Dette skjer neste uke: – Ventes at anslagene vil se dystrere ut
Den kommende uken preges av inflasjonstall og IMF-prognoser. Allerede mandag får vi fasit på norsk kjerneinflasjon, som ekspertene tror vil fortsette oppover.
– Dette blir en uke preget av inflasjonstall. Det viktigste å følge med på i Norge blir kjerneinflasjonen, som er ventet å stige litt, sier Oddmund Berg, makroanalytiker i DNB Markets.
Mandag legges konsumprisindeksen (KPI) for september frem, og vi får svaret på om prisveksten fortsetter å holde seg stabilt høy.
Den totale inflasjonen (prisveksten) i august var 6,5 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Økte priser på matvarer, elektrisitet og drivstoff var de viktigste bidragsyterne til prisveksten, ifølge SSB.
Vedum sier han demper prispresset. Det gjør han ikke.
Kjerneinflasjonen, som er utenom strøm og avgiftsendringer, endte på årlige 4,7 prosent i august og steg dermed videre fra rekordhøye 4,5 prosent i juli. Det er denne som er Norges Banks foretrukne mål for prisveksten.
Berg sier at DNB Markets venter at kjerneinflasjonen stiger videre til fem prosent i september.
– For så vidt er det ikke noe dramatikk i om kjerneinflasjonen stiger videre til 5,0 prosent. Men det er alltid spennende å se om man får seg en overraskelse på oppsiden, sier han.
Også flertallet av økonomene i Bloombergs oversikt venter at kjerneinflasjonen stiger fem prosent.
Tror ikke Norges Bank endrer planene
DNB Markets har i likhet med Norges Bank stadig oppjustert forventningene om hvor lenge prisveksten skal fortsette oppover.
På de tre foregående møtene har sentralbanken hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Norges Bank holder sitt neste rentemøte i november, og de har hintet om at renten skal opp med 0,25 prosentpoeng neste måned.
Håkon (35) jobbet på fabrikk. Nå har han eiendom for 75 millioner
Berg tror ikke at tall som viser en kjerneinflasjon på fem prosent på mandag vil endre planene sentralbanken har for neste renteheving.
– Om det derimot kommer en overraskelse på oppsiden, med mye høyere tall enn ventet, vil de kanskje revurdere planene sine, sier han.
Berg legger til at det er kort tid siden sentralbanken kom med forrige pengepolitiske rapport, og at de har et ganskeoppdatert syn på utsiktene fremover.
Amerikansk inflasjon
Torsdag får vi også nye inflasjonstall for USA.
I august landet inflasjonen på 8,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Kjerneinflasjonen kom samtidig inn på 6,3 prosent, som var høyere enn ventede 6,1 prosent.
– For USA sin del er det store spørsmålet hvor mye inflasjonen vil stige, og hvor mye i de underliggende komponentene, sier Berg.
Makroanalytikeren peker på at alle tall som kommer fra USA vil være viktige og meget markedssensitive.
– Avvik som skulle tyde på at pilene peker i feil retning vil kunne gi utslag, sier han.
Samtidig har arbeidsmarkedet i USA vært stramt lenge. I september la lønnsveksten seg på 5,0 prosent, mens arbeidsledigheten samtidig falt til 3,5 prosent.
Dette spiller sammen med inflasjonen inn på rentesettingen til Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed). I september hevet Fed styringsrenten med 0,75 prosentpoeng for tredje gang på rad.
Onsdag legger Fed frem referat fra siste rentemøte i september.
– Diskusjonen og vurderingene bak rentebeslutningene er alltid nyttige å se. Samtidig kan det man får vite her også være markedssensitivt, sier Berg i DNB Markets.
Nye prognoser fra IMF
Mandag starter Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken sine årsmøter som skal vare i én uke. Tirsdag publiserer IMF oppdatert versjon av rapporten Verdens økonomiske utsikter. Her kommer de med prognoser for den globale økonomien.
– Det er forventet at anslagene vil se dystrere ut fremover, sier Berg.
I tillegg sier Berg at vi nå er inne i en periode der sentralbankene holder en del taler rundt omkring på ulike konferanser og tilstelninger. Selv ting som blir sagt her kan skape markedsreaksjoner.
Hit ankommer avgjørende norsk gass Storbritannia
I løpet av uken kommer det også inflasjonstall fra en rekke land på løpende bånd i tillegg Norge og USA, deriblant Kina, Tyskland og Sverige.
Torsdag kommer Opec med sin månedlige rapport. Oljekartellet og deres samarbeidsland besluttet onsdag å kutte oljeproduksjonen med to millioner fat per dag, noe som er det største produksjonskuttet siden 2020.
På mandag skal dessuten Nobelprisen i økonomi deles ut. I fjor ble den delt mellom tre økonomer.