ukrainske styrker lide et betydelig taktisk nederlag de kommende dagene dersom Sievjerodonetsk faller. Samtidig skriver de at et slikt utfall på ingen måte er sikkert.
  • Ukrainsk motoffensiv: Ukrainske myndigheter sier de har innledet en motoffensiv mot russiske styrker i sør og rykket fram flere kilometer mot Kherson. – Ukrainske styrker har fortsatt sine offensive operasjoner og har presset fienden tilbake ni kilometer i Beryslav-distriktet, sier Serhij Hlan som sitter i regionrådet i Kherson, ifølge CNN.
  • Atomvåpen usannsynlig: Det er usannsynlig at Russland kommer til å bruke taktiske atomvåpen i krigen mot Ukraina, sier landets ambassadør til Storbritannia i et intervju med BBC. Ambassadør Andrej Kelin sier til BBC at bruk av atomvåpen i en slik konflikt vil være i strid med regler i det russiske forsvaret.

Lørdag 28. mai

  • Frykter å bli omringet: Ukraina kan bli nødt til å trekke styrker ut av Luhansk-regionen øst i landet i takt med at russerne gjør framskritt. Russiske styrker har gjort framskritt i Luhansk og Donetsk. Luhansks guvernør Serhij Hajdaj sier at russiske styrker har tatt seg inn i Sievjerodonetsk, den største byen i Donbas som Ukraina fortsatt har kontroll over.
  • Zelenskyj: Donbas vil bli ukrainsk igjen: President Volodymyr Zelenskyj lover at Donbas-regionen øst i landet vil «bli ukrainsk igjen». I sin daglige videotale kalte han situasjonen i regionen for «svært vanskelig». Han viste videre til at Russland har trappet opp både med tanke på personell og våpen i regionen.

Fredag 27. mai

  • Russland intensiverer angrepene rundt Kharkiv: Selv om de russiske styrkene hovedsakelig er konsentrert i Donbas-regionen, har de intensivert artilleriangrepene rundt Kharkiv for å prøve å ta tilbake kontrollen over territoriet nord for byen, ifølge ISW.
  • Ny by kan være erobret: Russiskstøttede separatister i Ukraina sier de har tatt kontroll over den strategisk viktige byen Liman i Donetsk. Byen ligger langs en vei som fører til viktige byer som fortsatt er under ukrainske kontroll, og er et viktig knutepunkt for jernbanen.
  • Krigsforbryterrettssak: To russiske soldater som anklages for krigsforbrytelser i Ukraina, møtte torsdag i et andre rettsmøte i Kotelva nordøst i landet. De to, Aleksandr Ivanov og Aleksandr Bobykin, er tiltalt for med overlegg å ha rettet rakettangrep mot sivile bygg. Begge har erkjent straffskyld.

Torsdag 26.mai

  • Her gjør russerne fremrykk: Russiske styrker skal snart ha full kontroll på byen Liman i Donetsk, som er et viktig knutepunkt for jernbanen. Generalstaben i Ukraina melder også at russerne gjør fremrykk i Sievierodonetsk i Luhansk, samt Bakhmut og Avdijivka i Donetsk.
  • Hevder Russland flytter missiler: Ifølge det ukrainske militæret flytter Russland nå missil-systemer til Brest i Hviterussland, nær grensen til Ukraina. Ukrainerne frykter at disse vil bli brukt mot mål vest i Ukraina.
  • Scholz: Putin kan ikke få vinne krigen: Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz går hardt ut mot Vladimir Putin og hans invasjon i Ukraina. Under et møte uttalte han at Putin ikke kan få vinne krigen, og at han var sikker på at han ikke vil gjør det heller.
  • Massegrav med 150 mennesker: Lokalt politi begravde minst 150 mennesker i en massegrav i Lysytsjansk i Luhansk-regionen øst i Ukraina, ifølge regionens guvernør Serhij Hajdaj. Det er både ofre av russiske luftangrep og folk som har dødd av naturlige årsaker som er begravet i massegraven, ifølge Hajdaj.
  • Lover å la utenlandske skip forlate havner i Svartehavet: Russlands forsvarsdepartement lover å åpne en trygg korridor slik at utenlandske skip kan forlate havner i Svartehavet. Den russiske generalobersten Mikhail Mizintsev sier at 70 utenlandske fartøy fra 16 forskjellige land befinner seg i seks havner i Svartehavet, blant dem Odesa, Kherson og Mykolajiv.

Onsdag 25.mai

  • Russland sier havnen i Mariupol er åpnet igjen: Havnen i den okkuperte ukrainske byen Mariupol er åpnet igjen etter å ha blitt ryddet for miner, sier Russlands forsvarsdepartement. Den strategisk viktige havnebyen ved Azovhavet falt nylig til russiske styrker etter en langvarig beleiring. Skip med rundt 3.000 tonn metallprodukter vil snart seile fra Mariupol til den sørrussiske byen Rostov-na-Donu.
  • Russland dropper øvre aldersgrense for soldater: Russland opphever den øvre aldersgrensen for å verve seg til militæret. I dag kan kun russiske borgere mellom 18 og 40 år verve seg, mens utenlandske borgere må være mellom 18 og 30 år. Bakgrunnen er et ønske om å styrke det russiske militæret. Det meldes også om at Putin har økt lønnen til soldatene som kjemper i Ukraina.
  • Varsler hovedslag om Luhansk denne uken: Ukrainske styrker kjemper en desperat kamp for å beholde de siste byene i Luhansk fylke i øst – særlig Sievjerodonetsk. I en morgenoppdatering maler Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj et mørkt bilde: Han skriver at «bombardementet av Sievjerodonetsk øker eksponentielt», at det i går var kamper i utkanten av byen, at «russerne konsentrerer all sin innsats om å ta Luhansk-regionen» og at «hovedslagene vil finne sted denne uken»:
Russiske styrke har sakte rykket inn fra sør og nord for å omringe Sievjerodonetsk. I tillegg prøver de å gå fra Popasna i retning Bakhmut - og ta den siste store hovedveien som forsyner de ukrainske styrkene som forsvarer Sievjerodonetsk.
  • Mener bykampen kan bli vanskelig: Tankesmien Institute for the study of war påpeker dog at russiske styrker – hvis de først lykkes i å omringe Sievjerodonetsk de nærmeste dagene – trolig vil slite med å ta selve byen. De trekker frem at russiske styrker ikke har lyktes i å rykke raskt frem når de har prøvd å ta store urbane områder tidligere i krigen. Det viste både den lange kampen om Mariupol og angrepene mot Kyiv. Og det har gått sakte fremover for russiske styrker i kampen om Luhansk og Donetsk.
HARDE KAMPER: Røyk steg i går opp etter angrepet på en fabrikk i Soledar, som ligger like nord for Bakhmut. Det pågår harde kamper om området vest for Popasna, som rommer den siste åpne hovedveien inn til den ukrainsk-kontrollerte delen av Luhansk.

Tirsdag 24.mai

  • Mest aktive fase: En talsperson for Ukrainas forsvarsdepartement sier at Russlands invasjon nå er i den mest aktive fasen, ifølge Reuters. I kartet over kan du se hvor det nå pågår aktive kamper.
  • 25 kilometer skiller russiske styrker: I sin morgenrapport påpeker britisk etterretning at russiske styrker som kommer inn fra nord og sør for å omringe  Lysytsjansk og Sievjerodonetsk nå er skilt av drøyt 25 kilometer med ukrainsk-kontrollert territorium. Britisk etterretning understreker at Russland har økt intensiteten i sine operasjoner for å omringe byene. Hvis Russland tar denne lommen rundt Sievjerodonetsk, vil de ha hele Luhansk fylke under russisk okkupasjon, påpeker britene.
I områdene med firkant var det betydelige kamper mandag, ifølge tankesmien institute for the study of war (ISW). Russiske styrker stormet ifølge Readovka News byen Zolote. Det ukrainske forsvarsdepartmentet sa også at russiske stryker prøvde å bryte gjennom forsvaret rundt Toshivka og flere landsbyer utenfor Popasna.
  • Norge sender artilleri: Norge bidrar sammen med andre Nato-land med haubitser og ammunisjon til artilleri i Ukraina. Det opplyste USAs forsvarsminister Lloyd Austin på en pressekonferanse i Washington mandag kveld. Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere opplysningene fra USA.
  • 200 lik funnet i Mariupol: 200 lik er funnet i ruinene av en boligblokk i okkuperte Mariupol. Likene som lå i kjelleren av bygget, var i ferd med å råtne og det var sterk lukt i hele nabolaget, ifølge en rådgiver for Mariupols ordfører.

Mandag 23.mai

  • Den store kampen om Luhansk: Russiske styrker presser på for å ta de to siste byene som Ukraina kontrollerer i Luhansk fylke:  Lysytsjansk og Sievjerodonetsk.
  • Har rykket nærmere «livets vei»: De siste dagene har russiske styrker tatt flere mindre landsbyer nord og nordvest for Popasna, ifølge tankesmien Institute for the study of war:
Russerne nærmer seg dermed den siste store motorveien (uthevet i svart) som binder Lysytsjansk og Sievjerodonetsk sammen med resten av Ukraina, omtalt av lokale myndigheter som «livets vei». Lokale myndigheter meldte søndag at det stadig blir vanskeligere å få varer inn til Luhansk.
  • Sievjerodonetsk mer isolert: Serhij Hajdaj, som leder den militære administrasjonen i Luhansk, melder mandag morgen om kamper nordøst og sørøst for byen. I forrige uke sprengte russerne også den store broforbindelsen mellom  Lysytsjansk og Sievjerodonetsk:
Det gjør det vanskeligere for ukrainerne å frakte forsyninger inn til byen - og flyktninger ut.
Broen binder de to byene sammen. Nå ligger Sievjerodonetsk enda mer isolert igjen på østsiden av elven, hvor russiske styrker presser på fra flere retninger.
  • Første dom for krigsforbrytelser: Den russiske soldaten Vadim Shishimarin (21) tilstår drapet på en 62 år gammel mann i Ukraina i februar. I dag ble han dømt til livsstid i fengsel. Ukraina etterforsker nå om lag 13.000 anklager om krigsforbrytelser, og det er tatt ut siktelse mot 48 russiske soldater.
  • Hevder tap på Afghanistan-nivå: Britisk etterretning hevder i sin morgenoppdatering at Russland trolig har lidd like store tap i Ukraina som Sovjetunionen gjorde gjennom sin ni år lange krig i Afghanistan (ifølge sovjetiske kilder ble rundt 15.000 drept i Afghanistan).
  • Russisk FN-diplomat skal ha trukket seg: Den russiske FN-diplomaten Boris Bondarev skal ha trukket seg fra Russlands FN-delegasjon i protest mot sitt eget land.

Søndag 22.mai

  • Advarer om matkrise: Krigen i Ukraina kan forårsake en global matkrise som kan vare i årevis, advarer FN.
  • Harde kamper i Luhansk: Det pågår harde kamper nær byene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i fylket Luhansk, ifølge den ukrainske generalstaben. Ukrainske styrker utsettes for russiske artilleriangrep langs hele frontlinjen, opplyser de ukrainske militære lederne søndag.
  • Vil ikke gi opp landeområder: Søndag understreker Ukraina at de ikke er villige til å overgi landområder til Russland - at de vil ha en fullstendig gjenoppretting av Ukrainas grenser. Ukrainas holdning har blitt mer og mer kompromissløs de siste ukene, ettersom Russlands militære opplever tilbakeslag, skriver Reuters.

Lørdag 21. mai

  • Russland hevder ukrainske styrker har overgitt seg: Forsvarsdepartementet i Russland hevder at den siste gruppen ukrainske styrker som befant seg i stålverket i Mariupol har overgitt seg. I tillegg melder russerne at de har ødelagt en mengde våpen vest for Kyiv.
  • Mangel på droner er et problem for Russland: Britisk militæretterretning sier i deres daglige Ukraina-oppdatering at de russiske styrkene i økende grad sliter med mangel på overvåkningsdroner. Slike droner brukes av begge sider for identifisere militære mål. Ifølge britene skyldes mangelen på russiske droner produksjonsproblemer som følge av sanksjoner.
  • Grønt lys for russisk gass: Italia og Tyskland gir grønt lys for at russisk gass kan kjøpes uten å bryte sanksjonene, så lenge betalingene skjer i russisk valuta, ifølge kilder som Reuters har snakket med. De to landenes konklusjoner skal være resultat av konsultasjoner med EU-kommisjonen.

Fredag 20. mai

  • Ingen russisk suksess på østfronten: Ifølge Institute of the Study of War (ISW) har russiske styrker uten suksess forsøkt å gjenoppta offensive operasjoner sørvest for Izium. De skal dermed ikke har gjort noen fremrykninger i retning mot Sievjerodonetsk, som er området hvor det neste store slaget kan komme til å stå.
  • Sliter med å få kontroll: ISW melder også at russerne sliter med å etablere administrativ kontroll over Mariupol, at de i Kharkiv-provinsen har fokusert på å beholde posisjonene sine, for å unngå ytterligere ukrainske fremrykninger og at et russisk militærtog, samt to jernbanelinjer, skal ha blitt sprengt i Melitopol, sør i Ukraina.
  • Beordrer gjenværende soldater om å overgi seg: Den ukrainske militærledelsen har gitt ordre om å redde soldaters liv og stanse forsvaret av Mariupol, melder Azov-bataljonen, som i flere uker har vært fanget i det beleirede stålverket Azovstal. Døde soldater ble fredag fraktet ut av stålverket.
  • Tror russiske Mariupol-soldater raskt vil bli stasjonert i Donbas: Britisk etterretning skriver i sin daglige rapport at så snart Russland har sikret Mariupol, er det sannsynlig at de vil flytte styrkene for å styrke de militære operasjonene i Donbas.
  • Konstante angrep mot Odesa-regionen: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det pågår konstante angrep mot Odesa-regionen, og mot byene i det sentrale Ukraina. Han sa også at Donbas-regionen er fullstendig ødelagt og at Ukraina gjør fremskritt i Kharkiv-regionen.

Torsdag 19. mai

  • Hevder det er folk igjen i stålverket: At russiske styrker i går fortsatte luft- og artilleriangrepene mot stålverket i Mariupol, betyr at det «høyst sannsynlig» er ukrainske styrker igjen der inne, mener tankesmien Institute for the study of war (ISW). De har imidlertid ikke klart å bekrefte påstandene fra seperatistleder Denis Pushilin om at det er folk igjen der inne.
  • Nye overgiveler: Torsdag hevder Russland at 771 soldater har overgitt seg det siste døgnet og 1730 totalt siden 16. mai. Fremtiden til soldatene som har overgitt seg, er høyst usikker.
OVERGITT SEG: Ifølge Ukrainas forsvarsledelse var alle kampoperasjoner i Mariupol stanset tirsdag og de gjenværende soldatene på Azovstal-stålverket hadde fått ordre om å overgi seg.

Onsdag 18. mai

  • Utfordrende for Russland: Russerne står og stamper, og ingenting tyder på en umiddelbar endring. Det er militæranalytiker Palle Ydstebøs korte oppsummering av situasjonen på frontlinjene i krigen akkurat nå. «For russerne ser det dårlig ut fordi de ikke har kommet i gang med den offensiven de har ønsket seg i Donbas. De har ikke klart å bygge opp nok slagkraft til å bryte gjennom ukrainerne», sier han.
  • Erklærer seg skyldig i krigsforbrytelser: Den russiske soldaten som er stilt for retten i Ukraina for krigsforbrytleser har ifølge nyhetsbyrået AFP erklært seg skyldig. Den ukrainske avisen Obozrevatel skriver at 21-åringen har forklart at han ble beordret av en offiser til å skyte en ubevæpnet, sivil mann på sykkel.
  • Mener Russland har et «betydelig ressursproblem»: Britisk etterretning skriver i sin daglige rapport at Russland har brukt et betydelig antall hjelpetropper i sitt forsøk på å slå ned den ukrainske motstanden. Dette inkluderer tsjetsjenske styrker. Ifølge rapporten vitner dette om at Russland har et «betydelig ressursproblem».
  • Ødela to russiske våpendepoter: Ukrainske styrker har ødelagt to russiske ammunisjonsdepot i Kherson-distriktet, ifølge ukrainske militærmyndigheter. De opplyser også at kampene mot de russiske styrkene fortsetter rundt Mykolajv og Kherson-området

Tirsdag 17. mai

Mandag 16. mai

  • Sier Russland angrep sykehus: Et sykehus i Sievjerodonetsk i Luhansk ble søndag truffet i russiske luftangrep, hevder Luhansk-guvernøren. Ni sivile ble såret i angrepene, melder guvernøren på Telegram. Tankesmien Institute for the study of war (ISW) mener at Russland nå vil prioritere slaget om Sievjerodonetsk, en av de siste byene i Luhansk som Ukraina fortsatt kontrollerer:
  • Holder nå en liten del av Luhansk: Tross kraftige russiske framstøt, har ukrainske styrker fortsatt kontroll på omtrent 10 prosent av Luhansk-oblasten øst i Ukraina, hevder guvernøren. Tankesmien ISW mener russiske styrker nå endrer fokus hit, mot Sievjerodonetsk og det gjenstående Luhansk, etter å ha hatt lite fremgang i sin fremrykning fra Izium ned mot Slovjansk.

Søndag 15. mai

  • Sliter i Donbas: Ifølge britisk etterretning har de russiske troppene i Donbas mistet momentum og har falt «betydelig bak skjema» i Donbas.
  • «Store russiske tap»: Britisk etterretning skriver i sin daglige oppdatering at Russland trolig har lidd tap tilsvarende en tredjedel av bakkestyrkene som de hadde i februar. Britene påpeker at Russland har betydelig mangel på utstyr, i tillegg til mangel på etterretning, overvåking og rekognoseringsdroner. Ukraina hevder at Russland de siste dagene har lidd spesielt store tap på sin fremferd vestover i Luhansk og Donetsk, skriver CNN.
  • Eurovison i Mariupol: Etter Ukrainas seier i Eurovision, sier landets president Volodymyr Zelenskyj at han vil arrangere neste års konkurranse i et fritt, fredfullt og gjenbygd Mariupol.

Lørdag 14. mai

  • Mener Ukraina har vunnet slaget om Kharkiv: Ordføreren i Kharkiv, Ihor Terekhov, sier lørdag at russerne har trukket seg ut av byområdet. Ifølge tenketanken Institute for Study of War (ISW) ser det ut til at Ukraina har vunnet slaget om Ukrainas nest største by.
  • Krigen er i en tredje fase: Rådgiver Viktor Andrusiv i det ukrainske innenriksdepartementet sier Russlands krigføring har beveget seg fra de første forsøkene på overtagelse, til forsøkene på å omringe byer til planer om det han kaller «en langvarig krig».
MOT KHARKIV: En utbrent bil står på veien nord i Kharkiv. Zelenskyj sier ukrainerne fortsetter å gjenerobre områder rundt den østlige byen.
  • «Veldig vanskelig» situasjon i Donbas: Ukrainas president Zelenskyj sier lørdag at at situasjonen i Donbas-regionen fortsatt er veldig vanskelig. Han sier russiske styrker fortsatt forsøker å demonstrere en form for seier, og beskriver det som galskap.
  • «Frontlinjene er et helvete» sa den ukrainske politikeren Oleksandra Ustinova under et møte i Washington, D.C. Hun fortalte at de stadig mister flere menn, og flere nå enn da krigen først brøt ut. Ustinova ba samtidig amerikanerne om luftforsvarssystemer og kampfly.
  • 41 russere mistenkt for krigsforbrytelser: Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktovas opplyser at hennes kontor forbereder 41 saker mot russiske soldater for krigsforbrytelser.
  • Ukraina vant Eurovision: President Zelenskyj gratulerer vinnerne, og sier han ønsker å avholde neste års musikkonkurranse i «et fritt Mariupol».

Fredag 13. mai

  • Ser tegn på mindre ambisiøs plan i øst: Tankesmien Institute for the study of war (ISW) tror russiske styrker kan være i ferd med å gi opp målet om å rykke inn fra Izium for å omringe ukrainske styrker. Russerne har nemlig prøvd å komme inn mot Slovjansk fra hovedveiene inn mot byen fra nord og sør, noe som ville omringet ukrainske styrker som kjemper langs fronten - fronten som går i en slags bue fra Izium og ned til Donetsk:
  • Tankesmien ISW påpeker at russiske styrker dog har hatt lite fremgang i sin fremrykning fra Izium – og mener de ser en betydelig «reduksjon i energi» i den russiske innsatsen derfra. Derfor tror de russiske styrker kan være i ferd med å «gi opp» fra Izium – og heller satse på å omringe ukrainske styrker i et mindre område rundt Lyman, Sievjerodonetsk og Lysytsjansk (by rett vest for Sievjerodonetsk). At de russiske styrkene i Popasna presser nordover, heller enn vestover mot hovedveien til Slovjansk, mener de støtter denne hypotesen.
  • Kjemper om Slangeøya: Kamper om den strategisk viktige Slangeøya i Svartehavet, som har vært under russisk kontroll siden starten av krigen, ser ut til å være i gang igjen. De siste dagene har ukrainske styrker angrepet flere mål og sier de nekter å gi opp kampen om øya. Fredag ble det publisert satellittbilder av øya som viser et sunket landgangsfartøy, et angrep på et annet fartøy, samt ødeleggelser på øya.
ANGREP PÅ RUSSISK SKIP: Satelittselskapet Maxar mener dette bildet fra i går kan vise et russisk landgangsfartøy som så vidt unngår missiler i nærheten av Slangeøya i Svartehavet.
  • Oppsummert - hvem vinner frem? Et nytt narrativ om at Ukraina vinner har vokst frem, påpeker militæranalytiker Samuel Cranny-Evans ved den britiske tankesmien Royal United Services Institute. Ukrainske styrker har tross alt lyktes i en større motoffensiv utenfor Khkariv. Til Financial Times sier militæranalytikeren imidlertid: «Et mer realistisk bilde, tror jeg, er at Ukraina ikke taper og at Russland ikke vinner».

Torsdag 12. mai

  • Finland tar historisk valg: I dag ble det bekreftet at Finland vil søke om NATO-medlemskap snarest. Nato kan presse sin prosess for å ta imot Finland ned til bare to uker fra de får inn den formelle søknaden. I dag sa også Putin-talsperson Dmitrij Peskov at et finsk Nato-medlemskap «definitivt» er en trussel mot Russland.
  • Hevder russisk skip har tatt fyr: Det ukrainske forsvaret hevder i dag at de har skadet nok et russisk skip i Svartehavet. Denne gangen skal det være snakk om logistikkskipet «Vsevolod Bobrov».
  • Ukrainske styrker med motangrep: Britisk etterretning viser i dag at Ukraina har gjenerobret flere byer og landsbyer nært grensen til Russland. Ukrainske stryker fortsetter også med motangrep nord for Kharkiv.
Døde sivile drept under den russiske okkupasjonen av Bucha, utenfor Kyiv. Bildet er tatt 8. april 2022.
  • FN vil etterforske krigsforbrytelser: FNs menneskerettsråd skal etterforske påstander om krigsforbrytelser begått av russiske styrker i Ukraina. Etterforskningen skal se på mulige krigsforbrytelser i regionene Kyiv, Tsjernihiv, Kharkiv og Sumy i slutten av februar og mars. I dag bekrefter FN at over 1000 sivile er funnet døde i Kyiv-regionen.
  • Vil ha fangeutveksling: Ukraina forhandler med Russland om å hente ut sårede soldater fra stålverket Azovstal i Mariupol i bytte mot russiske soldater som er tatt til fange. Det er ingen avtale ennå, men forhandlingene er på god vei, skriver visestatsminister Iryna Veresjtsjuk på Facebook.

Onsdag 11. mai

  • Presses tilbake mot russer-grensa: Fremgangen til den ukrainske motoffensiven utenfor Kharkiv fortsetter. Ukrainske styrker hevdet i går at de tok flere landsbyer like nord for Staryj Saltiv, byen som ukrainske styrker klarte å sikre seg i en større motoffensiv 2. mai:
10 KILOMETER: Tankesmien Institute for the study of war (ISW) påpeker at de ikke har klart å verifisere påstanden til den russiske nyhetssiden Readovka om at ukrainske styrker er under 10 kilometer fra den russiske grensen, så nær som Vovchansk (som ligger nord for Staryj Saltiv).
  • Så er spørsmålet om den ukrainske fremgangen fra Kharkiv vil fortsette, og om det også vil forstyrre de russiske offensivene sørover fra Izium. Neil Melvin ved den britiske tankesmien Rusi tror ifølge Reuters at ukrainerne prøver å presse seg inn bak styrkene som kjemper nede ved Izium og kutte forsyningslinjene dit. Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen har også påpekt at hvis ukrainske styrker kommer seg helt inn til Kupiansk, så kan de true hele etterforsyningen til Izium.
  • Hevder fremgang fra Popasna: Det russiske forsvarsdepartementet hevdet i går at de klarte å rykke videre frem og innover fra byen Popasna, som de tok full kontroll over i helgen. New York Times skriver onsdag at Russland «nærmer seg» sitt mål om kontroll over Donbas-regionen. Men Donbas er stort.
  • Hviterussland flytter styrker: Hviterussland sier de sender spesialstyrker til områder i nærheten av grensen mot Ukraina. De påstår at det gjøres på grunn av en «tiltagende trussel» fra USA og Nato». Tankesmien ISW mener det er usannsynlig at Hviterussland går inn i krigen.
MOT GRENSEN: Ukrainske styrker hevder en video sluppet 10. mai viser en russisk T-90 stridsvogn bli ødelagt i et droneangrep i Vovchansk, som altså ligger under 10 kilometer fra den russiske grensen.

Tirsdag 10. mai

  • Sivile funnet døde: Likene av 44 sivile er ifølge ukrainske myndigheter funnet i Izium, i ruinene av en fem etasjes høy bygning i som ble bombet av russiske styrker i mars. Russiske styrker har ikke hatt særlig fremgang i sine forsøk å presse sørover fra Izium den siste måneden. Tankesmien Institute for the study of war tror de nå prøver å samle nok styrker til å gjenoppta sine offensive operasjoner her.
  • Missilangrep mot Odesa: En person ble drept og fem ble såret etter missilangrep mot Odesa sent mandag kveld, opplyser militæret. Et kjøpesenter og et varemagasin ble truffet av missilene, skriver militærtalskvinne Natalja Gumenjuk på Facebook natt til tirsdag.
Redningsarbeidere arbeider tirsdag på stedet hvor raketter traff flere varehus og et kjøpesenter i Odesa sent kvelden før.
  • Ingen vei ut: Amerikanske etterretningstopper sier i en åpen høring at de nå anslår at Putin forbereder seg på en lengre konflikt. Ingen ligger an til å vinne så langt, mener de. Natt til tirsdag sa også USAs president Joe Biden at han frykter at Russlands president Vladimir Putin ikke har noen vei ut av Ukraina-krigen, skriver nyhetsbyrået Reuters.
  • Sivile igjen i stålverket: Det er «definitivt» minst 100 sivile igjen inne i det beleirede og kraftig bombede stålverket Azovstal i Mariupol, ifølge regionens guvernør.
  • Tsjekkia tar over russisk FN-sete: Tsjekkia tok tirsdag formelt over Russlands sete i FNs menneskerettighetsråd. Russland mistet plassen de var valgt inn til allerede i april, som følge av krigshandlingene i nabolandet.

Mandag 9. mai

Dette bildet fra 9.mai skal ifølge ukrainske myndigheter vise et av de bombede byggene i Odesa, og redningsarbeiderne som rydder opp.

Søndag 8. mai

Lørdag 7. mai

  • Tok ny by i øst: Russiske styrker har fått full kontroll over byen Popasna, som ligger på fronten som strekker seg fra Donetsk og opp mot Luhansk. Det bekrefter kilder fra begge sider. Russiske styrker prøver å trenge gjennom det ukrainske forsvaret og komme seg vestover, i retning byene Kramatorsk og Slovjansk.
  • Evakuert fra stålverket: Ukrainas visestatsminister Irina Veresjtsjuk skriver på Telegram at alle kvinner, barn og eldre er blitt evakuert fra stålverket Azovstal i Mariupol. En kommandør i det ukrainske militæret sier Russland fortsetter å angripe stålverket med tanks og artilleri lørdag, melder Reuters.
  • Etterretnings-lekkasjer: USAs president vil ha slutt på lekkasjer om amerikansk etterretning overfor Ukraina. Det melder NBC. Biden skal ha reagert etter to lekkasjer i amerikanske medier de siste dagene.
  • Kreml: Polen kan bli en trussel: Talsmann for Kreml-regimet Dmitry Peskov bekymrer seg over det han kaller «fiendtlig retorikk» fra Polen og sier landet kan bli en trussel. Polen svarer med at Russland driver med desinformasjon for å skape ustabilitet.
  • Beskylder Russland for atomvåpen-utpressing: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier Russland bedriver atomvåpen-utpressing overfor hele Europa.
  • Ukrainere bedt om å holde seg innendørs: Ordføreren i Kyiv oppfordrer byens innbyggere om å holde seg innendørs søndag og mandag mens Russland markerer 9. mai. President Zelenskyj kom med en lignende oppfordring.
  • Russisk superstridsvogn destruert: Britisk etterretning hevder at minst én russisk stridsvogn av typen T-90M skal ha blitt ødelagt i kamp. Denne typen stridsvogn er ifølge det britiske forsvarsdepartementet blant Russlands best utstyrte enheter.
Det er en måned siden krigens fronter beveget seg bort fra Kyivs-forstaden Irpin. Men ødeleggelsene her kan gi et frempek på hva andre byer har i vente nå som krigen raser videre i øst.

Fredag 6. mai

  • Varsler motoffensiv ved Izium: Selv om det har lyktes Russland å ta Izium, har de slitt med å komme videre sørøstover. New York Times skriver at øverstkommanderende i det ukrainske forsvaret, Valerij Zaluzjnyj, sier ukrainske styrker går fra defensive til offensive operasjoner i det strategisk viktige Izium-området. Torsdag lurte også oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen på om en ukrainsk motoffensiv kunne være på gang her: «Rett vest for Izium har det vært en del ukrainsk bevegelse som kan indikere noe, men det er uklart», sa han. Utenfor Kharkiv har ukrainske styrker denne uken lyktes i å drive russerne tilbake.
  • Azovstal-angrep fortsetter: Angrepene mot stålverket i Mariupol fortsetter, sier Ukrainas president, til tross for at mange sivile fremdeles befinner seg der. Tankesmien The Institute for the Study of War tror Russland tar Azovstal i løpet av få dager. Skjer det innen mandag, kan det være seieren mange tror den russiske presidenten søker før 9. mai-feiringen. Samtidig er en tredje evakueringsrunde fra stålverket underveis, ifølge FNs generalsekretær.
  • Hevder USA-etterretning bidro i senkingen av «Moskva»: Tjenestemenn sier til NBC at det russiske flaggskipet «Moskva» ble senket ved hjelp av amerikansk etterretning. Pentagon har avvist påstandene.

Torsdag 5. mai

  • Sliter med fremgang - igjen: Tankesmien Institute for the Study of war (ISW) skriver natt til torsdag at ukrainsk forsvar i stor grad har stoppet den russiske fremrykningen i Øst-Ukraina. De trekker frem at Russland utførte flere mislykkede bakkeoffensiver sør for Izium i går. Ukraniske styrker sier også, ifølge CNN, at Russlands har hatt «ingen suksess» i forsøkene på å bryte gjennom frontene i Luhansk og Donetsk.
  • Britisk etterretning sier for øvrig at militærøvelsene som har blitt observert i Hviterussland trolig er et forsøk på å binde opp ukrainske styrker i nord og forhindre dem i å styrke forsvaret av Donbas.
  • Blodige kamper ved Azovstal: Russiske styrker skal ha tatt seg inn i stålverket Azovstal i Mariupol, og ukrainere melder om vanskelige, blodige kamper.
  • Russland-øvelse: Russiske myndigheter sier landets styrker har gjennomført en simulert øvelse med raketter som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder. De siste dagene har statlig fjernsyn i Russland forsøkt å gjøre atomvåpen mer spiselig for folket, mener observatører.
  • USA-etterretning bidro til drap på generaler: USA har bidratt med etterretning om russiske enheter som har hjulpet ukrainerne å angripe og drepe flere av de russiske generalene som har falt i krigen i Ukraina. Det sier to amerikanske tjenestemenn til New York Times.

Onsdag 4. mai

  • Skal ha tatt seg inn til stålverk: Onsdag har russiske styrker klart å ta seg inn på området ved stålkraftverket Azovstal, bekrefter ukrainske myndigheter. Det pågår stadig kamper, skriver Pravda. Kreml-talsmann Dmitrij Peskov hevdet derimot tidligere onsdag at det ikke var noe angrep, skriver Le Monde.
  • Presset tilbake fra Kharkiv: Tankesmien Institute for the Study of War (ISW) påpekte i natt at en betydelig ukrainsk motoffensiv trolig har presset russiske styrker drøyt 40 kilometer øst for Kharkiv – Ukrainas nest største by. Tankesmien mener russerne nå står overfor et dilemma: Enten styrke sine posisjoner her, eller risikere å miste artilleristillingene som kan nå og treffe Kharkiv.
  • Mot Lyman og Slovjansk: Etter de russiske styrkene flyttet fokuset til kampen om Øst-Ukraina, har de (som du kan se på kartet) hatt noe fremgang, men ikke mye. Tankesmien ISW mener at russiske styrker nå omgrupperer på Luhansk/Donetsk-fronten, trolig for å prøve å presse seg vestover mot den strategisk viktige byen Slovjansk og nabobyen Lyman. I tillegg prøver de fortsatt å presse sørøstover fra Izium.
  • At russernes offensiv går sakte, betyr dog ikke at krigens lidelser er slutt. Ukrainske myndigheter sier ifølge New York Times at det er 21 døde etter tirsdagens angrep på en fabrikk i Adiivka, nord for Donetsk by.
  • Luftangrep vest og sentralt: Ukrainske myndigheter har meldt om luftangrep vest og sentralt i natt. Blant annet i Lviv, nær grensen til Polen, som ifølge New York Times var en av de mest omfattende angrepene mot byen så langt.
  • Vil forby russisk olje i EU: I en sjette sanksjonspakke mot Russland vil EU-kommisjonen forby import av russisk olje i EU gjennom en gradvis utfasing som skal skje i løpet av en periode på mellom seks måneder og utgangen av året. Blant flere sanksjoner vil kommisjonen stenge den russiske storbanken Sberbank ute fra Swift.
Kjøretøy står i brann etter det som skal være et angrep mot et oljedepot i separatist-kontrollerte Makiivka, øst for Donetsk, skriver AP.

Tirsdag 3. mai

  • Eksplosjoner i Lviv: Ordfører Andrij Sadovyj, i den vestlige byen Lviv i Ukraina, skriver tirsdag kveld på Twitter at det har vært flere eksplosjoner i byen, og ber folk om å søke dekning i bomberom. Han skriver at det har vært missilangrep mot byen og at tre kraftstasjoner fikk skader. Som følge av dette er det ingen strøm i deler av byen.
  • Russland stormer stålverk: Ukrainske medier melder tirsdag ettermiddag at russiske styrker har begynt å storme stålverket Azovstal i den beleirede byen Mariupol. Russland melder selv at de har gjenopptatt bombingen og artilleriangrepene mot stålverket, men hevder å ha startet angrepet fordi ukrainske soldater forsøkte å «utnytte evakueringen av sivile» til egne formål, melder det russiske nyhetsbyrået Ria.
  • Flyktninger fra stålverk fremme: En kolonne med over 100 sivile som ble evakuert fra stålverket Azovstal i Mariupol i helgen, kom fram til Zaporizjzja tirsdag. Ifølge FN dreier det seg om 101 sivile som i flere uker har oppholdt seg inne i Azovstal-verket.

Mandag 2. mai

  • Ukraina: Nytt rakettangrep mot Odesa: Havnebyen Odesa sør i Ukraina har blitt rammet av et nytt russisk missilangrep mandag, opplyser lokale myndigheter. Et kraftig smell kunne høres i byen, etterfulgt av en røyksky som steg til værs, melder blant andre Guardian mandag kveld. Odesas guvernør Maksym Martsjenko skriver på meldingsappen Telegram at det er døde og sårede
  • Forsinket evakuering: En kolonne med om lag 100 sivile ukrainere fra Mariupol skulle mandag dra mot byen Zaporizjzja. Kolonnen startet fra byen tidligere på dagen, men på ettermiddagen stoppet den opp. Det er ikke klart hva som er årsaken til stansen, skriver Reuters.
  • Fortsatte bombingen: Like etter at mer enn 100 sivile skal ha blitt evakuert ut av stålverket Azovstal i Mariupol søndag, gjenopptok Russland bombingen, hevder Ukraina.
  • Eksplosjoner i Russland: Det meldes om minst to eksplosjoner i den russiske byen Belgorod, nærme grensen til Ukraina. Guvernøren i regionen, Vyacheslav Gladkov sier til den russiske avisen Ria at det er snakk om to store eksplosjoner, men at ingen er skadet.
  • General unnslapp så vidt: Den russiske generalstabens leder Valerij Gerasimov slapp med nød og neppe unna et ukrainsk angrep da han besøkte fronten lørdag, ifølge New York Times. Gerasimov besøkte angivelig en midlertidig base i den russisk-kontrollerte byen Izium lørdag.
  • Spioner i staben: Ukrainske sikkerhetsmyndigheter sier de har avslørt en ring med russiske spioner i egne rekker. En av dem jobbet angivelig i landets generalstab.
KOM I KOLONNE: Flyktningene som kom til byen Zaporizjza i dag kommer i hovedsak fra Mariupol eller områdene rundt den beleirede byen.

Søndag 1. mai

  • Over 100 sivile evakuert fra Mariupol: Søndag startet evakueringen av sivile fra Azovstal-stålverket i havnebyen Mariupol. Mer enn hundre personer, deriblant kvinner og barn, ble reddet ut, sa president Zelenskyj søndag. Rundt 2000 ukrainske soldater holder stand inne på stålverket, og i de underjordiske tunnelene under den gigantiske fabrikken skal opptil 1000 sivile ha søkt tilflukt i over 60 dager.
  • Zelenskyj om ødeleggelser: Ukraina hevder at landets militære har ødelagt mer enn 1000 russiske stridsvogner, nesten 200 fly og nesten 2500 pansrede kjøretøy.
GJENFORENT: Maxim holder rundt sønnen sin Matvey, etter å ha blitt evakuert fra stålverket i Mariupol. Maxim skal ha vært ansatt ved Azovstal-fabrikken, ifølge Reuters.

Lørdag 30. april

  • Evakuert fra stålverket i Mariupol: Ifølge ukrainske myndigheter er 20 sivile blitt evakuert fra stålverket Azovstal i den sørøstlige havnebyen Mariupol, melder AFP. Statlige russiske medier oppgir at antallet er 25. Opp mot 1000 sivile og 2000 ukrainske soldater har forskanset seg i de underjordiske tunellene under fabrikken i over 60 dager.
  • Russland angrep militære mål: Den russiske hæren hevder å drept over 200 ukrainske soldater og ødelagt 23 pansrede kjøretøy da 17 militære mål i Øst-Ukraina skal ha blitt angrepet med presisjonsraketter, ifølge det russiske forsvarsdepartementet. Samme dag ble flyplassen i Odesa rammet av et rakettangrep som ødela rullebanen.
  • Ny fangeutveksling: Sju ukrainske sivile og sju soldater får komme hjem etter at Ukraina gjennomførte en ny fangeutveksling med Russland, opplyser regjeringen i Kyiv, ifølge NTB. En av soldatene skal være gravid i femte måned.
  • Angrep mot Kharkiv: Ukrainas nest største by, ble rammet av flere russiske luftangrep lørdag, skriver nyhetsbyrået AFP. Ukraina har tatt tilbake kontrollen over Kharkiv, men byen blir stadig utsatt for angrep fra russiske styrker. Den ligger i nordøst, nær grensa mot Russland. Ifølge militæret er en drept og fem såret.
  • Forhandlinger kan kollapse: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier det er høy risiko for at fredsforhandlingene med Russland kollapser. Det har ikke vært samtaler ansikt-til-ansikt mellom Russland og Ukraina siden 29. mars, og forhandlingsklimaet er blitt betydelig dårligere i tråd med anklager om krigsforbrytelser begått av russiske styrker, skriver Sky News.
  • Ukrainere til Russland: Mer enn 1 millioner mennesker er blitt evakuert fra Ukraina og inn i Russland siden slutten av februar, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Ukraina hevder at titusenvis er blitt deportert til Russland ved tvang.
  • Gir Ukraina 200 stridsvogner: Polen gir nabolandet Ukraina mer enn 200 sovjetproduserte T-72-stridsvogner, ifølge det polske nyhetsbyrået IAR, som viser til kilder i regjeringen.

Fredag 29. april

  • Ukraina: Russland vil bytte sivile mot soldater: Ukrainas visestatsminister Iryna Vereshchuk sier til BBC at Russland har forsøkt å bytte sivile ukrainere mot russiske soldater i ukrainsk fangenskap, hvilket er forbudt ifølge Genévekonvensjonen. President Zelenskyj sier Russlands militære handlinger bidrar til å senke sjansene for fredssamtaler. Han har gjentatte ganger anklaget Russland for krigsforbrytelser – noe Russland avviser.
  • Rakettangrep mot boligområde: Minst tre personer ble såret i et rakettangrep mot et boligområde i Zaporizjzja (sør i Ukraina) torsdag morgen, ifølge lokale myndigheter. Blant dem var en elleve år gammel gutt, som fikk glasskår helt inn til beinet da vinduet hans knuste som følge av sjokkbølgen, skriver nyhetsbyrået AP.
  • Feltsykehus angrepet: Minst en ukrainsk tjenestemann er drept og rundt 100 skadet etter at russiske styrker angrep et militært feltsykehus ved Azovstal-anlegget i Mariupol natt til fredag, melder den ukrainske avisen Pravda.
  • Amerikansk soldat drept: 22 år gamle Willy Joseph Cancel ble drept mandag mens han kjempet sammen med ukrainske styrker, forteller moren til CNN. 22-åringen sluttet seg til hæren like før krigen begynte i slutten av februar.
  • Storbritannia med soldater til Øst-Europa: Om lag 8.000 britiske soldater skal delta i øvelser i Øst-Europa i sommer, skriver The Guardian. Avisa omtaler det som en av de største utstasjoneringen av britiske styrker siden den kalde krigen.
  • Russland bekrefter Kyiv-angrep: Det russiske forsvarsdepartementet hevder at torsdagens angrep på Kyiv var rettet mot et produksjonssted for raketter og romutstyr.

Torsdag 28. april

Onsdag 27. april

  • Hevder å ha angrepet russere på Slangeøya: Ukrainske styrker skal ha beskutt russiske stillinger på Slangeøya i Svartehavet. Blant annet skal et luftvernbatteri være truffet. Det jobbes med å avklare de russiske tapene, heter det i en melding fra det ukrainske forsvaret. Russland har ikke bekreftet angrepet mot øya, som ble okkupert av russerne kort tid etter invasjonen.
  • Russland utviser tre norske diplomater: Tre norske diplomater på ambassaden i Moskva er erklært uønsket i Russland, bekrefter utenriksdepartementet til VG. Utvisningen kommer etter at Norge utviste tre russiske diplomater i starten av april.
  • Angrep på Vesten: Putin kommer med sterke angrep på Vesten onsdag. Han sier at “Vesten tror Russland representerer en fare for Vesten, bare ved at det eksisterer. Men det er de selv som utgjør en fare for verden”, sier han ifølge nyhetsbyrået RIA. Hvis noen utenfra har til hensikt å gripe inn i de pågående hendelsene, vil et motangrep komme lynraskt, sier Putin. Han er klar på at Russland skal fullføre alt som ligger i den «militære spesialoperasjonen» som han satte i gang den 24. februar.
  • Eksplosjoner i Russland: Høye lyder som ligner på eksplosjoner ble hørt i den russiske byen Belgorod klokken 03:35 lokal tid, melder den russiske tv-kanalen 360°. De har snakket med guvernør i regionen, Vyacheslav Gladkov.
  • Advarer mot opptrapping: USA advarer mot forsøk på å øke spenningen etter flere eksplosjoner i en russiskstøttet utbryterregion i Moldova. Frankrike gir Moldova sin fulle støtte.
  • Krigen kan vare ut året: Russlands krig mot Ukraina kan vare til utgangen av året, mener den ukrainske presidentens rådgiver Oleksij Arestovytsj.

Tirsdag 26. april

  • Fullstendig ødelagt landsby: En landsby i Luhansk-regionen i Øst-Ukraina, Novotosjkivka er fullstendig ødelagt, ifølge en dronevideo som CNN har fått verifisert.
  • Kontroll over byrådsbygning: Russiske styrker har etter flere uker med okkupasjon av byen Kherson, tatt kontroll over byrådsbygningen og stengt ukrainerne ute, ifølge to lokalpolitikere. Det skriver CNN.
  • Russland kutter gass: Russland kutter gassleveranser til både Polen og Bulgaria fra og med onsdag 27. april. Det melder nyhetsbyrået Reuters.
  • Ny massegrav funnet: En ny massegrav har blitt funnet omtrent 10 kilometer nord for den ukrainske havnebyen Mariupol, ifølge byens ordfører.
  • Sier Russland ikke kommer til å seire: Det lover den ukrainske presidenten i en videotale natt til tirsdag. Han sier at Russland på de to månedene krigen har vart, har skutt mer enn 1.100 raketter mot ukrainske mål, samt «utallige bomber og artilleriskyts», men oppnådd ingenting.

Mandag 25. april

SISTE FARVEL: Slektninger deltar i begravelsen til Illya Shklyaruk (25) i Kiyv-forstaden Irpin.

Søndag 24. april

Lørdag 23. april

  • Rakettangrep i Odesa: Ifølge president Zelenskyj er åtte personer bekreftet omkommet etter at russiske raketter traff to boligblokker i Odesa, sør-vest i Ukraina. En av de omkomne er et spedbarn på tre måneder, sier den ukrainske presidenten. Byen ligger et stykke fra fronten, men ligger slik til at den må okkuperes av Russland om landet skal nå målet om en landkorridor til Transnistria i Moldova. Byrådet i Odesa uttaler sent lørdag kveld på Telegram at det fortsatt skytes raketter mot byen.
  • Hardere kamper i øst: VGs reportere øst i Ukraina melder at kampene de siste to dagene har eskalert, og at stadig flere ukrainere drives på flukt.
  • Skal ha fått økt fotfeste: Russiske enheter har befestet stillinger flere steder i Øst-Ukraina det siste døgnet, ifølge en rapport fra den ukrainske generalstaben. Russiske styrker har det siste døgnet gjennomført angrep mot byen Slavjansk i Donetsk-regionen og skaffet seg fotfeste i den lille byen Lozova, som er et stort jernbaneknutepunkt i Kharkiv-regionen.
  • Skal møte amerikanske ministre: Volodomyr Zelenskyj fortalte på en pressekonferanse lørdag kveld at han søndag skal møte USAs utenriksminister og forsvarsminister for å snakke om våpenleveranser. Zelenskyj sa også at han gjerne vil møte Vladimir Putin.
  • Lover motangrep: President Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Oleksiy Arestovych mener president Vladimir Putin har gledet seg for tidlig da han konstaterte russisk kontroll i Mariupol. Arestovych sier det vil komme et motangrep i byen.
  • Ny mulig massegrav: Selskapet Maxar Technologies har publisert et bilde som kan vise en ny massegrav utenfor landsbyen Vynoradne ved Mariupol.

Fredag 22. april

  • Bekrefter savnede etter at «Moskva» sank: Russiske myndigheter bekrefter fredag kveld at én person er i mannskapet er død, etter at missilkrysseren og flaggskipet «Moskva» i den russiske svartehavsflåten sank. I tillegg sier de at 27 andre fremdeles er savnet. 396 personer skal ha blitt reddet fra skipet, ifølge Russland.
  • Slovenia og Polen gir Ukraina stridsvogner: Både Polen og Slovenia skal sende eldre Sovjet-produserte stridsvogner til Ukraina, som ukrainske soldater allerede er trent til å bruke. I bytte skal Slovenia få stridsvogner laget i Tyskland, mens Storbritannia «ser på muligheten» for å sende egne stridsvogner til Polen.
  • Russland sier de har større mål: Den russiske offensiven er flyttet til øst, men en russisk militærtopp hevder at de også planlegger å ta kontroll over det sørlige Ukraina. Det vil ifølge militærtoppen gi en ny passasje til utbryterrepublikken Transnistria i Moldova, hvor det også er utplassert russiske soldater. Så er spørsmålet om russiske styrker faktisk har kraft og evne til å oppnå dette.
En ukrainsk soldat i en skyttergrav i Donetsk fredag 22. april.
  • Avviser at Mariupol har falt: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser at Mariupol har falt, etter at Russland erklærte seier i byen dagen før. Tankesmien Institute for the Study of War tror russiske styrker vil prøve å sulte ut de gjenværende ukrainske styrkene som holder et stålverk i utkanten av byen.
  • Forhandlingene strandet: Til tross for at det har vært flere forsøk på fredsforhandlinger er det ingen dialog eller diplomati mellom Russland og Ukraina nå, ifølge eksperter. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier fredag at Russland har avvist et forslag om våpenhvile i forbindelse med den ortodokse påskefeiringen.
  • Her står kampene: Russiske styrker har fortsatt å presse på fra tre retninger inn mot byen Slovjansk, som ligger mellom Izium, Luhansk og Donetsk i øst. Tankesmien Institute for the Study of War mener imidlertid de torsdag ikke hadde noen betydelige fremskritt rundt Izium, hvor russerne prøver å presse seg sørøstover.

Torsdag 21. april

Azovstal stålverk har blitt ukrainske siste fotfeste i Mariupol, en festning omringet av russerne. Fortsatt holder ukrainske styrker ut her, selv om Russland har erklært seier og kontroll over Mariupol.

Onsdag 20. april

Ukrainske styrker holder fremdeles stålverket Azovstal, som tårner opp over Mariupol.

Tirsdag 19. april

En mann tar i bruk en trestige for å komme seg over en bombet bro i et område utenfor Kyiv.

Mandag 18. april

: Russland kontrollerer nå mesteparten av den utbombede havnebyen Mariupol ved Svartehavet, bortsett fra det store Azovstal-stålverket.

Søndag 17. april

Omringet av ødelagte, russiske militærkjøretøy ved Tsjernihiv står Yehor (7) med et lekevåpen.

Lørdag 16. april

Et oljeraffineri i Lysychansk i Luhansk er truffet i et luftangrep.

Fredag 15. april

Torsdag 14. april

«MOSKVA»: Den russiske missilkrysseren «Moskva» sto i brann natt til torsdag etter at den skal ha blitt truffet av ukrainske missiler. Torsdag kveld bekrefter Russlands forsvarsdepartement at skipet har sunket.

Onsdag 13. april

Tirsdag 12. april

Kampen står nå i øst, om strategisk viktige byer som Slovjansk (sørøst for Izium). Her tar familier seg til togstasjonen i det krigsherjede området hvor Russland nå velger å fokusere sin innsats.

Mandag 11. april

Denne T-banevognen har blitt til bomberom i Kharkiv. Flere uker inn i den russiske invasjonen, har det ikke lyktes russiske styrker å ta Ukrainas nest største by. Nå styrker russerne innsatsen i øst, særlig sørvest for Kharkiv, ved Izium.

Søndag 10. april

Satellittbilde tatt 8. april av kolonne i Velykyi Burluk. Kolonnen skal strekke seg over minst tolv kilometer, ifølge satellittbyrået Maxar.
  • Dnipro-flyplassen ødelagt: Flyplassen i den ukrainske byen Dnipro skal være ødelagt i et russisk granatangrep, opplyser lokale myndigheter. Dnipro ligger sentralt i Ukraina og er landets fjerde største by.
  • – Over 1200 lik: Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova hevder at det er funnet 1222 lik i områdene rundt hovedstaden Kyiv etter at den russiske invasjonsstyrken har trukket seg østover. Enda en massegrav med sivile er skal være funnet ved en bensinstasjon i landsbyen Buzova vest for Kyiv
  • Vanskelig med fredsavtale nå: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener det er svært vanskelig å forhandle med noen som har torturert landet, men at det vil være uunngåelig til slutt.
  • Sårede evakuert fra Kramatorsk: Alle sårede etter det blodige angrepet på togstasjonen i Kramatorsk er evakuert. Det melder en lokal sykehustjenestemann. 52 mennesker ble drept og 99 ble såret i angrepet.

Lørdag 9. april

  • Russiske soldater nær Kharkiv: Tusener av russiske soldater har samlet seg nær utkanten av den ukrainske byen Kharkiv, ifølge en høytstående tjenestemann i USAs forsvarsdepartement. Antallet taktiske enheter nær den russiske grensebyen Belgorod har økt fra 30 til 40, ifølge Pentagon-tjenestemannen.
  • Har utnevnt ny leder: Russland røsker opp i den militære ledelsen i Ukraina-krigen og skal ha utnevnt en «krigshelt» med tung erfaring fra krigen i Syria til å lede invasjonen. Fra nå av skal den russiske krigføringen i Ukraina ledes av general Aleksandr Dvornikov, kommandøren for Russlands sørlige militærdistrikt, rapporterer BBC lørdag.
  • Hevder lydopptak avslører russere: Russiske myndigheter avviser kategorisk at de har drept sivile. I lydopptak fra det som skal være kommunikasjon mellom russiske soldater som CNN har fått tilgang på fra ukrainske sikkerhetsstyrker, fortelles det helt andre historier som kan avsløre krigsforbrytelser.
Den britiske statsministeren Boris Johnson var lørdag på besøk i Kyiv og møtte den ukrainske presidenten.
  • EU om Krigsforbrytelser: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sa lørdag at Russiske styrker ser ut til å begått krigsforbrytelser.
  • Portforbud i Odesa: Ukrainske myndigheter har innført portforbud i havnebyen Odesa ved Svartehavet gjennom helgen. Årsaken er risiko for rakettangrep.
  • Våpenforsendelser: Ungarn, som har grense til Ukraina i øst, avviser å sende våpen til Ukraina.

Fredag 8. april

En ukrainsk politimann står bøyd over ofrene for rakettangrepet mot togstasjonen i Kramatorsk.

Torsdag 7. april

VIKTIG MØTE: Ukrainas utenriksminister og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg før Natos utenriksministermøte torsdag 7. april.
  • Panserkjøretøy: Den britiske avisen The Times skriver at Storbritannia planlegger å sende panserkjøretøy til Ukraina. Britiske tropper vil bli sendt til et av Ukrainas naboland for å lære opp ukrainerne.

Onsdag 6. april

  • Leger uten grenser: Sykehus bombet i Mykolajiv: Den internasjonale hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF), melder onsdag at tre sykehus de siste to dagene har blitt bombet i havnebyen Mykolajiv ved Svartehavet. Sykehusene skal ligge i boligområder og ble truffet av det MSF mener må ha vært klasevåpen.
  • Grusomheter andre steder: Grusomhetene i den ukrainske byen Butsja kan vise seg å være bare toppen av isfjellet i den russiske aggresjonen, mener Det hvite hus. De mener russiske styrker trolig også har begått grusomheter andre steder i Ukraina som man ennå ikke har fått tilgang til.
  • Kina reagerer på Butsja-bilder: Kina omtaler bildene av døde sivile fra Butsja som dypt foruroligende og stiller seg i rekken av nasjoner som tar til orde for en etterforskning.
Poser med lik er lagt klare for å starte identifisering på kirkegården i Butsja.
Den litauiske OL-vinneren i svømming, Rūta Meilutytė, svømte over en dam som var farget blodrød utenfor den russiske ambassaden i Vilnius i Litauen, som en protest mot Russlands krigføring i Ukraina.

Tirsdag 5. april

Familier flokker seg sammen på togstasjonen i Kramatorsk, øst i Ukraina, i håp om å komme seg vekk.

Mandag 4. april

  • Gjenerobret byer: Det ukrainske forsvaret sier deres styrker har gjenerobret flere byer i Tsjernihiv-regionen og at nødhjelp er på vei. Hele 70 prosent av byen Tsjernihiv nord i Ukraina er ødelagt i russiske angrep, sier byens ordfører.
  • Trekker seg ut av Sumy: Ifølge guvernøren i Sumy er alle russiske styrker ute av regionen.
  • Evakuerte: Søndag ble 2964 personer evakuert fra krigsområdene i havnebyen Mariupol, Luhansk-regionen øst i landet, og andre byer, opplyser myndighetene natt til mandag.
  • Dukket opp på Grammys: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom med en overraskende opptreden på Grammy-utdelingen i Las Vegas natt til mandag.
  • Fordømmer Russland: En hel verden fordømmer Russland etter rystende bilder av lik av sivile i Butsja. Russland benekter alle beskyldninger.
En kvinne går gjennom en gate i Butsja utenfor Kyiv, omgitt av ødelagte russiske stridsvogner.
  • Nye EU-sanksjoner ikke nok: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba mener nye EU-sanksjoner mot Russland vil være «utilstrekkelige» og krever strengere tiltak.
  • Røde Kors: Organisasjonen klarte heller ikke i dag å nå Mariupol for å evakuere sivile.
  • Samtaler: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter at han har snakket med sin kinesiske motpart Wang Yi på telefon.
  • Zelenskyj i Butsja: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er på plass i Butsja. Ifølge ukrainske myndigheter, skal minst 340 døde sivile ha blitt hentet ut av byen.
  • Vil stille Putin for krigsforbryterdomstol: USAs president Joe Biden, ber om at Putin stilles for retten for krigsforbrytelser, melder Reuters. Russland avviser at de har begått krigsforbrytelser, og hevder bildene fra Butsja er iscenesatt.

Søndag 3. april

Røyk stiger opp mot himmelen etter angrep mot Odesa tidlig søndag morgen.
  • Stanser gassimporten fra Russland: Latvia, Estland og Litauen har stanset importen av russisk gass, opplyser sjefen for Latvias naturgass-operatør.

Lørdag 2. april

Bilder fra nyhetsbyrået AFP viser døde personer liggende i en gate i byen Butsja lørdag. Ukrainske styrker melder at de har tatt kontroll over byen.
  • Evakuert fra Mariupol: En busskolonne med flyktninger fra Mariupol har ankommet Zaporizjzja. Om bord var sivile som har klart å flykte fra byen. Mer enn 3000 mennesker er ført i sikkerhet fra den beleirede byen Mariupol, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj natt til lørdag.
  • Advarer «kollaboratører»: Zelenskyj kommer i en videotale natt til lørdag med et klart budskap til prorussiske ledere som har okkupert ukrainske byer. Han hevder byene ikke vil være under russisk kontroll særlig lenge.
  • Ukraina hevder de har kontroll over luftrommet: Ukrainas luftforsvar hevder de fortsatt har kontroll på luftrommet over landet, og at russiske luftstyrker har angrepet mindre med fly og angriper i stedet fra avstand med raketter og missiler.

Fredag 1. april

  • Roligere i Kyiv: Situasjonen i Ukrainas hovedstad Kyiv har roet seg noe ned, sier byens militærkommandør general Mykola Zjyrnov i en uttalelse sent torsdag. Det foregår fortsatt kamper i utkanten av byen. Og ifølge britisk etterretning fortsetter russiske styrker å bombe hovedstaden, til tross for at Russland har påstått at de skal trappe ned sin militære aktivitet her og nord i landet.
  • Sier Russland forbereder angrep i øst: Både i Donbas, den beleirede byen Mariupol i sør og i retning av byen Kharkiv i nordøst samler russiske styrker seg for å forberede angrep, hevder president Zelenskyj. Det samme sier det amerikanske forsvarsdepartementet.
  • Hevder missiler har truffet Odesa: Guvernøren i Odesa sier missiler har truffet Odesa-regionen. Tre missiler skal ha truffet et boligområde, ifølge guvernøren.
  • Amnesty-rapport om krigsforbrytelser: En ny rapport fra Amnesty konkluderer med at Russland utfører krigsforbrytelser i Ukraina. Den russiske militærtaktikken dreper på ulovlig vis sivile ukrainere i flere byer, konkluderer organisasjonen.
  • Anklager Ukraina for angrep mot russisk oljedepot: Russiske myndigheter påstår at to ukrainske helikoptre har skutt i brann et oljedepot som ligger i den russiske byen Belgorod, rundt én time fra grensen til Ukraina. Ukrainske myndigheter har ikke bekreftet angrepet, og det har ikke tidligere vært meldt at Ukraina har gjennomført angrep på russisk jord.
Ukrainske flyktninger fra Berdjansk og Mariupol ankommer registreringssenteret i byen Zaporitjtja.

Torsdag 31. mars

Branner og røyk lyste opp himmelen i Ukrainas nest største by Kharkiv i natt, like før midnatt. Ukrainske styrker hevdet å ha presset russiske styrker vekk fra en hovedvei utenfor byen – og måtte fjernet vrakene av brennende bilder. Russiske styrker har ingen fremgang i forsøkene på å ta byen.
  • Ukraina hevder de har tatt kontroll over Tsjernobyl: Ukraina har informert Det internasjonale atomkraftbyrået (IAEA) om at de russiske styrkene har gitt en skriftlig beskjed om at de overlater kontrollen på anlegget til det ukrainske personellet. IAEA har ikke klart å bekrefte påstandene om at russiske soldater som har oppholdt seg ved kjernekraftverket Tsjernobyl har fått stråleskader, skriver de i en pressemelding torsdag.
  • Nye samtaler: Fredssamtalene mellom Russland og Ukraina gjenopptas fredag. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier det skjer lite konkret i samtalene.
  • Angrep i øst: Regionale myndigheter i Luhansk sier torsdag morgen at et oljedepot i Lysytsjansk står i brann etter angrep fra russisk artilleriild, skriver BBC. Lysytsjansk ligger mellom Luhansk og Izium, hvor det de siste dagene har pågått harde kamper. Minst 148 barn er drept i russiske luftangrep siden starten av den russiske invasjonen, opplyser ukrainske myndigheter ifølge Reuters.
  • Hevder sabotasje: Russiske soldater nekter å adlyde ordre og saboterer eget utstyr, hevder Jeremy Fleming, sjef for det britiske etterretningsorganet GCHQ. Som amerikanerne gjorde i går, sier også briten at de tror Putins rådgivere er «redd for å fortelle ham sannheten».
  • Støre snakket med Putin: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde en timelang samtale med Russlands president Putin. Han betegner samtalen med Putin som «rolig», men med klare meldinger begge veier.

Onsdag 30. mars

Selskapet Maxar slapp i natt dette bildet fra Mariupol, tatt i går, som viser mengder av folk i kø utenfor en matbutikk.
  • Spår Mariupols fall: Russiske styrker presser seg stadig lenger inn i det utbombede Mariupol. Tankesmien ISW mener at byen sannsynligvis vil falle i løpet av få dager. En britisk tankesmie tror også at Mariupols fall er «nært forestående».
  • Passert fire millioner: Over fire millioner mennesker har nå flyktet fra Ukraina og inn i nabolandene, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. Over 2,2 millioner kom til Polen.

Tirsdag 29. mars

Guvernøren i den ukrainske oblasten Mykolajiv, Vitaly Kim, har delt et bilde på Telegram av det som skal være det den regionale administrasjonsbygningen.

Mandag 28. mars

  • Mulig forgiftning: Chelsea-eier Roman Abramovitsj og to ukrainske forhandlere skal ha fått symptomer på forgiftning etter fredssamtaler tidlig i mars, skriver avisen Wall Street Journal. Skadene skal ikke ha vært livstruende.
  • Tatt tilbake Kyiv-forstad: Ordføreren i Irpin hevder at ukrainske styrker nå har tatt tilbake kontroll over hele byen. Irpin er en forstad til Kyiv i nordvest, hvor det har pågått intense kamper i lang tid. VGs reportere i Kyiv meldte om nye missilangrep nord for Kyiv rundt klokken 14. Ukraina hevder Russland trekker tropper ut av Kyiv-regionen og at to taktiske bataljoner har trukket seg tilbake til Hviterussland.
  • Kyiv vs. Donbas: Tankesmien Institute for the study of war (ISW) mener russiske styrker har ikke gitt opp målet om å omringe og ta Kyiv, selv om Kreml hevder at de skal konsentrere seg om Øst-Ukraina. Også en norsk militærekspert antyder at de russiske uttalelsene om at de nå skal konsentrere seg om Donbas-området, kan være en bløff. Russiske styrker utførte mandag flere mislykkede angrep mot Kyiv fra øst, mot Brovary, påpeker ISW.
Ukrainske soldater vokter en av innfartsårene i Kyiv, cirka 15 kilometer fra kamphandlingene i Irpin. Forsvarsverkene på veiene består både av sammensveisede stålbjelker, såkalte spanske ryttere, for å stanse stridsvogner, murblokker, skyttergraver og miner.
  • Avlyste korridorer: I Ukraina ble det mandag ikke åpnet noen humanitære korridorer. Det meldte den ukrainske visestatsministeren Iryna Veresjtsjuk på Telegram. Kun 1099 personer ble evakuert fra ukrainske byer, ifølge tall fra president Volodymyr Zelenskyjs kontor.
  • Russisk avis sier stopp: Den uavhengige, russiske avisen Novaja Gazeta sier at de innstiller all aktivitet frem til «spesialoperasjonen i Ukraina» er over. Redaktøren av avisen har tidligere vunnet Nobels fredspris.
  • Endringer i Russlands krav: Russland krever ikke lenger «denazifisering» av Ukraina i forhandlingene, ifølge Financial Times.
  • Hevder Wagner er i Ukraina: Ifølge britisk etterretning har Russland utstasjonert medlemmer av den private Wagner-gruppen øst i Ukraina, melder Storbritannias forsvarsdepartement

Søndag 27. mars:

I boligblokkene ødelagt av raketter i Kyiv, bor det fortsatt mennesker, selv om temperaturen er nærmere null og det er snø i luften. Natalia (52) sier hun lå og sov da en rakett fløy forbi meter fra vinduet hennes 15. mars.

Lørdag 26. mars:

  • Forbereder seg i Kyiv: Ukrainas hær tror det fortsatt er mulig med et stort russisk angrep mot Kyiv. Byens fysiske forsvar har styrket seg markant de siste ukene, mens russiske styrker har prøvd å trenge inn. VGs reportere i Kyiv sier ukrainerne bruker trikker, murblokker og stålbjelker til å barrikadere byen – at det fremstår mer organisert nå enn for noen uker siden. Tankesmien Institute for the study of war (ISW) skriver at ukrainske styrker tok områder nær Brovary, øst for Kyiv, i en motoffensiv 26. mars.
  • Varemangel i Russland: De siste dagene har det kommet bilder av tomme supermarked-hyller i Russland. Der hvor det tidligere skulle være stablet sukker, bind og bleier, er det nå tomt.
  • Angrep mot Lviv i vest:  Minst fem ble skadet etter flere rakettangrep rammet byen Lviv i Ukraina lørdag ettermiddag. Pentagon sier Russland stadig mer aktiv i ukrainsk luftrom. Russiske militærluftfartøy har i økende grad begynt å gjennomføre tokt i ukrainsk luftrom.
  • Kamp om by ved Tsjernobyl: Ukrainske myndigheter melder at russiske styrker har tatt seg inn i Slavutytsj, den nærmeste byen til Tsjernobyl. Ifølge CNN pågikk det demonstrasjoner mot de russiske styrkene.
  • Biden i ordkrig: «This man can’t remain in power», sa Joe Biden om Vladimir Putin under en tale i Polen lørdag kveld. Så sa Det hvite hus at det ikke var det Biden mente – at USA ikke har en strategi om regimeendring i Russland. Bidens uttalelse ble både hyllet og slaktet.
USAs president Joe Biden var i Polen for møter med Polens president, samt Ukrainas forsvarsminister og utenriksminister. Det var på denne turen at han sa om Putin at «denne mannen kan ikke beholde makten».
  • Gatekamper i Mariupol: Mariupols ordfører Vadym Bojtsjenko sier det pågår gatekamper i sentrum av byen. Visestatsminister Veresjtsjuk sa lørdag at det fortsatt gjenstår å evakuere 100.000. Han sa de må kjøre ut av byen i private biler – at russiske styrker ikke ville slippe busser gjennom kontrollpostene.
  • Motoffensiv mot Kharkiv: Ukrainske myndigheter hevder at deres styrker lørdag skal ha begynt arbeidet med å ta tilbake områder rundt Ukrainas nest største by Kharkiv.
  • Attentatplaner: Ukrainske myndigheter hevder Wagner-gruppen planla å likvidere Zelenskyj. Den omstridte russiske private Wagner-gruppen antas å ha tilknytning til, og være finansiert av, Jevgenij Prigozjin, en oligark med tette koblinger til Kreml. 
  • Russisk general: Forsvarsdepartementet i Ukraina hevder den russiske generalen Yakov Rezantsev er drept nært byen Kherson.

Fredag 25. mars:

Russiske styrker fortsatte artilleriangrepene mot Ukrainas nest største by Kharkiv fredag, men har ikke gjort noen fremskritt i forsøkene på å ta byene.

Torsdag 24. mars:

Dagen før det eksploderte, ble det russiske landingsskipet «Orsk» vist frem på en russisk propagandakanal.
  • Atomtrusselen: Det hvite hus skal ha samlet gruppe som forbereder seg på scenarioer der Russlands president trykker på atomknappen. I en uttalelse torsdag advarer G7-landene Russland mot å bruke biologiske, kjemiske og kjernefysiske våpen.
  • Tsjernobyl: Det internasjonale atomkraftbyrået (IAEA) sier de torsdag har fått beskjed fra ukrainske myndigheter om nye russiske angrep ved atomkraftverket i Tsjernobyl. Det hindrer ifølge Ukraina nok en gang vaktskifter ved kraftverket.
  • Sanksjoner: USA innfører nye sanksjoner mot russiske topper og Norge har innlemmet flere EU-sanksjoner i norsk rett. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha bedt USA om å ikke sanksjonere den tidligere Chelsea-eieren Roman Abramovitsj. Estland, Latvia, Litauen og Polen foreslo torsdag at EU bør blokkere russiske skip fra havner i unionen.
  • Motgang i FN: Russland fikk ikke gjennomslag for et resolusjonsforslag om Ukraina i FNs sikkerhetsråd. FNs hovedforsamling vedtok derimot en resolusjon der verdenssamfunnet ber om at krigen i Ukraina avsluttes øyeblikkelig.
  • Russlands rubelkrav: Russlands krav om at olje- og gassleveranser til europeiske land må betales i rubler, er kontraktstridig, mener EU-kommisjonens sjef Ursula von der Leyen.
  • Utveksling av krigsfanger: Ti russiske krigsfanger er torsdag byttet mot ti ukrainske, hevder ukrainske myndigheter torsdag kveld. De sier at de også har byttet elleve russiske sivile sjømenn mot 19 ukrainske sivile sjømenn.
  • Flyktninger: Minst 9000 flyktninger fra Ukraina er hittil ankommet Norge. Halvparten av dem er ennå ikke registrert.

Onsdag 23. mars:

Barn leker foran en utbombet bygning i det utbombede Mariupol, hvor russiske styrker sakte, men sikkert presser seg lenger inn i bysentrum.

Tirsdag 22. mars:

Byen Mariupol er et skall av sitt tidligere jeg etter dag etter dag med omfattende russisk bombing.

Mandag 21. mars:

Fortsatt ankommer store mengder flyktninger Lviv vest i Ukraina. Kataryna flyktet fra Mariupol sammen med svigerbroren og datteren. Mannen ble igjen i den utbombede byen.

Søndag 20. mars:

Dette var den polske grensebyen Hrubieszów sin sportshall, men er gjort om til mottak for ukrainske flyktninger.

Lørdag 19. mars:

  • Ny våpentype: Russland sier de har brukt hypersoniske våpen i Ukraina. Det er første gang det er kjent at dette våpenet tas i bruk i krig.
  • Sier topper er drept: Ukrainske myndigheter hevder at totalt fem russiske generaler er nå drept.
  • Gatekamper i Mariupol: Lørdag var det harde gatekamper i den viktige havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina. Russiske styrker rykket inn mot selve byen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at beleiringen av Mariupol vil gå inn i historien som det han omtaler som krigsforbrytelser begått av russiske styrker.
  • Minst 260 sivile har blitt drept i kampene i og rundt Kharkiv siden russiske tropper invaderte Ukraina for nærmere en måned siden, hevder lokale myndigheter.
  • I Mykolajiv fortsetter redningsarbeidet etter at en militærskole ble truffet av et russisk rakettangrep fredag.
  • Russland og Kina: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at samarbeidet mellom Russland og Kina styrkes av den nåværende internasjonale situasjonen med harde sanksjoner mot Russland som følge av landets invasjon og krig mot Ukraina.
  • Inne i Russland: Russiske myndigheter strammer fortsatt grepet internt. Den russiske opposisjonspolitikeren Sergej Udaltsov ble pågrepet lørdag. Den ukrainske presidenten opplyste at de forbyr prorussiske partier.
I Lviv vest i Ukraina viser Taras «Buntar» Lychko (49) frem bildet av den ene datteren sin, som kjemper i krigen. Selv er han veteran fra kampene som siden 2014 har pågått i Donetsk og Luhansk øst i landet.

Fredag 18. mars:

Russlands president Vladimir Putin deltok på en massiv propagandamarkering av åtteårsdagen for den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Moskva.

Torsdag 17. mars:

I POLEN: I en liten landsby på grensen til Slovakia har Leszek Wrondowski (64) og kona Alina (64) tatt imot ni kvinner og barn som har forlatt alt.

Onsdag 16. mars:

Moren til ordfører Ivan Skrypnyk, som ble drept i det russiske angrepet mot militærbasen ved Yavori og Lviv vest i Ukraina, sørger under begravelsen.

Tirsdag 15. mars:

Fox News-medarbeiderne Pierre Zakrzewski og Oleksandra Kuvshynova ble drept i et angrep nord for Kyiv mandag.

Mandag 14. mars:

I noen sekunder hold en ansatt ved den regimevennlige russiske Kanal 1 opp en plakat med protest mot krigen i Ukraina. Marina Ovsjannikova ropte: «Stans krigen! Stans krigen! «, og på plakaten kunne man lese samme budskap på engelsk: «No war».

Søndag 13. mars:

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøker en skadd tjenesteperson på et militært sykehus i Kyiv.

Lørdag 12. mars:

BLAKK, FORTVILET OG UTMATTET: Fembarnsmoren Valentyna har ikke klart å finne et sted å bo i Krakow. Med hennes tre yngste barn sover hun nå i et hjørne midt i avgangshallen på togstasjonen.

Fredag 11. mars:

Serhiy Kralya (41) ble skadd i et russisk angrep mot Mariupol og har nettopp blitt operert for skadene.

Torsdag 10. mars:

Et av monumentene dedikert til byens grunnleggere er i Odesa blitt dekket til med beskyttende sandsekker.

Onsdag 9. mars:

Ukrainske redningsmannskaper bærer en såret, gravid kvinne ut fra barnesykehuset som russerne bombet i Mariupol. Kvinnen og barnet døde av skadene.

Tirsdag 8. mars:

Russiske styrker presser på Kyiv fra nordvest ved forstaden Irpin mens sivile prøver å komme seg ut. Redningsmannskaper bruker en handlevogn for å få evakuert ut en eldre kvinne.

Mandag 7. mars:

Alexandra (12) holder sin gråtende søster Esyea (6) mens de vinker til mor Irina på vei ut av den sørlige byen Odesa.

Søndag 6. mars:

  • Anklages for krigsforbrytelser: USAs utenriksminister Antony Blinken sier at det er «troverdig» at Russland har begått krigsforbrytelser under invasjonen av Ukraina.
  • Familie drept utenfor Kyiv: Russiske styrker drepte søndag en familie som prøvde å flykte fra Irpin, en forstad til Kyiv. Reportere fra New York Times var vitne til hendelsen. En kvinne og hennes to barn på 9 og 18 år ble drept, samt en frivillig fra kirken som skulle hjelpe dem med flukten.
SKULLE FLYKTE: Russiske styrker drepte søndag en familie som prøvde å flykte fra Irpin, en forstad til Kyiv. En kvinne og hennes to barn på 9 og 18 år ble drept, samt en frivillig fra kirken som skulle hjelpe dem med flukten.

Lørdag 5. mars:

Ukrainske styrker bombet denne broen som gikk over Irpin-elven og ned mot Kyiv for å gjøre det vanskeligere for russiske tanks å ta seg inn i hovedstaden. Under brorestene flykter ukrainere fra kampene ved Irpin.

Fredag 4. mars:

  • Brann ved atomkraftverk: Det var kraftige kamper ved Europas største atomkraftverk i Zaporizjzja. En brann oppsto etter flere eksplosjoner som var synlige på overvåkningskameraer ved atomkraftverket. Det internasjonale atomenergibyrået melder at det ikke er registrert noen endring i strålenivået etter brannen.
  • Kamper om Mykolajiv: Ukrainske og russiske styrker kjemper om havnebyen Mykolajiv. Ifølge en av rådgiverne til Ukrainas president skal de ha klart å stanse de russiske styrkene og drevet de ut av byen.
  • Det ble holdt et nytt hastemøte i FNs sikkerhetsråd. Storbritannia krever at Russland tar ansvar og holder kamphandlinger unna atomkraftverk.
  • Beskyttelse for flyktninger: Den norske regjeringen innfører en midlertidig kollektiv beskyttelse for ukrainske flyktninger.
  • Kampen om Sumy: Russiske styrker skal ha fått kontroll på den ukrainske småbyen Trostjanets i Sumy-provinsen nordøst i landet fredag kveld.
Et hus står i brann etter bombing i Kyiv-forstaden Irpin.

Torsdag 3. mars:

I Moskva ble flere arrestert under en protest mot invasjonen 2. mars, samtidig som russiske myndigheter prøver å strupe det siste av frie medier og slå ned på all opposisjon.

Onsdag 2. mars:

  • Storby falt: Den strategisk viktige byen Kherson langs Svartehavet har ifølge byens borgermester falt.
  • Kamp om atomkraftverk: Onsdag foregår det store kamper om Europas største atomkraftverk. Hundrevis av ukrainske innbyggere har stilt seg opp langs veien for å blokkere de russiske troppene.
  • Kamper i Kharkiv: Den ukrainske hæren hevder at russiske fallskjermjegere har landet i byen Kharkiv, som ligger nordøst i Ukraina. Her har det vært flere kamper de siste dagene. I samme by utførte russiske styrker rakettangrep som førte til store skader på det regionale politikontoret, rådhuset og et universitet.
  • – Luftkamp ved Kyiv: Det ukrainske luftforsvaret hevder at to ukrainske MiG 29-fly var i kamp mot to russiske fly i Kyiv-regionen, og at begge de russiske flyene ble skutt ned. Ett av de ukrainske flyene ble også skutt ned, opplyser de ifølge Reuters. Like før klokken 20.00 har det vært en kraftig eksplosjon nær togstasjonen i Kyiv.
  • Fredssamtaler: En talsmann for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det blir en ny runde med samtaler mellom Russland og Ukraina onsdag, melder CNN.
  • Flere enn 2000 ukrainske sivile har blitt drept etter at Russland invaderte landet torsdag forrige uke, ifølge ukrainske sikkerhetsmyndigheter. De sier i en uttalelse at hundrevis av bygninger og annen infrastruktur er ødelagt. Onsdag kommenterte Russland for første gang dødstallene i Ukraina.
  • Mariupol uten vann: Ordføreren i byen Mariupol, Vadym Bojtsjenko, sier at byen har mistet vanntilførselen etter russiske angrep, melder Reuters.
  • FN fordømmer: I en historisk generalforsamling har FN fordømte invasjonen over Ukraina.
  • Fire personer har ifølge ukrainske myndigheter blitt drept i et angrep i byen Zjytomyr nordvest i Ukraina.
  • Biden hyllet ukrainere: USAs president Joe Biden hyllet det ukrainske folk i den årlige talen om rikets tilstand. Samtidig kunngjorde han at USA stenger luftrommet for russiske fly.
Serhii gråter over den livsløse kroppen til hans tenåringssønn Iliya på et sykehus i Mariupol.

Tirsdag 1. mars:

  • TV-tårnet i Kyiv truffet: Minst et missil traff et TV-tårn i Kyiv og fem personer skal ha mistet livet. TV-signalene ble slått ut. I et intervju med CNN sier Kyivs borgermester, Vitalij Klitsjko at han akkurat nå ikke kan si noe om hvor lenge Kyiv kan holde ut mot den russiske invasjonen, men legger til at det kunne være «lenge».
  • Nye satellittbilder fra selskapet Maxar skal vise en 64 kilometer lang russisk militærkolonne på vei mot Kyiv. Kolonnen skal inneholde hundrevis av panserkjøretøy, tanks, artilleri og støttekjøretøy på vei sørover mot Kyiv, ifølge Maxar.
  • Kherson under press: Russiske styrker har gått inn i byen Kherson. Kherson ligger sør i landet, mellom Odesa og den annekterte Krim-halvøya. Ukraina har fortsatt kontroll over byens administrasjonsbygg, ifølge innenriksminister Vadym Denysenko.
  • Bombing av Kharkiv: Ordføreren i den ukrainske byen Kharkiv sier at minst ni sivile ble drept under bombingen av boligområder i byen mandag,
Folk hjelper en kvine som er skadd i et angrep mot Ukrainas nest største by Kharkiv.

Mandag 28. februar:

Putin holdt god avstand fra sine forsvarstopper i søndagens møte i Moskva, hvor blant annet forsvarssjefen og sjefen for generalstaben deltok. Ifølge den russiske avisen Novaja Gazeta er det disse to, i tillegg til Putin, som har Russland atomkofferter.

Søndag 27. februar:

Livet til en seks år gammel jente sto ikke til å redde etter at hun ble truffet av russisk artilleriild i byen Mariupol søndag. Ikledd en blodig pyjamas med enhjørninger på og en rosa ytterjakke, ble hun fraktet til sykehuset sammen med faren sin.

Lørdag 26. februar:

En blokk i Kyiv står skadd igjen etter krigens tredje dag.

Fredag 25. februar:

Natali Sevriukova står utenfor sitt utbombede hjem i Kyiv, som ble truffet av et rakettangrep fredag.

Torsdag 24. februar:

  • Putin ga ordre: Like før klokken 04.00 norsk tid kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at han hadde godkjent en militæroperasjon i regionene Luhansk og Donetsk i Ukraina.
  • Så starter det: Cirka halv fem på morgenen kommer de første meldingene om eksplosjoner en rekke steder i landet. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba meldte på Twitter klokken 04.55 at Putin har startet en fullskala invasjon av Ukraina. Målet for hele operasjonen er med stor sannsynlighet å ta den ukrainske hovedstaden, mener militæreksperter.
  • Inn fra flere fronter: I løpet av kort tid kom meldingene om at ukrainske grensevakter var under angrep på flere fronter, fra Hviterussland i nord til Krim-halvøya i sør. I morgentimene ruller russiske stridsvogner inn over grensen fra Hviterussland til Ukraina.
  • Angrep mot Kyiv: I morgentimene hørtes eksplosjoner fra Kyiv. Rundt klokken 12.17 forsøker Russland å ta seg inn i fylket Kyiv. Samtidig forsøker desperate innbyggere å komme seg i sikkerhet, melder VGs team i Kyiv.
  • Fly skutt ned. Klokken 13.17 skytes et Ukrainsk militærfly ned. Fem av de 14 passasjerene døde da flyet begynte å brenne, etter det styrtet.
  • Russland erobret Tsjernobyl, et sted med stor symbolsk verdi i den kollektive bevisstheten – kun 13 mil fra Kyiv.
  • Nato fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina. Forsvarsalliansen ruster opp ved grensen til Ukraina.
  • Demonstrasjon i Norge: Ukrainere i Norge samlet seg i fortvilelse og redsel foran den russiske ambassaden i Oslo for å demonstrere.
På krigens første dag ble denne kvinnen skadet i et luftangrep som traff et leilighetskompleks i Tsjuhujiv, sørøst for Ukrainas størst by Kharkiv.

Onsdag 23. februar

  • Ukraina forbereder seg: Ukraina erklærer unntakstilstand i hele landet, som blant annet gjør det mulig å innføre portforbud. USA skal ha oppgitt til ukrainske myndigheter at en full invasjon fra Russland skal være nært forestående, ifølge anonyme sikkerhetskilder.
  • Utvikling i øst: Separatistlederne i Donetsk og Luhansk øst i Ukraina har ifølge russiske medier bedt om russisk hjelp for å «avverge aggresjon». Det hvite hus gjentar at Russland kan bruke en såkalt falskt flagg-operasjon med mål om å skape et påskudd for en invasjon.
  • Russiskstøttede separatiststyrker tok kontroll over deler av regionene Luhansk og Donetsk i 2014, da også Krim-halvøya ble annektert. Mandag anerkjente Russlands president Vladimir Putin Donetsk og Luhansk som uavhengige stater – og beordret russiske styrker inn dit.
  • Tropper på grensen: Konflikten mellom Russland og Ukraina har vart i mange år, men den siste uken har situasjonen blitt langt mer alvorlig. Tirsdag sa Nato-leder Jens Stoltenberg at Russland har godt over 150.000 tropper, kampfly og helikoptre utstasjonert – og at mange enheter er i kampformasjoner.
Denne sammenstillingen av satellittbilder skal vise at tropper og militære kjøretøyer og utstyr har ankommet i området nær Mazyr sør i Hviterussland i løpet av de siste ukene. Det første bildet er fra 4. februar og det andre er fra 22. februar.
Publisert: