Rigg-millionær siktet for skattesnusk

Her leter politi og skattemyndigheter etter bevis for at rigg-investor Idar A. Iversen har unndratt 93 millioner kroner i skatt.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Klokken er 09.30. Idet morgensolen treffer høstløvet på Paradis, svinger en grå Golf opp innkjørselen til Kirkevegen 62. Ut stiger fire personer i sivil. De kommer fra Hordaland politidistrikt og Skatt Vest.

De ringer på døren. Ingen åpner.

Tjenestemennene sprer seg rundt den hvite murvillaen på toppen av en kolle like bak Storetveit skole. Eiendommen er kameraovervåket og beskyttet av høye gjerder. De venter med å bruke makt for å komme seg inn. Et par timer senere kommer en ny Golf kjørende inn på plassen. Bilen er registret på Idar Iversens kone. Kvinnen i bilen har med seg nøkkel til huset. Tjenestemennene forsvinner inn i huset, mens kvinnen drar igjen.

Halvannen time senere, i 14-tiden, bæres fire-fem kasser med dokumenter ut fra den ærverdige villaen og inn i en politibil.

Hemmelig siktelse

Huset tilhører forretningsmannen Idar A. Iversen. Han har de siste årene bygget seg opp til å bli mangemillionær på riggselskapet Neptun Marine Oil & Gas.

Etter å ha bodd i Bergen i 13 år, meldte han flytting til Kypros i 2007. Der bor han i en bydel i utkanten av hovedstaden Nicosia.

Men skattemyndighetene mener han har uoppgjorte skatteforpliktelser til Norge. Hele 93 millioner kroner mener Skatt Vest at Iversen har unndratt gjennom en serie aksjesalg til skatteparadiser.

– Vi fikk en anmeldelse fra Skatt Vest for brudd på likningsloven i mai, sier politiadvokat Steinar Andersen ved Hordaland politidistrikt.

Noen uker senere tok Andersen ut siktelse for skatteunndragelser, en siktelse som inntil i går ble holdt hemmelig overfor Iversen. Årsaken er at politiet ville forsøke å sikre bevis før den ble forkynt for forretningsmannen.

Artikkelen fortsetter under grafikken. Se større versjon her.

Arrest i inntil 121 mill.

Politi og skattemyndighetene aksjonerte i går på seks steder i Norge for å skaffe eventuelle bevis for unndragelsene. De besøkte tre adresser i Bergen, en i Oslo, Trondheim og Vest-Agder.

15-20 offentlig ansatte tjenestefolk var med på aksjonen, får BT opplyst.

Andersen vil ikke si hva politiet tok beslag i.

– Vi må se hva dette gir av informasjon i forhold til hva vi har fra før, sier han.

En kjennelse fra Oslo byfogdembete fra 29. mai i år, forteller imidlertid mer.

Skatt Vest fikk medhold i å ta arrest i verdier for inntil 121 millioner kroner av Iversens formue, i praksis aksjene i Neptune Marine Oil & Gas. Skatt Vests begrunnelsen var frykt for at unndratt skatt pluss straffeskatt ellers ikke skulle la seg drive inn.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Utvist stor kreativitet

I kjennelsen står det også hvordan Skatt Vest mener unndragelsene har foregått:

«Ved å unnlate å oppgi formue, gevinster og personinntekter for 2004, 2005, 2006 og 2007, har saksøkte gjennom en årrekke vist et fast forsett i sitt forsøk på å unndra betydelige verdier fra beskatning.»

Skattemyndighetene mener Iversen «... ved sine handlinger de siste fire årene har demonstrert en totalt fraværende vilje til å til å betale skatt, at han har utvist stor kreativitet, og nedlagt betydelige ressurser for å tilegne seg uberettigede skattefordeler.»

Les også hva Iversens advokat sier om saken: — Politiet hausser opp en liten sak

Publisert: