Alle øyne på bitcoins lillebror

Web3. Ethereums etterlengtede oppgradering ble fullført i dag. Strømforbruket til verdens nest mest populære kryptovaluta forventes å bli redusert med 99 prosent.

  • Sophia Adampour
    Sophia Adampour
    NFT-gallerist og kryptoekspert
Publisert: Publisert:

Da jeg først startet å lese meg opp på krypto var det på et veldig simpelt nivå, med enkle sammenligninger som gjorde det lettere for meg å tilegne meg et forhold til digitale verdier:

Bitcoin = digitalt gull. Ethereum = digitalt sølv.

Gull er dyrere enn sølv, grunnet dens knapphet satt opp mot tilbud og etterspørsel – det samme gjelder Bitcoin og Ethereum.

En annen sammenligning er at sølv har flere bruksområder enn gull, dette er også sant for Ethereum og Bitcoin. I likhet med materielt sølv, blir Ethereum mer anvendt i det dagligdagse. Bitcoin fungerer stort sett som et verdi-lager (store of value) slik gull også gjør.

Siden den gang i 2017 har jeg gått vekk fra sammenligningen av Ethereum og sølv, ettersom jeg fikk bedre forståelse av den allsidige bruken av Ethereum utover Bitcoin sitt formål som et desentralisert nettverk. På bakgrunn av dette, blir det mer riktig å sammenligne Ethereum med olje.

Dette grunnet dens allsidighet og Ethereum sin funksjon som internettets energikilde. Medgrunnleggeren av Ethereum, programmereren Vitalik Buterin, bekrefter også ideen om at Ethereum som digital olje som tillater Web3-vennlig infrastruktur. Nedsiden er at i likhet med materiell olje, har den digitale oljen Ethereum vært en stor belastning på miljøet.

Men fra og med i dag blir Ethereum mer bærekraftig å anvende.

Internettets olje ble oppgradert etter mange år med lovord og utsettelser. Oppgraderingen kalles for «The Merge» og er gjennomført med suksess, Ethereum er på vei til å bli mindre energikrevende i bruk.

Det er snakk om at strømforbruket som kreves for å opprettholde sikkerheten i blokkjeden vil være betydelig lavere.

Ettersom man ikke har sentraliserte portvakter til å verifisere nye transaksjoner og data som legges inn i Ethereum-blokkjeden, har sikkerheten av denne digitale infrastrukturen vært avhengig av Proof-of-Work som direkte oversettes til «bevis-på-arbeid».

Veldig forenklet, er «bevis-på-arbeid» en måte å desentralisere portvakt-rollen på, hvor man etterspør datakraft for å løse matematiske ligninger og sikre konsensus.

Desentralisert tillit

Bruker du din datakraft på løse matematiske ligninger, så tar du en finansiell risiko ved å opprettholde nettverket. Dette fordi det krever mye strøm og dyre maskinvarer. På denne måten «beviser» du ditt arbeid/tillit til systemet.

Som en takk for at man bidrar til å sikre nettverket får man utbetalt kryptovalutaen Ether – forsøker du å svindle nettverket, får du ingen utbetaling og du har tapt de finansielle midlene du la inn i systemet. 

Proof-of-Work tilhører det man kaller for mining. Du utvinner Ether. Digitalt gruvearbeid kan man kalle det. Fysisk gruvearbeid gir kull, digitalt gruvearbeid gir krypto.

Men kull-utvinning er heller ikke bra for miljøet. I Ethereum sin oppgradering går man vekk fra det digitale gruvearbeidet. «Proof-of-Work» er blitt byttet ut med «Proof-of-Stake». Direkte blir «Proof-of-Stake» oversatt til «bevis-på-innsats».

Du blir nå belønnet for å delta i Ethereum-økosystemet ved å satse inn Ether, også vil det være tilfeldig hvem av de som satser Ether som får Ether utbetalt.

Kryptokrasj – men fortvil ikke

På denne måten vil strømforbruket reduseres ettersom man ikke er avhengig av å løse komplekse matematiske ligninger for å få Ether, men man tar i bruk allerede eksisterende Ether.

Den finansielle risikoen for deltagere å i nettverket ligger ikke lenger i dyre maskinvarer og strøm, men heller i mengden Ether de satser inn i nettverket.

Spørsmålet mange stiller er om denne oppgraderingen var priset inn i dagens Ether-verdi og hvordan markedet vil forholde seg til en mer bærekraftig Ethereum-blokkjede.

Spørsmålet jeg stiller er om den neste oppgraderingen som skal sørge for raskere og billigere transaksjoner og konkurrere med Visa sin TPS er priset inn i Ether-verdien.

Den digitale oljen som nevnes i denne artikkelen vil være vital i Web3. Hva Web3 er vil forklares nærmere i neste spalte!

Vil du lese flere kronikker av E24s spaltister? Her finner du alle

Publisert: