Riggigant kjøper Songa Offshore

Frederik Mohn får blant annet betalt i Transocean-aksjer og blir selskapets største aksjonær.

Publisert:

SOLGT: Frederik Mohn og resten av aksjonærene i Songa Offshore har solgt selskapet til amerikanske Transocean. Foto: Sævig Rune

Songa Offshore har vært gjennom noen tøffe år, og hovedaksjonær Frederik Mohn har sittet i ro og sett aksjekursen rase.

Tirsdag morgen kom imidlertid meldingen om at en av de virkelige gigantene i riggmarkedet, amerikanske Transocean, kjøper selskapet.

Mohn blir største aksjonær

Mohn eier om lag 46 prosent av selskapet og får betalt blant annet i aksjer i Transocean. Mohn vil gjennom sitt investeringsselskap Perestroika bli den største enkeltaksjonæren i det amerikanske selskapet. Totalt vil han sitte med 12 prosent av det sammenslåtte selskapet, skriver Songa Offshore i en børsmelding.

Aksjonærene er tilbudt 47,50 kroner per aksje. Prisen er om lag 40 prosent høyere enn mandagens sluttkurs. Transaksjonen verdsetter Songa Offshore til 26 milliarder kroner, inkludert gjeldsforpliktelsene til selskapet.

– Strategisk riktig

Ifølge Sysla vil Transocean etter sammenslåingen få 9000 ansatte og 53 rigger. I børsmeldingen utrykker Mohn at han mener sammenslåingen er strategisk riktig:

– Kombinasjonen av de to selskapene passer godt strategisk. Det sammenslåtte selskapet vil ha en enestående ordrereserve og sterke motparter, skriver Mohn i meldingen.

Frederik Mohn vil gå inn som styremedlem i det sammenslåtte selskapet.

Ordrebok: 14,3 mrd. dollar

Flåten til Songa Offshore består av syv halvt nedsenkbare flyterigger. Tre av dem er eldre, mens fire er levert fra verft i Sør-Korea de siste årene.

De fire nye riggene jobber alle på lengre kontrakter for Statoil.

Sammenslåingen øker ordreboken til Transocean med om lag fire milliarder dollar, og i børsmeldingen fra selskapene kommer det frem at samlet ordrebok er på 14,3 milliarder dollar.

Publisert: